Opäť pribudlo štvorciferné číslo, testovali takmer 9000 ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
11.10.2020 10:02

Pandemická komisia rozhodla o sprísnení opatrení, situácia je vážna aj podľa premiéra Igora Matoviča, ktorý hovorí, že sa musíme chrániť. Priebeh pandémie sa zhoršuje aj v zahraničí, o sprísňovaní sa už hovorí v Česku aj Poľsku. Čo nás čaká? Udalosti sme s vami sledovali online.

Opäť pribudlo štvorciferné číslo, testovali takmer 9000 ľudí
TASR/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:51 Sociálna sieť Twitter v nedeľu skryla príspevok na konte amerického prezidenta Donalda Trumpa, v ktorom tvrdí, že je imúnny voči novému druhu koronaírusu. Zdôvodnila to tým, porušil jej pravidlá týkajúce sa "šírenia zavádzajúcich a potenciálne škodlivých informácií" o ochorení COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, uviedli svetové agentúry.

22:49 Nový koronavírus môže na niektorých povrchoch prežiť až 28 dní. Vyplýva to zo štúdie austrálskej národnej vedeckej agentúry. Čas prežitia vírusu je tak oveľa dlhší, ako si doteraz vedci mysleli.

22:20 Ekonomika eurozóny vstupuje do zložitej fázy. Dôvodom je druhá vlna pandémie nového koronavírusu, ktorá vyvoláva otázniky, či sa súčasné zotavovanie podarí udržať. Povedal to v rozhovore pre denník The Wall Street Journal hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky Philip Lane.

20:02 Pozrite si aj Hlavné správy, prehľad tých najdôležitejších udalostí z dnešného dňa.

19:33 Slovenským pacientom by sa mohli radikálne obmedziť niektoré zdravotnícke výkony, ktoré sú nateraz bežné, ak by nedošlo k sprísneniu opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Rovnako by mohli chýbať kapacity zdravotníckych pracovníkov. Po rokovaní krízového štábu to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

"Každé jedno lôžko, ktoré reprofilizujeme na infekčný profil, v princípe vytláča poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ktorá dovtedy na tom lôžku bola realizovaná," komentoval minister.

19:23 V Česku zatiaľ v nedeľu pribudlo 541 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu, čo je výrazne menej než v predchádzajúcich dňoch. Cez víkend sa však obvykle menej testuje.

18:55 Zavedenie ďalšieho celoplošného lockdownu v Británii je možné a musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme tomu za každú cenu zabránili, povedal profesor Peter Horby, špecialista na infekčné choroby na Oxfordskej univerzite. Spojené kráľovstvo je podľa Horbyho v súvislosti s rastúcim počtom prípadov nákazy i zvyšujúcim sa počtom hospitalizovaných pacientov v "neistej situácii".

18:43 Konanie Richarda Sulíka bolo absolútne nezodpovedné. Na tlačovej konferencii po zasadnutí Ústredného krízového štábu to povedal minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Podľa Krajniaka, Sulíkovo konanie napomáha k vytváraniu negatívneho obrazu spoločnosti voči Pandemickej komisii vlády a Ústrednému krízovému štábu.

„To, čo urobil pán Sulík, považujem za absolútne nezodpovedné pretože vlastne hovorí ľudom, viete čo, celá tá pandemická komisia a Ústredný krízový štáb vám chcú zle. Veď urobme si analýzy, zanalyzujme čísla. My máme všetky čísla, všetky analýzy. Sú iba dve možnosti. Buď niekto na seba vezme nepopularitu, že povie ľudom, ako na tom momentálne sme, alebo sa budeme tváriť, že sú nejaké iné možnosti,“ povedal Krajniak.

17:43 Predstavitelia vlády informujú o výsledkoch po rokovaní Ústredného krízového štábu.

17:41 Pozrite sa, čo vchádza do platnosti od 15. októbra.

17:24 Ústredný krízový štáb schválil opatrenia navrhované pandemickou komisiou. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího sme sa vydali cestou Českej republiky.

17:16 Štátny tajomník pre šport Ivan Husár na sociálnej sieti informoval o tom, že najvyššie súťaže v rámci nových opatrení zastavené nebudú.

16:47 Španielske autonómne spoločenstvá Katalánsko a Navarra zavedú nové opatrenia z dôvodu nárastu počtu prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na regionálne úrady. Opatrenia budú zahŕňať prechod na prácu z domu a obmedzenie kontaktov medzi osobami. Zdravotnícke úrady v Katalánsku zamestnávateľom nariadili, aby zamestnancov požiadali, nech najbližších 15 dní pracujú z domu.

16:36 Šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Alí Akbar Sálehí mal pozitívny test na nový koronavírus, informovali v nedeľu štátne médiá. Irán zároveň oznámil nový rekord v počte úmrtí za deň. Viceprezident a šéf organizácie pre atómovú energiu Sálehí je doma v karanténe a odpočíva už od testu z 3. októbra.

16:10 Česká vláda v pondelok rozhodne o nových opatreniach v súvislosti s pandémou koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré do platnosti vstúpia od stredy 14. októbra. Oznámil to v nedeľu premiér ČR Andrej Babiš vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Facebook. V pondelok ráno má zasadať Bezpečnostná rada štátu. Vláda ČR musí opatrenia podľa Babiša prerokovať i s tripartitou a opozíciou.

16:04 Po rokovaní krízového štábu vyjadrila svoj názor aj ministerka Veronika Remišová, ktorá vyzvala na zodpovednosť.

15:48 Pozrite si aj celé vyhlásenie ministra práce Milana Krajniaka po rokovaní krízového štábu.

15:35 Pandémia koronavírusu zasiahla aj kníhkupectvá a ovplyvnila predaj printových médií. Problémy majú nielen kamenné obchody, ale aj pouliční predajcovia. Poďte sa s nami pozrieť do Paŕiža, kde je najviac otvorených kníhkupectiev na svete.

15:32 O prijatých opatreniach bude informovať hlavný hygienik Ján Mikas. Informovala o tom po rokovaní krízového štábu Veronika Remišová.

15:25 Odchádzať počas rokovania a ísť víkendovať je absolútne neúctivé voči krajine a ľuďom, ktorí sa ocitli v mimoriadne ťažkej situácii. Na sociálnej sieti to vyhlásila predsedníčka Za ľudí, vicepremiérka a šéfka rezortu informatizácie Veronika Remišová. Reagovala tak na ministra hospodárstva a šéfa SaS Richarda Sulíka. Dodala, že v neposlednom rade je to neúctivé aj voči partnerom, ktorí sedia na krízovom štábe.

15:22 "Buď budeme obmedzovať stretávanie sa s inými alebo obmedzíme slobodu pohybu," uviedol minister Krajniak po rokovaní krízového štábu. Lockdown odmieta, situáciu v zariadeniach sociálnych služieb zatiaľ podľa jeho slov zvládame.

15:17 Rokovanie Ústredného krízového štábu sa skončilo, informoval o tom minister práce Milan Krajniak.

15:15 S organizovaním stužkových slávností stredoškoláci tento rok zrejme nebudú môcť rátať. Býva to pritom udalosť, na ktorú sa mladí ľudia tešia počas celého štúdia. Žiaci Strednej odbornej školy hotelovej v Starom Smokovci si to zariadili tak, aby o túto dôležitú súčasť štúdia neprišli. Stužky dospelosti im pripli rovno pod tatranskými štítmi, na Skalnatom plese.

14:55 Talianska ekonomika sa tento rok prepadne o 10 percent. Krajina sa tak vráti o 23 rokov dozadu. Predpovedá to taliansky podnikateľský zväz. Hospodárstvo by sa malo podľa neho začať zotavovať po novom roku.

14:45 Britský minister zdravotníctva Matt Hancock poprel tvrdenia, že porušil vládne opatrenia a v bare v priestoroch britského parlamentu konzumoval alkohol po 22.00 h.

Hancock sa podľa jedného z poslancov Konzervatívnej strany v pondelok 5. októbra v bare zdržiaval aj po 22.00 h, hoci predseda Dolnej snemovne britského parlamentu Lindsay Hoyle trval na tom, že pre tieto priestory by mali platiť rovnaké pravidlá ako pre všetky krčmy v Anglicku. Hancock si v bare objednal pohár bieleho vína, píše Sky News s odvolaním sa na britské noviny The Mail on Sunday.

14:35 Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár bude pri zavádzaní opatrení v boji s pandémiou stáť za vládou. Bude súhlasiť so všetkými opatreniami za predpokladu, že sa okamžite finančne podporia ľudia v najohrozenejších odvetviach. Kollár to povedal v našej relácii V politike.

14:26 Najbližšie sviatky Všetkých svätých a deň Spomienky na všetkých verných zosnulých, čiže Dušičky, by určite nemali byť štandardné.

14:05 Na Ministerstve spravodlivosti budú zamestnanci od pondelka 12. októbra rozdelení do dvoch tímov. Jeden tím bude vykonávať prácu na pracovisku, druhý tím z domu. K špeciálnemu režimu organizácie práve sa rezort uchýlil pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v súvilosti s ochorením COVID-19 na Slovensku. Opatrenie sa nevzťahuje na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, štátnych tajomníkov ministerstva, generálnych riaditeľov a niektorých ďalších zamestnancov, ktorých prítomnosť na pracovisku je nezastupiteľná. V tlačovej správe o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti.

13:49 V írskej futbalovej reprezentácii odhalili ďalší prípad koronavírusu. Pred nedeľným domácim zápasom Ligy národov s Walesom vypadlo z kádra celkovo sedem hráčov.

Íri odohrali vo štvrtok semifinálový duel baráže EURO 2020 so Slovenskom, v Bratislave prehrali po penaltovom rozstrele. Podľa Futbalovej asociácie Írska mal v piatok pozitívny test jeden z hráčov, ďalší štyria sú mimo hry ako blízke kontakty. Ešte predtým vypadli pre koronavírus Aaron Connolly a Adam Idah, obaja vynechali aj duel na Slovensku pre kontakt s infikovaným.

13:38 Mestský úrad v Trnave sa v pondelok 12. októbra vráti do normálneho režimu a bude pre verejnosť opäť otvorený. Dôvodom zatvorenia 1. októbra bol prípad nového koronavírusu medzi zamestnancami. Samospráva podľa hovorkyne mesta Veroniky Majtánovej okamžite vykonala testovanie a priame kontakty nakazenej osoby ostali v domácej izolácii.

13:22 Na slová ministra Sulíka o tom, že zatváranie reštaurácií a fitness centier je pre ekonomiku mimoriadne škodlivé, už stihol reagovať aj premiér Matovič. "Sú ľudia, ktorí sa aj v mimoriadne ťažkej situácii nevedia správať ako zodpovední politici. A veľmi ma to mrzí," napísal na sociálnej sieti.

13:13 Pozrite si dnešnú reláciu V politike, v prvej časti bol hosťom šéf parlamentu Boris Kollár. Podporí vládu v opatreniach? Aký názor má na uzatváranie ekonomiky a tzv. lockdown? Ako kríza ovplyvnila jeho podnikanie? V druhej časti relácie si môžete pozrieť duel Jána Mičovského a Richarda Takáča, na záver relácie zhodnotil aktuálnu politickú situáciu analytik Ján Baránek.

12:21 Pandemická komisia navrhla zatvoriť reštaurácie a fitness centrá, povedal na tlačovej konferencii počas rokovania Ústredného krízového štábu minister hospodárstva Richard Sulík. SaS je podľa neho proti tomuto opatreniu. "Nevidíme dôvod na to, aby sme zatvárali reštaurácie," povedal minister hospodárstva.

12:05 Stredné školy od pondelka prechádzajú na dištančné vzdelávanie. Materské a základné školy zatiaľ fungujú v bežnom režime. Informoval o tom na tlačovej konferencii minister Branislav Gröhling.

11:00 Ochorenie COVID-19 sa začína v súčasnosti šíriť najmä v rodinách. Na sociálnej sieti o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva s tým, že priblížil situáciu v jednotlivých regiónoch.

10:40 V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 388 ľudí s novým koronavírusom alebo s podozrením naň, potvrdené ochorenie má 344 pacientov. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 12 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 36 pacientov. Na Slovensku tak doposiaľ ochorenie COVID-19 prekonalo 5631 osôb.

10:35 Ministerstvo zdravotníctva priblížilo, že pozitívne testy malo 531 žien a 523 mužov vo veku od niekoľkých mesiacov po 87 rokov. Pozitívne testovaní boli v Prešovskom kraji (248), Žilinskom kraji (213), Trenčianskom kraji (180), Trnavskom (128), Nitrianskom (107), Košickom (70), Bratislavskom (55) a Banskobystrickom (53) kraji.

10:30 Obyvatelia areálu s unimobunkami na Kasárenskej ulici v Trenčíne sú od soboty v karanténe. Informovala o tom hovorkyňa mesta Erika Ságová. „Ide asi o 70 ľudí. Karanténu nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne po tom, ako sa v piatok večer potvrdil pozitívny test na COVID–19 u jednej osoby. Navyše hygienici po kontrole zistili, že u viacerých osôb sa prejavujú príznaky, ktoré by mohli nasvedčovať ochoreniu COVID–19. Mesto využilo asistenciu mestskej i štátnej polície na kontrolu dodržiavania karantény,“ uviedla Ságová.

Primátor Richard Rybníček podľa hovorkyne zvolal v sobotu popoludní mestský krízový štáb. Ten riešil aj zabezpečenie nákupov pre ľudí v karanténe. Ľudia budú v karanténe desať dní, v pondelok otestujú všetkých obyvateľov v karanténe.

Primátor Richard Rybníček podľa hovorkyne zvolal v sobotu popoludní mestský krízový štáb.

10:27 Minister zdravotníctva Marek Krajčí zopakoval, že ÚKŠ predstaví opatrenia na boj s novým koronavírusom, o ktorých v sobotu diskutovala pandemická komisia vlády.

10:22 Slovensko možno čakajú obmedzenia na hraniciach. Pred rokovaním ústredného krízového štábu túto možnosť nevylúčil minister vnútra Roman Mikulec. Ďalšie bližšie kroky nechceli konkretizovať nielen on, ale ani ostatní ministri.

10:15 Ústredný krízový štáb začal rokovať o tom, aké ďalšie opatrenia prijmeme v boji proti šíriacemu sa vírusu. Na mieste je aj štáb TA3.

10:00 Na Slovensku v sobotu pribudlo 1054 nakazených novým koronavírusom z 8959 testov. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 78 pacientov. V súvislosti s novým koronavírusom nepribudlo žiadne úmrtie, celkový počet úmrtí na COVID-19 na Slovensku tak zostáva na čísle 61. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

9:55 Od 10. hodiny má na úrade vlády zasadať Ústredný krízový štáb.

9:40 Sektor cestovného ruchu by mal mať k dispozícii osobitné schémy štátnej pomoci. Pripravuje ich ministerstvo dopravy, ktoré plánuje v najbližšom období predstaviť aj legislatívne návrhy v tejto oblasti. V hre naďalej zostávajú aj rekreačné poukazy ako forma pomoci. Rezort dopravy zároveň uviedol, že podporuje iniciatívu za zníženie dane z pridanej hodnoty.

8:55 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Indii presiahol v nedeľu sedem miliónov. V krajine, ktorá má druhý najvyšší počet infikovaných na svete po Spojených štátoch, denné nárasty infikovaných v posledných týždňoch klesajú, no zdravotnícki experti varujú pred prejavmi "únavy" z nosenia rúšok a dodržiavania odstupu.

8:25 V tímoch zámorskej futbalovej súťaže MLS sa šíri koronavírus. Po sedemnástich nakazených v Colorado Rapids odhalili dvoch infikovaných hráčov v Minnesote United, jedného v mužstve Orlando City a pozitívny test mali aj dvaja členovia realizačného tímu Columbusu Crew.

8:05 Osobný lekár amerického prezidenta Sean Conley v sobotu uviedol, že u Donalda Trumpa už nie je riziko, že by nový druh koronavírusu, ktorý mu diagnostikovali minulý týždeň, mohol preniesť na niekoho iného.

7:40 Brazília v sobotu prekonala hranicu 150 000 úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú koronavírusom SARS-CoV-2. Za posledných 24 hodín ich pribudlo 559. Podľa štatistík miestneho ministerstva zdravotníctva tak nákaze doteraz podľahlo celkom 150 198 ľudí.

V Brazílii, ktorá má 212 miliónov obyvateľov, doteraz zaregistrovali viac ako päť miliónov prípadov nákazy vírusom. Päť miliónovú hranicu krajina prekročila v stredu 8. októbra. Z piatka na sobotu tam pribudlo 26 749 nových prípadov nákazy.

V Brazílii, ktorá má 212 miliónov obyvateľov, doteraz zaregistrovali viac ako päť miliónov prípadov nákazy vírusom.

7:20 S druhou vlnou pandémie nebojujeme len na Slovensku. Nové rekordy v počte nakazených hlásia aj naši susedia. V Česku za jediný deň pribudlo vyše 8800 infikovaných. A zatiaľ čo Rakúsko sa pripravuje na zimnú turistickú sezónu, v Poľsku zvažujú vyhlásiť núdzový stav.

7:15 Pandemická komisia predloží Ústrednému krízovému štábu ďalšie opatrenia na boj s novým koronavírusom. Oznámil to premiér Igor Matovič po asi šesťhodinovom sobotňajšom rokovaní pandemickej komisie. Opatrenia nepredstavil. ÚKŠ sa zíde v nedeľu 11. októbra.

6:57 V sobotu pribudlo v Českej republike 4635 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19. Je to síce o skoro štyritisíc nakazených menej ako v rekordný piatok, ale ide o najvyšší nárast počas víkendového dňa, kedy sa menej testuje, a celkovo piaty najvyšší počet za jediný deň od začiatku epidémie.

V nemocniciach bolo 2085 pacientov, z toho 408 vo vážnom stave. V sobotu zomrelo v súvislosti s koronavírusom ďalších 22 ľudí, celkový počet úmrtí sa tak zvýšil na 948. Vyplýva to z dnešných údajov na webe ministerstva.

6:50 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok