Náročná v náročnej dobe. Ministri hodnotili mimoriadnu vládu

TA3 TASR
12.10.2020 14:07

Atmosféra na rokovaní vlády bola vecná. Skonštatoval to po pondelkovom zasadnutí kabinetu minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Šéf rezortu financií Eduard Heger poznamenal, že to bola náročná vláda, lebo Slovensko je v náročných časoch.

Náročná v náročnej dobe. Ministri hodnotili mimoriadnu vládu
TASR

Ukázal počty nakazených z fitnescentier

Každý by mal podľa Hegera pristupovať k situácii zodpovedne. Na vláde si ministri vyjasnili fakt, že Slovensko má k dispozícii čísla a dáta o infikovaných novým koronavírusom, ktoré potrebuje vláda, krízový štáb k rozhodovaniu. Ukazovateľmi má byť nárast počtu ľudí v nemocniciach, na jednotkách intenzívnej starostlivosti a umelých pľúcnych ventiláciách.

Pre ministra obrany Jaroslava Naďa nemá zmysel zverejňovať dáta o tom, kto sa kde nakazil. Krajniak potvrdil, že na vláde sa ministri rozprávali aj o tom, že by mohli dáta o šírení ochorenia COVID-19 zverejniť. Zverejnené by podľa neho mohli byť na jednom centrálnom mieste.

Minister vnútra Roman Mikulec ukázal na nedeľnom zasadnutí krízového štábu počty nakazených vo fitnescentrách, hovorí Naď. "Keby sme všetci ostali počas rokovania pri stole, tak ako sme mali ostať, tak by sme všetky informácie, ktoré sme potrebovali, aj získali," povedal.

Rúška sú najväčšia zbraň

Heger s Krajniakom odôvodňujú zatváranie reštaurácií tým, že v nich si treba dať dole rúško, aby sa človek mohol najesť. "Rúška sú najväčšia zbraň proti Covidu. V reštaurácii si ho musíte dať dole a zložíte tam tú najväčšiu zbraň, ktorú máte," poznamenal Heger. Na margo zatvárania fitnescentier priblížil, že pri športe majú ľudia silnejší výdych a kvapôčky sa tak dostávajú do priestoru. "Neviem si predstaviť športovať na plný výkon s rúškom," povedal minister financií.

Krajniak hovorí, že ľudia sa najviac nakazia doma a keďže vláda nemôže zavrieť domovy, musí obmedziť fitnescentrá či bary. "Musíme sa snažiť obmedziť všetko ostatné, čo nie je nevyhnutné k životu," uviedol. Obmedzovanie podľa Hegera súvisí s tým, aby sa Slovensko dostalo čo najrýchlejšie do bezpečnej zóny. "Nerobte to, čo nemusíte a robte len to nevyhnutné, aby sme eliminovali infekciu," apeluje Heger na ľudí. Dodal, že teraz sa musia ľudia obmedziť výraznejšie, aby sa potom nemuseli obmedziť úplne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok