Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nvidia postaví doteraz najvýkonnejší superpočítač vo Veľkej Británii

Nvidia postaví doteraz najvýkonnejší superpočítač vo Veľkej Británii
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nvidia oznámila, že sa chystá postaviť superpočítač v novom výskumnom centre v Cambridge vo Veľkej Británii. Malo by ísť o doteraz najvýkonnejší superpočítač Spojeného kráľovstva, ktorý bude sprístupnený pre výskum najmä v oblasti medicíny.

Očakáva sa, že nový superpočítač s názvom Cambridge-1 bude v prevádzke do konca roka 2020. Po zhotovení bude pre umelú inteligenciu poskytovať výkon, ktorý presiahne viac ako 400 petaflopov (jeden petaflop predstavuje kvadrilión operácií s pohyblivou rádovou čiarkou za sekundu) a osem petaflopov výkonu Linpack.

Spoločnosť Nvidia tvrdí, že by sa tento systém zaradil na 29. miesto v zozname najvýkonnejších superpočítačov na celom svete a zároveň by sa zaradil medzi tri najlepšie energeticky najefektívnejšie superpočítače. Ďalej Nvidia oznámila, že získala britského návrhára polovodičov a softvéru pre architektúru ARM a v rámci dohody zriadi Centrum umelej inteligencie výnimočnej kvality (AI Centre of Excellence). Očakáva sa, že nový superpočítač sa v rámci projektu usadí v tomto centre a k nemu sa v budúcnosti pripoja ďalšie superpočítače.

Investícia do nového superpočítača predstavuje asi 40 miliónov libier (43,95 milióna euro). Až 80 systémov DGX A100, ktoré budú prepojené sieťovou technológiou Mellanox InfiniBand, sa pritom má nainštalovať a sprevádzkovať len za pár týždňov, a nie za roky, ktoré bežne trvá, kým sa k slovu dostanú funkčné superpočítače.

Superpočítač Cambridge-1 bude sprístupnený pre výskumných pracovníkov v oblasti medicíny, aby mohli „využiť umelú inteligenciu na riešenie naliehavých zdravotných problémov, vrátane tých, ktoré predstavuje ochorenie COVID-19“.

Nový superpočítač Cambridge-1 je navrhnutý tak, aby podporoval prácu výskumníkov v medicíne a v biologických vedách, a bude prvým superpočítačom Nvidia, ktorý je vyvinutý pre prístup v rámci externého výskumu. To umožní výskumníkom a akademickým pracovníkom „sa popasovať s niektorými z najnáročnejších úloh v oblasti odbornej prípravy, inferencií a dátovej vedy v oblasti umelej inteligencie“.

Podľa Nvidie bude superpočítač slúžiť ako centrum inovácií pre Veľkú Britániu a bude podporovať priekopnícku prácu národných výskumníkov v oblasti kritickej zdravotnej starostlivosti, objavovania nových liekov a riešenia zdravotných problémov, vrátane tých, ktoré predstavuje ochorenie COVID-19.

Medzi prvými farmaceutickými spoločnosťami, ktoré využijú nový superpočítač, budú spoločnosti GlaxoSmithKline a AstraZeneca. Výpočtovú silu nového superpočítača Cambridge-1 využijú aj vedci z Guy's and St Thomas ‘NHS Foundation Trust, King’s College London a z Oxford Nanopore Technologies.