Nobelovu cenu za mier nedostal Trump, ale inštitúcia OSN

TA3 SITA
9.10.2020 11:15

Nobelovu cenu za mier nezískal nominovaný americký prezident Donald Trump, ani iný jednotlivec, ale Svetový potravinový program OSN.

Boj proti hladu

Svetový potravinový program cenu získal za "úsilie v boji proti hladu, za jeho prínos pre zlepšenie podmienok pre mier v oblastiach postihnutých konfliktmi a za pôsobenie ako hnacia sila v snahách zabrániť použitiu hladu ako zbrane vojny a konfliktu"Nobelov výbor ďalej uviedol, že následkom pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 trpí hladom čoraz viac ľudí na celom svete, a vyzval vlády na celom svete, aby pre WFP a ďalšie humanitárne organizácie zabezpečili potrebnú finančnú podporu. Výbor tiež pripomenul, že vyhladovanie obyvateľstva je často používané ako nástroj vojny a ocenil, že WFP proti tomu bojuje.

WFP, založená v roku 1961, je súčasťou OSN a najväčšou humanitárnou organizáciou na svete, ktorá sa zaoberá hladom a potravinovou neistotou.

Celkovo bolo tento rok nominovaných 211 osobností a 107 organizácií. Nórsky Nobelov výbor nominácie nezverejňuje, avšak mnohé z nich prezradia samotní navrhovatelia. Medzi nominovanými boli i americký prezident Donald Trump, či švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová.

Nobelovu cenu mieru v roku 2019 získal etiópsky premiér Abiy Ahmed, a to "za jeho snahu dosiahnuť mier a medzinárodnú spoluprácu, a predovšetkým za jeho rozhodujúcu iniciatívu pri riešení pohraničného konfliktu so susednou Eritreou".

Tradičná ceremónia tento rok nebude

Predvlaňajšiu Nobelovu cenu mieru si rozdelili konžský gynekológ Denis Mukwege a iracká jezídka Nádja Murádová. V roku 2017 toto prestížne ocenenie získala Medzinárodná kampaň za zákaz jadrových zbraní so sídlom v Ženeve. V priebehu tohto týždňa vyhlásili mená laureátov Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu, fyziku, chémiu a literatúru. V pondelok 12. októbra oznámia nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu.

Tohtoroční laureáti si ceny v Štokholme na tradičnom slávnostnom odovzdávaní 10. decembra osobne neprevezmú. Dostanú ich vo svojich domovských krajinách prostredníctvom ambasád alebo príslušných univerzít. Nobelova nadácia, ktorá odovzdávanie Nobelových cien organizuje, v septembri oznámila, že tradičná slávnostná ceremónia udeľovania cien sa tento rok z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 neuskutoční. Podujatie v štokholmskej koncertnej sále nahradí televízny prenos z radnice švédskej metropoly.

Na základe poslednej vôle a z finančných prostriedkov významného švédskeho priemyselníka a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela (1833-96) je od roku 1901 každoročne udeľovaná prestížna Nobelova cena za významný objav, čin alebo dielo. Táto pocta umelcom vedcom, ekonómom a mierotvorcom je všeobecne považovaná za najhodnotnejšie ocenenie na svete.

Svetový potravinový program pracoval nad rámec svojich povinností, poskytujúc ľudom humanitárnu pomoc napriek zákazom a obmedzeniam v súvislosti s pandémiou koronavírusu. "Je to výnimočná chvíľa," uviedol hovorca Tomson Phiri na tlačovom brífingu v švajčiarskom meste Ženeva.

Na ocenenie reagoval aj výkonný riaditeľ WFP. "Myslím si, že toto je prvýkrát v živote, čo nemám slov," povedal Američan David Beasley. "Až natoľko som šokovaný a prekvapený," ukončil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok