Pribudlo množstvo nakazených, po jedinej svadbe ich hlásia 67

TA3 SITA TASR ČTK
28.9.2020 10:03

Na Slovensku pribudlo 265 nových prípadov nákazy, urobilo sa menej než 2000 testov. Podľa vicepremiérky Veroniky Remišovej sa musíme zamerať na zvýšenie počtu testovaných na úroveň 20 000 ľudí. Infikovaní pribúdajú v nemocniciach aj na školách, UK aj STU prechádzajú na dištančnú formu štúdia. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudlo množstvo nakazených, po jedinej svadbe ich hlásia 67
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:01 Taliansky futbalový klub FC Janov zaznamenal ďalších dvanásť nových pozitívnych testov na koronavírus a dokopy ich má už štrnásť. Vedenie tímu cez víkend informovalo o pozitívnych výsledkoch brankára Mattiu Perina a stredopoliara Lasseho Schöneho. Následné testy ukázali, že koronavírus sa rozšíril medzi ďalších hráčov a personál. Je tak otázne, či klub nastúpi na sobotňajší duel Serie A proti FC Turín.

23:15 Piloti americkej leteckej spoločnosti United Airlines súhlasili s dohodou, ktorá zabráni zrušeniu takmer 3000 pracovných miest po 1. októbri. Všetci by si zároveň mali udržať pracovné miesta minimálne do konca prvého polroka budúceho roka.

22:40 Slovensko sprísňuje opatrenia - rúška budú povinné aj vonku a zakazujú sa hromadné podujatia. Ako na tom bude slovenský šport alebo taký predvianočný predaj a trhy? Pozrite si dnešnú Tému dňa, kde sme o vplyvoch obmedzení hovorili so zástupcami rôznych oblastí.

21:58 Ekonomická kríza nemá len porazených. Sú spoločnosti, ktoré vďaka pandémii ešte viac zbohatli, a profesionáli odporúčajú investovať práve do ich akcií. Čo je to veľká päťka, ako si vybrať správnu firmu, ktorá sa postará o naše peniaze, a aká je minimálna investícia do akciových trhov, ktorá má zmysel? Dozviete sa v relácii Biznis.

21:45 Slovensko sa bude snažiť zvýšiť testovanie na ochorenie COVID-19. Deklaroval to počas zasadnutia krízového štábu hlavný hygienik Ján Mikas. Slovensko zatiaľ nebolo v situácii, že by nebolo schopné otestovať už odobraté vzorky, povedal premiér Igor Matovič.

21:31 Opatrenia sa už nebudú prijímať regionálne podľa semaforov, ale celoplošne. V mimoriadnej relácii Jojky to uviedol predseda vlády Igor Matovič. Semafory, ktoré rozdeľovali okresy na rizikové a menej rizikové podľa počtu infikovaných, považuje premiér za nelogické. „Toto hrajuškanie sa na semaforíky sme v tento deň skončili,“ uviedol Matovič. Opatrenia sa doposiaľ prijímali regionálne podľa farieb, a teda rizikovosti okresov.

21:17 Španielske ministerstvo zdravotníctva od piatka 25. septembra zaznamenalo 31 785 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 179 úmrtí. Hlavné mesto Madrid a jeho okolie je epicentrom druhej vlny pandémie koronavírusu v krajine.

21:00 Holandsko vzhľadom na nárast prípadov nákazy novým koronavírusom sprísňuje epidemiologické opatrenia zatiaľ na tri týždne, oznámil v pondelok premiér Mark Rutte. "Každý videl tie alarmujúce správy," povedal Rutte, podľa ktorého musia byť z vývoja situácie vyvodené dôsledky.

20:50 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy. Zhrnuli sme v nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:24 Český minister zdravotníctva Roman Prymula navrhne zavedenie núdzového stavu - zrejme už na najbližšom zasadaní českej vlády. Informoval o tom v pondelok spravodajský server Novinky.cz. Najbližšie zasadanie vlády bude v pondelok 5. októbra - po voľbách do Senátu a miestnych zastupiteľstiev (2. - 3. októbra).

20:12 "Nasadiť si rúško, pamätať na odstup a použiť dezinfekciu trvá sekundy. Sekundy, ktoré môžu pre tých najzraniteľnejších znamenať roky života, ktorý sa neskončí predčasne."

19:36 Pozrite si celú tlačovú besedu premiéra Matoviča a hlavného hygienika Mikasa, ktorí informovali o výsledkoch Ústredného krízového štábu.

19:14 Školáci a študenti druhého stupňa základných škôl a na stredných školách budú musieť aj naďalej nosiť rúška. Na prvom stupni budú odporúčané.

19:12 Maďarsko a Rakúsko ostávajú medzi menej rizikovými krajinami. Uviedol to po rokovaní Ústredného krízového štábu hlavný hygienik Ján Mikas s tým, že "naši susedia" majú porovnateľné problémy v súvislosti s novým koronavírusom ako Slovensko.

19:08 Otvorené budú môcť byť iba prevádzky verejného stravovania, kde sa sedí. Uviedol to premiér Igor Matovič v súvislosti s opatreniami proti rozšíreniu nového koronavírusu. Apeluje, aby ľudia mali na tvári rúško v reštauráciách stále, nemusia ho mať len keď jedia a pijú. Otvorené by mali byť od 6.00 do 22.00 h. Povolený bude predaj jedla cez okienko a jeho rozvoz nonstop.

19:05 Hromadné podujatia budú na Slovensku od októbra zakázané. Výnimkou budú sobáše, pohreby, krsty, zasadnutia orgánov verejnej moci či podujatia, kde budú všetci negatívne otestovaní. Zakázať by sa tak mali športové, kultúrne či firemné podujatia, ale aj omše. Organizovanie rodinných osláv sa neodporúča.

19:00 V obchodoch a obchodných domoch budú od 1. októbra povinné rúška, dvojmetrové odstupy a dezinfekcia rúk v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Bude obmedzený aj počet osôb na prevádzku. Platiť bude desať štvorcových metrov na zákazníka. Opatrenia by mali kontrolovať zamestnanci obchodu či obchodného domu pri vstupe.

18:55 Povinnosť nosiť rúško aj v exteriéri opäť vstúpi do platnosti. Nosiť sa však bude v prípade, ak rozstupy medzi ľuďmi budú menšie ako dva metre.

18:50 Na Slovensku by sa opäť mal vyhlásiť núdzový stav. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Po rokovaní ústredného krízového štábu to avizoval premiér Igor Matovič. Tento krok musí ešte odobriť vláda.

18:46 Premiér Igor Matovič a hlavný hygienk Ján Mikas oznámil sprísnené opatrenia. Ústredný krízový štáb podľľa ich slov ešte stále rokuje.

18:02 Nemocniciam v Českej republike dochádzajú zásoby lieku remdezivir, ktorý sa podáva pacientom s ťažkým priebehom respiračného ochorenia COVID-19 spôsobeného novým druhom koronavírusu. Upozornila na to česká Sekcia nemocničných lekárnikov.

17:55 Otváracie hodiny barov a kaviarní v Bruseli budú v dôsledku šírenia nového koronavírusu od pondelkového večera obmedzené. Zakázaná je tiež konzumácia jedál a nápojov v pouličných stánkoch s občerstvením. Všetky bary a kaviarne musia byť medzi 23.00 h a 6.00 h zatvorené. Akékoľvek ďalšie podniky predávajúce nápoje alebo jedlo budú zatvorené od 22.00 h.

17:25 Mestský úrad v Námestove od pondelka funguje v obmedzenom režime, vybaviť je možné len nevyhnutné úkony. Ide o opatrenie na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Prevádzka mestského úradu bude vybavovať len úkony, ako je napríklad úmrtie či narodenie dieťaťa. Na platenie poplatkov môžu obyvatelia využiť bezhotovostné platby v internetbankingu. Všetko ostatné môžu vybaviť telefonicky na čísle 043 5504701 alebo elektronicky na adrese sekretariat@namestovo.sk.

"Úrad bude pre občanov otvorený len v čase od 8.00 h do 11.00 h. každý pracovný deň až do odvolania mimoriadnej situácie," píše radnica s tým, že v budove úradu je tiež zriadená miestnosť prvého kontaktu.

Na platenie poplatkov môžu obyvatelia využiť bezhotovostné platby v internetbankingu. Všetko ostatné môžu vybaviť telefonicky na čísle 043 5504701 alebo elektronicky na adrese sekretariat@namestovo.sk.

16:57 Druhá vlna koronavírusu pravdepodobne opäť prinúti viac firiem nechať pracovať svojich zamestnancov z domu. Ako uplynulé mesiace ukázali, takzvaný "home office" má viacero pozitív, ale aj nevýhod.

16:53 "Vo väčšine prípadov, s výnimkou zdravotníckych pracovníkov, široká verejnosť nenosí tvárové rúška dlhší čas, než je nutné," píše Úrad verejného zdravotníctva SR. "Ak by bol výskyt zdravotných komplikácií častý, boli by sme sa s tým stretávali aj u zdravotníkov, napríklad chirurgov, ktorí roky svojej praxe denne nosia rúško aj niekoľko hodín," vysvetľuje úrad.

16:47 Vývoj šírenia podľa zachytených prípadov už nemusí dostatočne odrážať celkový vývoj šírenia vírusu v populácii. Predpokladajú to analytici Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorí rozoberali rýchlosť šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 na Slovensku v predchádzajúcich mesiacoch v porovnaní s poslednými týždňami.

Výhodou doterajšieho vývoja šírenia koronavírusu podľa nich bolo, že naša testovacia infraštruktúra ho stíhala sledovať. Znamená to, že vývoj zachytených pozitívnych prípadov má spojitosť s celkovým odhadom šírenia vírusu v populácii, kde sa predpokladajú násobne vyššie čísla oproti zachyteným prípadom.

16:35 V Bratislavskom samosprávnom kraji pre výskyt nového koronavírusu prerušia vyučovanie v troch školách. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava o tom informuje na sociálnej sieti.

16:33 Celkovo 14 zamestnancov popradskej nemocnice bolo pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19. Oproti piatku (25. 9.) sa ich počet zvýšil o dvoch. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda. "Momentálne máme 14 pozitívnych zamestnancov - 12 zdravotníkov a zvyšok tvorí nezdravotnícky personál," uviedla Galajda s tým, že pokračujú v testovaní personálu, ktorý prišiel s pozitívnymi osobami do kontaktu.

16:27 Pozitívny test na Covid-19 má aj bývalý poľský minister zdravotníctva Lukasz Szumowski, ktorý bol dlho akousi tvárou Poľska v boji s novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra DPA.

16:22 Počet nakazených koronavírusom rapídne stúpa. Takisto stúpa aj počet hospitalizovaných. Ako sú na túto situáciu pripravené slovenské nemocnice? O tejto téme sme sa zhovárali s Jozefom Kalužayom, riaditeľom odboru zdravotnej starostlivosti Ministerstva zdravotníctva SR.

16:14 Počet pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19 po svadbe, ktorá sa konala v uplynulých dňoch v reštauračnom zariadení v Bardejovských Kúpeľoch, vzrástol na 67.

"Minulý týždeň sme mali 16, teraz už máme 67 pozitívnych prípadov. Ešte nemáme celú analýzu spravenú, lebo preverujeme ďalšie a ďalšie prípady, aj tie, ktoré nesúvisia s touto svadbou. Predpokladám, že to číslo bude ešte vyššie a tam sa už jednoznačne naozaj nedá určiť, že kto bol ten, kto to na svadbu 'doniesol'," uviedol vedúci oddelenia epidemiológie RÚVZ v Bardejove Július Zbyňovský.

15:56 Vývoj šírenia podľa zachytených prípadov už nemusí dostatočne odrážať celkový vývoj šírenia vírusu v populácii. Predpokladajú to analytici Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorí rozoberali rýchlosť šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 na Slovensku v predchádzajúcich mesiacoch v porovnaní s poslednými týždňami.

15:50 "V reakcii na narastajúce čísla pozitívnych prípadov ochorenia Covid-19 na Slovensku dnes Krízový štáb pri Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja rozhodol o plošnom zákaze návštev v zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti župy," informoval Banskobystrický kraj na sociálnej sieti.

15:37 Viacero talianskych regiónov sprísnilo v ostatnom čase epidemiologické opatrenia s cieľom potlačiť šírenie nového koronavírusu. Na Sicílii budú musieť všetci cestujúci, ktorí tam prídu zo zahraničia, absolvovať pri príchode test na koronavírus a zaregistrovať sa na internete alebo u lekára. Od stredy zároveň bude musieť na verejnosti nosiť rúško každý, kto má viac ako šesť rokov.

15:25 Seniori zo zariadenia sociálnych služieb v Nitrianskych Sučanoch (okres Prievidza) majú negatívne testy na nový koronavírus. Hygienici ich testovali po tom, ako tam zistili ochorenie u viacerých zamestnancov domova. Informovala o tom v pondelok regionálna hygienička Zuzana Tornócziová.

15:20 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica platí zákaz návštev. "Vzhľadom k danej situácii je našou povinnosťou a chcením chrániť rodičky, novorodencov a celý pôrodnícky personál, preto musíme pristúpiť k dôslednej kontrole pri vstupe sprevádzajúcej osoby na pôrodný sál," informuje nemocnica.

15:10 U policajtov pracujúcich pre Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície Sobrance, ktorí prišli do kontaktu s dvoma migrantmi pozitívne testovanými na ochorenie Covid-19, sa nový koronavírus nepotvrdil. Ako spresnila hovorkyňa RHCP Sobrance Agnesa Kopernická, testovaných bolo dosiaľ 26 spomedzi 29 karantenizovaných hraničiarov.

15:05 U jedného zamestnanca na ministerstve práce bol potvrdený pozitívny test na ochorenie Covid-19. Podľa vyjadrení tlačového odboru sú pracovníci, ktorí boli v úzkom kontakte s touto osobou, v preventívnej domácej izolácii a čakajú na PCR testovanie.

14:54 V košickom Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb potvrdili nákazu novým koronavírusum u troch pacientov, jednej zdravotnej sestry a u jedného referenta. V karanténe sú šiesti nezdravotnícki zamestnanci.

14:40 Opatrenia obmedzujúce vstup na územie Maďarska v rámci ochrany proti šíreniu nového koronavírusu zostanú zachované aj po 1. októbri, vyhlásil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Zdôraznil ale, že zostávajú v platnosti výnimky pre občanov krajín Vyšehradskej štvorky.

14:20 Ak sa nepodarí dôkladne podchytiť lokálne ohniská nákazy koronavírusom, budú v Nemecku do Vianoc denne evidovať až 19.200 infikovaných, varovala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

"Vývoj počtu nakazených nás mimoriadne znepokojuje," citoval Merkelovú jej hovorca Steffen Seibert. "Na niektorých našich európskych priateľoch vidíme, kam by to mohlo viesť," dodal. Merkelová upozornila na to, že ak bude aktuálny trend pokračovať, počet nakazených sa zo súčasných približne 2000 denne môže do Vianoc zvýšiť až na 19.200 nových prápadov denne. Situáciu, čo sa týka možného nárastu nakazených, pritom prirovnala k vývoju vo Francúzsku.

14:21 Maďarská polícia riešila počas uplynulého víkendu 142 prípadov nedodržiavania povinných epidemiologických opatrení. Informoval o tom operačný štáb. Policajný člen operačného centra krízového štábu Róbert Kiss uviedol, že v 45 prípadoch museli hliadky zasahovať v prostriedkoch hromadnej dopravy, kde ľudia porušovali povinnosť zakrývania tváre rúškami. V piatich prípadoch sa riešilo porušenie v súvislosti hudobnými tanečnými podujatiami

14:14 Nový koronavírus potvrdili u siedmich žiakov a štyroch pedagogických zamestnancov gymnázia v Sobranciach. Pozitívne prípady tiež okrem mesta evidujú v ďalších 16 obciach Sobranského okresu. V okrese Michalovce sa situácia stabilizovala. Potvrdila to regionálna hygienička Janka Stašková.

14:12 Technická univerzita v Košiciach zachytila vo svojich karanténnych strediskách 16 pozitívne testovaných zahraničných študentov, z toho sú po pretestovaní dvaja negatívni. Z úseku vzdelávania univerzity uviedla Daniela Tomášová s tým, že všetci uvedení študenti pochádzajú z Ukrajiny.

14:06 V okrese Žiar nad Hronom pribudlo od piatka 12 nových prípadov nákazy koronavírusom. Situácia je však pod kontrolou, vzdelávací proces nemusel byť prerušený na žiadnej škole. Aktuálnu situáciu zhodnotila hygienička RÚVZ v Žiari nad Hronom Eva Striežová.

13:50 Študentov Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre čakajú pri ubytovaní na vysokoškolských internátoch prísne podmienky. Nebudú môcť prijímať žiadne návštevy a všade, s výnimkou svojej izby, musia chodiť s rúškom na tvári. Študenti si tiež musia pri príchode i odchode z internátu dezinfikovať ruky. Zakázané je aj zhromažďovanie sa v priestoroch internátov po 22. hodine.

13:37 Ochorenie Covid-19 komplikuje prevádzku zdravotníckych zariadení aj na Spiši a pod Tatrami. V krompašskej nemocnici sa infikovalo dvadsaťdva zdravotníckych pracovníkov, v popradskej nemocnici je zatiaľ infikovaných dvanásť zamestnancov.

13:30 Od pondelka až do odvolania nebude vyučovanie v tanečnom odbore Základnej umeleckej školy na Nádvornej ulici vo Zvolene. Riaditeľka Iveta Vitovská o tom informuje na oficiálnej webstránke ZUŠ s tým, že učitelia odboru sú v karanténe.

13:20 Väčšinu nových pozitívnych prípadov v okresoch Námestovo a Tvrdošín potvrdili hygienici v dvoch výrobných podnikoch. Ako uviedol na sociálnej sieti Úrad verejného zdravotníctva SR, osoby sa nachádzajú v domácej izolácii, rovnako aj ich úzke kontakty, ktoré budú v najbližších dňoch testované na Covid-19.

13:12 Počet zamestnancov pozitívne testovaných na nový koronavírus na chirurgickom oddelení Nemocnice Krompachy stúpol. Kým v piatok ich bolo 15, v pondelok ich evidujú 22. "Päť pozitívne testovaných pacientov bolo preložených na vyššie pracovisko," doplnila Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel, pod ktorú patrí aj lôžkové zdravotnícke zariadenie v Krompachoch.

13:11 Situácia v súvislosti so šírením koronavírusu sa na Slovensku zhoršuje. Podľa epidemiologičky Alexandry Bražinovej ľudia v dodržiavaní opatrení v posledných týždňoch poľavili.

13:08 Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne pristúpili od 25. septembra k obmedzeniu plánovaných operácií a hospitalizácií s výnimkou onkologických a akútnych pacientov. Dôvodom sú pozitívne testy na nový koronavírus u zdravotníckeho personálu nemocnice.

Ako informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová, ambulantná starostlivosť funguje bez obmedzení. Bez obmedzení prebiehajú tiež pôrody, jediným obmedzením je, že s rodičkou môže byť okrem zdravotníkov pri pôrode len jedna osoba.

12:51 Musíme investovať všetko úsilie na zvýšenie počtu denne testovaných na úroveň 20.000 ľudí. Uviedla to ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí). Je to jeden z piatich návrhov, ktoré predloží na zasadnutí ústredného krízového štábu.

12:49 Celkovo 14 zamestnancov Cirkevnej základnej školy s materskou školou sv. Faustíny v bardejovskej mestskej časti Dlhá Lúka z celkového počtu 29 bolo pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Potvrdila to riaditeľka školy Mária Exnerová.

12:46 V pondelok opäť zasadá ústredný krízový štáb. Hlavnou témou sú stúpajúce počty infikovaných koronavírusom a prijatie nových opatrení.

12:40 Premiér Igor Matovič bude nositeľom zlých správ pre mnohých ľudí v súvislosti s opatreniami, ktoré sa budú musieť prijať. Povedal to v pondelok pred rokovaním ústredného krízového štábu. Návrhy opatrení zatiaľ konkretizovať nechcel.

12:20 Zhromaždiť definitívne údaje o počte obetí ochorenia Covid-19 Mexiku potrvá zhruba dva roky. Povedal to v nedeľu námestník mexického ministra zdravotníctva Hugo López-Gatell, ktorý je hlavným predstaviteľom v krajine riešiacim problém pandémie. Jeho vyhlásenie pravdepodobne oživí diskusiu o počte obetí v Mexiku, ktorý je na úrovni 76 430 a je štvrtý najvyšší vo svete.

12:05 Výučba na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave prechádza na dištančnú formu. Online budú s platnosťou od pondelka prebiehať všetky prednášky a semináre s výnimkou prvých ročníkov, kde bude výučba kombinovaná. Vedenie fakulty tak reaguje na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu.

11:58 V súvislosti s výskytom prípadov ochorenia Covid-19 mesto Svidník prijalo od pondelka viaceré protiepidemické opatrenia. "Pristupujeme opäť k dezinfekcii verejných priestranstiev, na mestskom úrade tiež prijímame ďalšie opatrenia. Takmer 20 opatrovateliek bude naďalej v teréne a takpovediac v prvej línii poskytovať pomoc tým, ktorí sú na ňu odkázaní," informovala na sociálnej sieti primátorka mesta Marcela Ivančová.

11:55 V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 556 nových prípadov nákazy koronavírusom a 463 ľudí sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo. Rakúsko celkovo zaznamenalo 43.432 pozitívne testovaných a 790 úmrtí. V krajine je aktuálne 8590 aktívnych prípadov nákazy. Vo Viedni sa počet nakazených zvýšil o 242, čo je najvyšší prírastok spomedzi spolkových krajín.

11:52 Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne sa koronavírusom nakazilo dvadsať zamestnancov, medzi nimi aj lekári a zdravotné sestry. O celkovej situácii, o počte nakazených, a taktiež o opatreniach sme sa rozprávali s riaditeľom Fakultnej nemocnice v Trenčíne Tomášom Janíkom.

11:45 V Poľsku pribudlo od nedele 1306 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet nakazených sa tak v pondelok zvýšil na 88.636. Na chorobu Covid-19 zomrelo ďalších 15 ľudí a celkovo je v Poľsku 2447 mŕtvych.

11:44 Koncom augusta 2020 boli na Facebooku zdieľané viaceré verzie príspevku, ktorý nabádal na to, aby ľudia nenosili rúška. Súčasťou príspevku bol aj "návod", ako sa človek môže vyhnúť noseniu rúšok na základe zdravotnej výnimky. V prípade, že by si niekto pýtal potvrdenie o diagnóze, opýtaný sa podľa príspevku má odvolať na svoje "ústavné právo" neukazovať informácie o zdravotnom stave.

Toto tvrdenie vyvrátila nielen polícia, ale aj expert na ústavné právo, ktorý pre AFP povedal, že takéto tvrdenia sú dezinterpretáciou Ústavy Slovenskej republiky.

hoax-foto_0a140371-b05b-5f39.jpg

11:37 Podpredseda NR SR Juraj Šeliga podáva v súvislosti so šírením dezinformácií opozičného poslanca Mariana Kotlebu a jeho strany ĽSNS o novom koronavíruse trestné oznámenie.

11:30 Ukrajina opäť povolila cudzincom od pondelka vstup na jej územie. Osoby sa musia po vstupe preukázať platnou poistnou zmluvou alebo potvrdením o poistení liečebných nákladov spojených s diagnostikou a liečbou ochorenia Covid-19. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí.

11:27 Prvý prípad pozitívne testovaného žiaka spomedzi senických základných škôl zaznamenala ZŠ na Sadovej ulici. Ide o žiaka prvého stupňa.

11:20 Daňové priznania za minulý rok bude potrebné podať do 31. októbra tohto roka. Týka sa to tých, ktorí ich doteraz nepodali pre koronakrízu. Ku koncu septembra sa totiž skončia lex korona opatrenia v oblasti daní. Počíta s tým novela zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením koronavírusu, ktorú podpísala prezidentka.

11:17 Prevádzka v Základnej škole s materskou školou v obci Dlhé nad Cirochou v okrese Snina je pre pandémiu od pondelka prerušená. Rozhodol o tom RÚVZ Humenné. Do školského zariadenia sa zamestnanci a žiaci vrátia v pondelok 5. októbra.

11:12 Pandémia výrazne zasiahne do života vysokoškolákov. Najväčšie slovenské univerzity, Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita prechádzajú na dištančnú formu štúdia.

11:05 V Rusku pribudlo za posledných 24 hodín 8135 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najvyšší denný prírastok od 16. júna. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum. Celkový počet prípadov, ktoré v krajine zaznamenali od začiatku pandémie, sa tak zvýšil na 1.159.573.

11:03 Kambodžské úrady plánujú vyhľadať a otestovať na nový koronavírus viac ako 80 ľudí, ktorí boli v kontakte s nakazeným maďarským občanom, ktorý porušil karanténu.

Kambodžské ministerstvo zdravotníctva v pondelok síce neoznámilo žiadne nové prípady infikovaných, ale usiluje sa vypátrať ľudí, ktorí sa mohli dostať do styku s nakazeným Maďarom. Muža identifikovali ako 70-ročného Maďara, ktorý bol pozitívne testovaný pred viac ako dvoma týždňami. Do hlavného mesta Phnom Pénh priletel 13. septembra z Francúzska cez Južnú Kóreu.

11:01 V Nemecku pribudlo od nedele 1192 nových prípadov nákazy koronavírusom, oznámil v pondelok Inštitút Roberta Kocha. Celkový počet infikovaných tak dosiahol 285.332, píše denník Die Welt. V sobotu hlásilo Nemecko 2507 prípadov, čo predstavovalo najvyšší počet od apríla.

10:55 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:52 Na Ukrajine pribudlo za posledných 24 hodín ďalších 2671 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vyplýva to z údajov zverejnených Systémom monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany. Po piatich dňoch tak denný prírastok nových prípadov klesol pod 3000. Celkovo sa na Ukrajine nakazilo už 201.305 ľudí. Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 37 pacientov, čím celkový počet obetí stúpol na 3996.

10:47 Fakultná nemocnica v Nitre v súvislosti s pandémiou sprísňuje opatrenia. „Na základe nariadenia regionálneho úradu verejného zdravotníctva je platný zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach,“ oznámilo vedenie nemocnice.

10:41 Včera 59 prípadov, dnes až 70. Oravské mesto Námestovo zaznamenáva v posledných dňoch mimoriadne vysoké prírastky, aktuálne prekonalo aj oveľa väčšie hlavné mesto Bratislavu.

10:37 Na zhoršujúcu sa situáciu v súvislosti so šírením koronavírusu upozorňujú už viacerí odborníci. V posledných dňoch zaznamenávame najvyššie čísla od začiatku pandémie. O epidemiologickej situácii na Slovensku sme sa rozprávali s Alexandrou Bražinovou z Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.

10:34 V nemocniciach je hospitalizovaných 197 pacientov, potvrdené ochorenie Covid-19 má 168 z nich. Na JIS je 16 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 15 pacientov.

10:30 Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Námestovo (70), Bratislava (41), Martin (16), Dunajská Streda (12), Košice (12), Tvrdošín (11), Galanta (9), Komárno (7), Hlohovec (6), Zvolen (6), Banská Bystrica (5), Spišská Nová Ves (5) a Trenčín (5).

Štyri prípady boli v okresoch Bardejov, Poprad, Ružomberok a Zlaté Moravce, po tri prípady v okresoch Dolný Kubín, Košice a okolie, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Pezinok, Prievidza, Senec, Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom a Žilina. Dva prípady boli v okrese Trnava, jeden prípad zaznamenali Čadca, Detva, Kežmarok, Levice, Malacky, Nitra, Považská Bystrica, Revúca, Senica, Snina, Trebišov a Žarnovica.

10:13 Slová ministra zdravotníctva Mareka Krajčího len potvrdzujú, že obdobie medzi prvou a druhou vlnou pandémie sme nevyužili efektívne. Uviedla to manažérka pre komunikáciu a médiá Slovenskej lekárskej komory Nancy Závodská. Komora je podľa nej mierne znepokojená vyjadreniami ministra zdravotníctva o tom, že do konca októbra už nebudeme mať dosť lôžok na infekčných oddeleniach pre narastajúci počet pacientov s Covidom.

10:06 Vyliečilo sa ďalších 35 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 4213.

10:00 Na Slovensku pribudlo 265 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 9343 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1954 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:42 "Vážení učitelia, vychovávatelia, zamestnanci škôl, žiaci aj rodičia – Ďakujem vám za to, že ste takto zodpovedne zvládli september. Veľa sa hovorí o tom, že počet prípadov narástol a ľudia konajú nezodpovedne. Som preto veľmi rád, že na školách sme boli všetci maximálne zodpovední," napísal šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) na sociálnej sieti.

9:38 Pandémia výrazne zasiahne do života vysokoškolákov. Najväčšie slovenské univerzity, Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita, podľa informácií HN zrejme prechádzajú na dištančnú formu štúdia.

9:31 Ústredný krízový štáb bude zasadať dnes o 12. hodine. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra SR.

9:21 Grécke úrady v nedeľu oznámili prvé úmrtie v dôsledku nákazy koronavírusom v tábore pre migrantov. Ministerstvo pre azyl informovalo, že 61-ročný muž z Afganistanu, ktorý žil v tábore Malakasa pri Aténach, zomrel počas liečby v nemocnici v hlavnom meste.

9:11 Novým druhom koronavírusu sa za posledný deň v Maďarsku nakazilo 702 ľudí, čím počet aktuálne nakazených dosiahol už 18.815. V súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo 13 pacientov - počet obetí tak dosiahol 749, informoval v pondelok vládny server koronavirus.gov.hu.

9:05 Na nový koronavírus už na celom svete zomrelo viac ako milión ľudí. Vyplýva to z novej bilancie agentúry AFP. Na následky ochorenia Covid-19 zomrelo do nedele 22.30 h GMT 1.000.009 ľudí z celkovo nakazených 33.018.877.

8:30 Takmer štvrtina obetí koronavírusu pripadá na Európu, kde zahynulo 230 000 ľudí. Najvyšší počet úmrtí, viac ako 200.000, evidujú Spojené štáty; nasledujú Brazília, India, Mexiko a Británia. Nový druh koronavírusu je najsmrteľnejším vírusom 21. storočia.

8:00 Počet potvrdených prípadov nákazy v Indii prekročil v hranicu šiestich miliónov. India sa tak po USA stala druhou krajinou na svete, ktorá prekonala hranicu šesť miliónov nakazených. Viac ako päť miliónov infikovaných zaznamenala India 16. septembra. V druhej najľudnatejšej krajine na svete pribudlo za uplynulých 24 hodín 82.170 nových prípadoch nákazy, čím ich celkový počet dosiahol 60.744.703. V rovnakom období pribudlo tiež najmenej 1039 úmrtí, ich celkový počet sa tak zvýšil na 95.542.

India sa po USA stala druhou krajinou na svete, ktorá prekonala hranicu šesť miliónov nakazených.

7:30 V Českej republike pribudlo v nedeľu 1305 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ich celkový počet tak stúpol na 64.597, vyplýva to z údajov zverejnených na webe ministerstva zdravotníctva.

V porovnaní s 1983 prípadmi za sobotu ide o výrazný pokles, no ten súvisí aj s menším počtom testov vykonaných počas víkendu. V dôsledku nákazy doteraz zomrelo 606 ľudí, uzdravilo sa 31.268 osôb. Počet aktívnych prípadov dosiahol 32.723.

7:00 Ústredný krízový štáb v pondelok rozhodne o ďalšom postupe v boji proti koronavírusu. Pandemická komisia navrhuje obmedziť organizovanie hromadných podujatí a prehodnotiť situáciu na hraniciach. Premiér Igor Matovič ale odkázal ľuďom, aby nečakali na príkazy zhora a zrušili svadby či firemné oslavy.

6:30 Testy v zariadení pre seniorov Domov jesene života v bratislavskej Dúbravke odhalili pozitívne výsledky na ochorenie COVID-19 u 14 klientov a jednej ďalšej zamestnankyne.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v nedeľu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok