Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ultrafialové LED svetlo môže zaistiť bezpečnú tvorbu vitamínu D v tele

Ultrafialové LED svetlo môže zaistiť bezpečnú tvorbu vitamínu D v tele
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci nás všade varujú pred škodlivými účinkami ultrafialového žiarenia (UV) zo slnečných lúčov, je nevyhnutné pre produkciu dôležitého vitamínu D v tele. Vedci teraz tvrdia, že UV LED svetlo môže slúžiť ako bezpečná alternatíva k slnečnému žiareniu, ak si ho prirodzenou cestou nevieme zabezpečiť v dostatočnom množstve.

Vitamín D okrem iného pomáha znižovať úbytok hustoty kostí a svalovej hmoty, najmä u starších ľudí. A hoci sa dá tento vitamín prijímať vo forme doplnkov, je najefektívnejší, ak si ho telo vytvára prirodzene, ako reakciu na slnečné žiarenie.

No najmä ľudia, ktorí žijú v severných zemepisných šírkach, nemusia mať dostatok slnečného žiarenia počas zimy. Ani tí, ktorí majú obmedzenú pohyblivosť, napríklad starší ľudia, tiež sa nemusia dostať von často alebo dostatočne dlho na to, aby sa dostatočne vystavili UV žiarenia. Na druhej strane však nadmerná expozícia UV žiarenia súvisí so zdravotnými problémami, ako je rakovina kože a predčasné starnutie pokožky.

S prihliadnutím na toto dilema začali japonskí vedci z Nagojskej univerzity tým, že stanovili minimálnu dávku a intenzitu UV svetla potrebného na vytvorenie dostatočnej produkcie vitamínu D u laboratórnych myší. Ďalej boli myši, ktoré boli geneticky modifikované na zrýchlené starnutie, ožarované dvakrát týždenne UV LED diódami, ktoré boli nastavené na tieto úrovne. Kontrolná skupina myší nebola vystavená UV žiareniu.

Po 12 týždňoch aplikácie UV žiarenia sa zistilo, že myši vystavené UV žiareniu mali vyššie hladiny vitamínu D v krvnom sére, spolu so zvýšenou hustotou kostí, svalovou hmotou a silou. Dôležité na pokuse však je, že nebolo pozorované žiadne poškodenie kože.

Vedci v súčasnosti vyvíjajú prenosné UV LED zariadenie, ktoré by mohli používať ľudia. Malo by byť určené hlavne pre seniorov na prevenciu alebo liečbu sarkopénie, čo je stav, ktorý vedie k zníženiu hustoty kostí a k strate svalovej hmoty.