Prokurátori vybrali svojho kandidáta na GP, Šanta z ÚŠP neuspel

TA3 TASR
30.9.2020 11:31

Kandidátom Rady prokurátorov na funkciu generálneho prokurátora sa stal Jozef Čentéš. Rada ho vybrala väčšinovo zo štyroch prokurátorov. Poslanci Národnej rady SR majú voliť kandidáta na generálneho prokurátora na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra.

Rada vyberala jedného kandidáta zo štyroch uchádzačov - prokurátora Generálnej prokuratúry SR Čentéša, prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry SR Tomáša Honza, prokurátora Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislava Remetu a prokurátora ÚŠP Jána Šantu.

Funkcia generálneho prokurátora sa uvoľnila po odchode Jaromíra Čižnára. Sedemročné funkčné obdobie sa mu skončilo 17. júla, ale jeho nástupcu parlament zatiaľ nezvolil. Čižnár mohol presluhovať do vymenovania nového generálneho prokurátora, ale požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o uvoľnenie z funkcie. Skončil k 10. augustu. Až do zloženia sľubu vedie generálnu prokuratúru prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková. Návrhy na kandidátov na generálneho prokurátora možno podávať do 9. októbra do 16.00 h.

Uchádzači boli štyria:
Jozef Čentéš z GP
Tomáš Honz z ÚŠP
Rastislav Remeta z KP BB
Ján Šanta z ÚŠP

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok