Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technológia pomáha cez zvuk a stimuláciu jazyka s liečbou tinnitusu

Nová technológia pomáha cez zvuk a stimuláciu jazyka s liečbou tinnitusu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tinnitus je zhoršujúca sa porucha, ktorá spôsobuje, že pacienti počujú pískanie a hučanie v ušiach. Nová technológia by im však mohla pomôcť prostredníctvom simultánneho vydávania špeciálnych zvukov do uší a stimuláciou jazyka pacienta.

Systém je známy ako Lenire a je dielom írskej spoločnosti Neuromod Devices so sídlom v Dubline. Skladá sa z ručnej ovládacej jednotky, súpravy bezdrôtových Bluetooth slúchadiel a prístroja „Tonguetip“, ktorý sa vkladá do úst na jazyk. Zatiaľ čo zvuky, ktoré vydávajú slúchadlá, stimulujú sluchový nerv nositeľa, elektródy na prístroji Tonguetip stimulujú trojklanný nerv v špičke jazyka.

Prostredníctvom procesu nazývaného bimodálna neuromodulácia, pri ktorom sa stimulujú dva typy zmyslových vstupov naraz, sa tvrdí, že tento postup rekvalifikuje vynechávajúce neuróny v sluchovom systéme pacienta. Výsledkom je to, že ich tinnitus sa údajne potlačí.

Schéma systému Lenire.

Systém Lenire bol nedávno predmetom rozsiahlych klinických testov, ktoré uskutočnili pracovníci spoločnosti Neuromod Devices v spolupráci s kolegami z nemeckej univerzity v Regensburgu, britskej univerzity v Nottinghame, texaskej univerzity v Dallase a Trinity College v Dubline. V tejto štúdii bolo 326 pacientov s rôznymi typmi tinnitu inštruovaných, aby počas 12 týždňov používali systém Lenire každý deň 60 minút.

Po skončení testovania sa zistilo, že až 86,2 percenta testovaných osôb (ktoré úspešne dodržiavali danú rutinu) dosiahli „štatisticky významné zníženie závažnosti symptómov tinnitu“. Redukcia poruchy pretrvávala aj o 12 mesiacov neskôr a neboli hlásené žiadne nežiaduce vedľajšie účinky. V súčasnosti prebiehajú ďalšie klinické testy s cieľom posúdiť účinky zmeny priebehu stimulácie v priebehu času.

Pacient s tinnitusom skúša systém Lenire.