Nečakajte na príkazy, tvrdí premiér. Pribudli stovky nakazených

TA3 TASR SITA ČTK
27.9.2020 06:58

Koronavírus sa dostal aj medzi zdravotníkov, nakazilo sa viacero lekárov i sestier, ktorí museli ísť do domácej karantény. Minister zdravotníctva Marek Krajčí na stúpajúci počet nakazených reagoval tým, že sme sa dostali nad kritickú hranicu. Situáciu okolo pandémie sme s vami opäť sledovali online.

Nečakajte na príkazy, tvrdí premiér. Pribudli stovky nakazených
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:14 Grécko zaznamenalo prvý prípad úmrtia na ochorenie Covid-19 v niektorom z utečeneckých táborov na svojom území. Po nákaze koronavírusom zomrel v Aténach 61-ročný Afganec.

23:40 Ústredný krízový štáb v pondelok rozhodne o ďalšom postupe v boji proti koronavírusu. Pandemická komisia navrhuje obmedziť organizovanie hromadných podujatí a prehodnotiť situáciu na hraniciach. Premiér Igor Matovič ale odkázal ľuďom, aby nečakali na príkazy zhora a zrušili svadby či firemné oslavy.

21:45 Rekordný denný nárast infikovaných ohlásilo Holandsko, pribudlo 2995 nových prípadov.

21:04 Vo Francúzsku pribudlo 11 123 ľudí s koronavírusom, zomrelo 27 nakazených, teda o 12 menej ako v sobotu.

20:30 Polícia nie je oprávnená riešiť porušenie interných predpisov pri nakrúcaní audiovizuálnych diel. Uviedol to prezident Policajného zboru Peter Kovařík v reakcii na poslanca národnej rady Mariana Kotlebu, ktorý v diskusnej relácii verejnoprávnej televízie nemal na tvári rúško.

20:10 Vyučovanie žiakov na 2. stupni prerušila v pondelok 28. septembra Základná škola v Ivanke pri Dunaji.

19:40 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme v nich všetko najpodstatnejšie,

19:00 V Českej republike pribudlo v nedeľu do 18.00 h 720 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva. V Českej republike zaznamenali celkovo 64 012 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, uzdravilo sa 31 220 ľudí. V dôsledku nákazy doteraz zomrelo 601 ľudí.

18:35 Letecká spoločnosť Qatar Airways v nedeľu informovala, že jej katarská vláda poskytla záchranný úver vo výške 7,3 miliardy rialov (1,68 miliardy eur) po tom, ako v uplynulom finančnom roku do 31. marca 2020 zaznamenala stratu 7 miliárd QAR. Pripísala to pandémii nového koronavírusu, likvidácii akcií spoločnosti Air Italy a pokračujúcemu bojkotu arabských susedov.

18:05 Hlavné mesto Bratislava potvrdilo ďalšie pozitívne osoby v zariadení pre seniorov v Dúbravke. V prvej fáze, v piatok 25. septembra, otestovali 75 ľudí, z ktorých sa koronavírus potvrdil u 14 klientov a jednej ďalšej zamestnankyne. Mesto začalo s testovaním po tom, ako sa Covid-19 potvrdil i napriek prísnym opatreniam u pracovníčky zariadenia.

V Poľsku pribudlo od soboty 1350 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet sa tak zvýšil na 87330.

17:05 V Poľsku pribudlo od soboty 1350 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet sa tak zvýšil na 87330. Na chorobu COVID-19, spôsobovanú koronavírusom, zomrelo ďalších osem ľudí a celkovo je v Poľsku 2432 mŕtvych. Poľské ministerstvo tiež informovalo, že hospitalizovaných je 2223 ľudí s podozrením na nákazu koronavírusom, v karanténe sa nachádza 139 460 osôb a 16 368 je pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Zatiaľ sa z nákazy v Poľsku vyliečilo 67 904 ľudí.

16:40 Stovky ľudí protestovali v nedeľu v Madride proti čiastočným obmedzeniam pohybu zavedeným v niektorých oblastiach regiónu hlavného mesta Španielska, a to najmä v husto zaľudnených štvrtiach s nízkymi príjmami.

Zavedenie lokálnych karantén (lockdownov) s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 zasiahlo približne 850 000 ľudí, ktorí od 21. septembra nesmú opustiť svoje blízke okolie s výnimkou cesty do práce či do školy alebo zo zdravotných dôvodov. Zatvorené sú tam parky, reštaurácie a ďalšie podniky musia zatvoriť o 22.00 h.

16:30 Prezidentka Zuzana Čaputová bude mať v pondelok večer príhovor vo verejnoprávnej televízii. "O mimoriadne vystúpenie vo verejnoprávnej televízii požiadala pani prezidentka v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou," informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec. "Príhovor pani prezidentky odvysielame po skončení večerných správ na Jednotke," potvrdila hovorkyňa telerozhlasu Andrea Pivarčiová.

16:12 Až tridsať zamestnancov poľského futbalového prvoligistu Pogoň Štetín malo pozitívny test na koronavírus. Medzi nakazenými je 21 hráčov a dvaja členovia realizačného tímu. Štetín už odložil budúcotýždňový zápas proti Jagiellonii Bialystok.

15:50 Dánsky futbalista Lasse Schöne z tímu FC Janov mal pozitívny test na koronavírus. Účastník Serie A o tom informoval pred duelom s Neapolom, na ktorý už krajný stredopoliar neodcestoval. Klub z Janova otestoval všetkých svojich hráčov po tom, čo mal už v sobotu pozitívny test brankár Mattia Perin. Jediným ďalším nakazeným bol práve Schöne.

15:00 Nový český minister zdravotníctva Roman Prymula uvažuje o obmedzení zhromažďovania na maximálne 10 až 20 ľudí. Uviedol to vo vysielaní televízie Prima. Podľa neho sa tiež bude viesť debata o dištančnej výučbe na stredných školách, informoval spravodajský server Novinky.cz.

"Budeme sa pohybovať medzi desiatimi až dvadsiatimi," odpovedal Prymula na otázku, na koľko by sa mal obmedziť maximálny počet zhromaždených ľudí pri voľnočasových aktivitách. Doplnil, že výnimkou z tohto nariadenia by mohli byť svadby, kde by mohlo byť povolených najviac 30 ľudí.

Vyhlásenie príslušného opatrenia očakáva v stredu alebo piatok.

14:30 Poslanec Miroslav Kollár verí, že Slovensko môže od konca októbra testovať na koronavírus 20 000 ľudí denne. Povedal to v našej diskusnej relácii V politike. Opozičný poslanec Ľuboš Blaha sa ospravedlnil manželke premiéra Igora Matoviča.

14:00 Na Ukrajine pribudlo za posledných 24 hodín ďalších 3130 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Vyplýva to z údajov zverejnených v nedeľu Systémom monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany. Nárast o viac než 3000 prípadov za 24 hodín tak v krajine zaevidovali už piaty deň po sebe. Celkovo sa nakazilo už 198.634 ľudí.

COVID-19 podľahlo v krajine v priebehu uplynulých 24 hodín 56 pacientov, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 3959.

13:30 Názory Blahu a Kollára ohľadom koronakrízy sa líšia, opozičník sa však ospravedlnil premiérovej žene. Aké plány majú mimoparlamentné KDH a Dobrá Voľba? Do našej relácie sme si pozvali aj politológa, aký má názor na Matovičovu vládu? Pozrite si V politike.

13:00 Na centrálnom príjme v Nemocnici Ružinov v Bratislave u 18 zdravotníkov potvrdili koronavírus. Centrálny príjem nemocnice však poskytuje zdravotnú starostlivosť v štandardnom režime, potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská.

„Nie je pravda, že by sme neprijímali pacientov na CPO (centrálne prijímacie oddelenie). Centrálny príjem v Nemocnici Ružinov aktuálne poskytuje zdravotnú starostlivosť v štandardnom režime. Priestory boli vydezinfikované, v noci bola zrealizovaná ohnisková dezinfekcia a priestory tohto pracoviska sú už plne k dispozícii našim pacientom," ozrejmila Kliská. Pacientom, ktorí v noci navštívili centrálny príjem, bola podľa jej slov zdravotná starostlivosť poskytnutá v plnom rozsahu a všetci boli ošetrení v náhradných priestoroch.

12:35 Druhé najväčšie austrálske mesto Melbourne opäť zmiernilo obmedzenia pohybu, ktoré boli prijaté s cieľom zastaviť druhú vlnu. Väčšina detí sa môže vrátiť do škôl a viac ako 125-tisíc ľudí má dovolené vrátiť sa na pracoviská. Prísne obmedzenia pohybu začali v Melbourne a okolí platiť 2. augusta, čo znamenalo zatvorenie škôl a firiem, ktorých činnosť nie je nevyhnutná, zákaz nočného vychádzania a verejných zhromaždení.

12:15 Počet potvrdených prípadov nákazy stúpol v Maďarsku za posledný deň o 937. V súvislosti s ochorením COVID-19 spôsobovaným vírusom SARS-CoV-2 zaznamenali šesť úmrtí, informoval vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

Počet potvrdených infikovaných koronavírusom stúpol v krajine na 24.014 a počet obetí na 736. Z nákazy sa zotavilo 5141 osôb. V nemocničnej opatere je 620 pacientov, z nich 38 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

V nemocničnej opatere je 620 pacientov, z nich 38 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

12:00 Tréner poľskej futbalovej reprezentácie Jerzy Brzeczek mal pozitívny test na koronavírus.  V sobotu večer to oznámilo vedenie Poľského futbalového zväzu (PZPN). Brzeczeka teraz čaká karanténa. Poľsko sa má najbližšie v prípravnom zápase stretnúť s Fínskom 7. októbra v Gdansku.

11:30 Na COVID-19 v krajine zomrelo najmenej 25 000 pacientov.

11:00 Na Slovensku môže prísť k úplnému zákazu hromadných podujatí. Na sociálnej sieti to v súvislosti s nárastom infikovaných na nový koronavírus naznačil predseda vlády Igor Matovič, ktorý predpokladá, že trvanie tohto zákazu potrvá "kým krivke nárastu spoločnými silami nezlomíme väzy".

10:30 Testovanie odhalilo najviac nakazených v okresoch Bratislava (70), Námestovo (59), Nové Zámky (20), Trnava (20), Košice (19), Bardejov (16), Nitra (16), Topoľčany (16) a Banská Bystrica (15).

V nemocniciach je hospitalizovaných 199 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 169 z nich. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 16 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 15 pacientov. Od začiatku vypuknutia ochorenia sa v krajine urobilo 445.986 laboratórnych testov. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku 4856. V sobotu sa vyliečilo 80 ľudí, celkovo ich tak je 4178.

10:00 Národné centrum zdravotníckych informácií informovalo, že na Slovensku pribudlo 478 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 9078 pozitívne testovaných. Spravili 5655 testov. Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti vyzval na zrušenie osláv či svadieb, ale i návštev a stretnutí s kamarátmi.

9:30 V Rumunsku sa v nedeľu ráno začali jednodňové voľby do miestnych zastupiteľstiev. Hlasovanie je vnímané ako ukazovateľ parlamentných volieb, ktoré sa budú konať ešte v tomto roku. Komunálne voľby sa týkajú starostov, regionálnych predstaviteľov, ako aj mestských a krajských výborov. Voľby sa mali pôvodne uskutočniť v júni, ale pre koronavírusovú pandémiu sa museli odložiť.

9:00 V porovnaní s piatkovým prírastkom takmer 3000 prípadov sa nárast spomalil, ČRo však pripomenul, že počty nových infekcií bývajú počas víkendov nižšie pre menšie počty vykonaných laboratórnych testov.

8:30 V Jeruzaleme sa v sobotu večer zhromaždili tisíce demonštrantov pred rezidenciou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, požadujúc jeho odstúpenie pre obvinenia z korupcie a za to, že podľa nich nezvláda krízu spôsobenú pandémiou COVID-19. Protesty proti Netanjahuovi trvajú už viac ako tri mesiace. Mnohí z protestujúcich sú mladí Izraelčania, ktorí stratili prácu pre hospodársky pokles krajiny. Podľa demonštrantov ponuka finančnej pomoci zo strany vlády zďaleka nedosahuje potrebnú úroveň.

8:00 Približne 250 aktivistov za ľudské práva v sobotu protestovalo vo francúzskom Calais proti miestnemu zákazu podávania jedla migrantom v centre mesta. Francúzsky najvyšší administratívny súd v piatok rozhodol, že zákaz nezruší, čo vyvolalo pobúrenie medzi ľudskoprávnymi aktivistami.

Podľa miestnych orgánov je zákaz podávania jedla migrantom v centre Calais potrebný z dvoch dôvodov: zabezpečuje verejný poriadok a zároveň núti ľudí dodržiavať odstupy, čo je jedno z nastavených opatrení proti šíreniu nového koronavírusu.

7:20 V Národnom onkologickom ústave v Bratislave bola u 13 zamestnancov potvrdená nákaza novým koronavírusom. "Infikovaných je šesť lekárov, päť sestier a dvaja sanitári," potvrdila informáciu hovorkyňa NOÚ Patrícia Kubicová. Dodala, že zdravotnícke zariadenie funguje v štandardnom režime.

7:10 Minister zdravotníctva Marek Krajčí má negatívny test na koronavírus. Informoval o tom na sociálnej sieti s tým, že je chorý a musí sa doliečiť. Ďalej napísal, že Slovensko sa dostalo nad kritickú hranicu v počte nových prípadov. Dúfa, že ústredný krízový štáb v pondelok prijme rázne opatrenia.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok