Najväčšie univerzity prejdú na dištančné štúdium. Čo s internátmi?

TA3 TASR SITA
28.9.2020 09:30

Akademický rok sa ešte len rozbieha a už prichádzajú prvé zmeny. Dve najväčšie slovenské univerzity prejdú od budúceho týždňa výlučne na dištančnú výučbu a študentov ubytovaných na internátoch zase vyzývajú na dobrovoľný odchod. Na tieto kroky ich po rokovaní ústredného krízového štábu dôrazne vyzval aj premiér Igor Matovič.

Od pondelka budúceho týždňa

Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita prejdú od 5. októbra na dištančnú výučbu. Dôvodom je zhoršujúca sa pandemická situácia v súvislosti s ochorením COVID-19. Zároveň obaja rektori dvoch najväčších slovenských univerzít vyzvali študentov na dobrovoľný odchod z internátov. Informovali o tom v pondelok počas tlačovej konferencie.

Rektor UK Marek Števček poznamenal, že na týchto opatreniach sa pracuje už dlhšie, pričom sa sleduje aj vývoj epidemiologickej situácie. "Zvolali sme krízové štáby oboch univerzít. Snažíme sa svoje kroky koordinovať spoločne ako dve spriatelené univerzity. Spája nás, okrem iného, aj spoločný priestor ubytovania študentov v Mlynskej doline," vysvetlil Števček.


Z prezenčnej výučby prejdú obe univerzity na dištančnú alebo online výučbu postupne počas tohto týždňa, pričom sa naplno rozbehne od pondelka 5. októbra. Števček poznamenal, že o realizácii odbornej praxe študentov bude rozhodovať dekan fakulty. "V prípade študentov končiacich ročníkov druhého stupňa štúdia alebo spojeného prvého a druhého stupňa štúdia môže dekan fakulty študentom povoliť individuálnu prácu v laboratóriu, kde môžu byť maximálne dve osoby naraz," priblížil rektor UK. Opatrenia budú platiť zatiaľ do odvolania.

Odchod z internátov je zatiaľ dobrovoľný

Odchod z internátov je zatiaľ pre študentov dobrovoľný. "V súčasnosti je to najrozumnejší krok," skonštatoval Števček. Ubytovacie zariadenia sa nateraz nebudú zatvárať plošne. Rektor UK označil internáty za "obrovský zdroj možnej nákazy". Študenti si budú môcť izby ponechať a vrátiť sa do nich, ak sa situácia zlepší. Najneskôr do 5. októbra budú môcť študenti uzatvoriť dodatok k ubytovacej zmluve, v rámci ktorej sa študent nebude musieť odubytovať a za určitý poplatok si izbu ponechať.

"Momentálne potrebujeme urobiť všetky kroky na to, aby sme toto ohnisko potenciálnej nákazy dokázali eliminovať," povedal Števček. Podľa rektora STU Miroslava Fikara doktorandi budú fungovať ako zamestnanci univerzity. Chce, aby naďalej robili výskum a pracovali. UK uviedla, že nepočíta s tým, že sa prezenčná výučba do konca zimného semestra obnoví. Zahraničným študentom, ktorí sú na UK iba na zimný semester, preto odporúča ukončiť pobyt na internáte a v štúdiu ďalej pokračovať online z domu.


Na UK je momentálne podľa Števčeka pozitívne testovaných zhruba 90 osôb, pričom ide zväčša o študentov. "Väčšina z nich nie je na internátoch. Na Mlynoch máme pozitívnych šiestich, na Družbe sú dvaja," povedal Števček s  tým, že na internátoch sú vytvorené izolačné izby. Fikar dodal, že na STU sú nakazení ľudia len v jednotkách, konkrétne číslo neuviedol.

V Nitre zatiaľ štandardne

Na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre začali nový akademický rok a to zatiaľ štandardným prezenčným spôsobom. Podľa rektora univerzity Libora Vozára je UKF v prípade potreby pripravená aj na dištančné vzdelávanie. „Ak to bude nutné, môžeme sa operatívne premiestniť do on-line priestoru. Avšak osobný kontakt učiteľa so študentmi nepokladáme z hľadiska kvality vzdelávania za plnohodnotne nahraditeľný ani tými najmodernejšími technológiami,“ zdôraznil Vozár.

Zároveň pripomenul, že vedenie univerzity spoločne s dekanmi fakúlt a riaditeľom študentských domovov pripravilo vhodné priestorové a hygienické podmienky na štúdium a pobyt na univerzite. „Všetci vieme, že sme bytostne závislí nielen od vlastnej zodpovednosti, ale aj od komunitného správania sa. Urobme preto, prosím, spoločne všetko potrebné v záujme ochrany zdravia nás všetkých,“ vyzval rektor študentov i zamestnancov univerzity.

Univerzity budú opatrenia konkretizovať v priebehu týždňa a od pondelka budúceho týždňa (5. októbra) sa prechádza "kompletne do online prostredia".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok