Toľko nakazených sme ešte nemali, zistili vyše 500 nových prípadov

TA3 TASR SITA ČTK
26.9.2020 10:04

Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že bez globálnych opatrení proti koronavírusu mu môžu podľahnúť až dva milióny ľudí. V súčasnosti sa počet mŕtvych blíži k miliónu. Situácia nie je priaznivá ani na Slovensku, v piatok pribudlo 552 infikovaných a testovali 6483 ľudí. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali online.

Toľko nakazených sme ešte nemali, zistili vyše 500 nových prípadov
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:18 V nemocnici v bratislavskom Ružinove potvrdili 18 zdravotníkom na pracovisku centrálneho príjimacieho oddelenia nákazu novým koronavírusom. Z dôvodu nevyhnutnej dezinfekcie nebude Ružinov od polnoci prijímať na centrálnom príjme pacientov privážaných sanitkami, tých ktorí prídu po vlastnej linke ošetria zdravotníci v náhradných priestoroch nemocnice. Potvrdila to hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská.

21:42 Vo Francúzsku za posledných 24 hodín pribudlo viac ako 14 000 nakazených. Od začiatku epidémie sa v krajine nakazilo už 552 000 ľudí.

20:30 Pozrite si aj prehľad najdôležitejších udalostí z dnešného dňa.

19:37 V Českej republike pribudlo v sobotu do 18.00 h 1247 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Je to o dve stovky viac ako minulú sobotu za rovnakú dobu. Stúpol aj počet úmrtí - o 3 na celkovo 588.

19:28 V Spojenom kráľovstve pribudlo v sobotu 6042 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19. Zomrelo aj ďalších 34 osôb, ktoré boli v uplynulých 28 dňoch pozitívne testované na prítomnosť patogénu SARS-CoV-2. Od začiatku pandémie sa nákaza koronavírusom v Británii potvrdila už v 429.277 prípadoch, na súvisiace komplikácie zomrelo 41.971 ľudí.

19:15 Tradičné vinobrania, na ktoré s obľubou chodili tisícky Slovákov, sú pre koronavírus tento rok obmedzené alebo úplne zrušené. Mnohým jarmočníkom, vinárom či iným remeselníkom preto hrozí zánik. Štátna pomoc sa na nich buď nevzťahuje, alebo je, podľa ich názoru, nedostatočná. Vláda im odkazuje, že na nich nezabudla a pripravuje zmenu.

18:05 V Národnom onkologickom ústave v Bratislave potvrdili koronavírus šiestim lekárom, piatim sestrám a dvom sanitárom. Potvrdila to hovokyňa ústavu Patricia Kubicová. "Naďalej poskytujeme zdravotnú starostlivosť pre pacientov v štandartnom režime," doplnila Kubicová.

17:43 Polícia v Londýne v sobotu predčasne ukončila demonštráciu na Trafalgarskom námestí proti opatreniam zavedeným v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Podľa polície protestujúci nedodržiavali vzájomné rozstupy. Tisíce ľudí, z ktorých väčšina nemala na tvári ochranné rúška, si prišli na zhromaždenie vypočuť rečníkov, ktorí kritizovali obmedzenia zavedené vládou. Tvrdili, že ide o prehnanú reakciu na pandémiu, ktorá zbytočne obmedzuje ľudské práva a slobodu prejavu.

polic_0a140371-6294-0412.jpg

17:33 Ak si ľudia 2. a 3. októbra vo volebných miestnostiach v Českej republike odmietnu nasadiť rúško, komisia im nezabráni odovzdať hlas. Dotyčný ale musí počítať so sankciami v priestupkovom konaní, uviedol námestník ministra vnútra Petr Mlsna. V Českej republike sa 2. a 3. októbra konajú voľby tretiny Senátu (volí sa v 27 obvodoch) a voľby do krajských zastupiteľstiev.

17:14 Španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa zopakoval požiadavku smerom k madridským regionálnym orgánom, aby v najmohutnejšom ohnisku koronavírusu v Európe uplatnili prísnejšie obmedzenia mobility. "Situácia v Madride je komplikovaná a vážna. Čakajú nás ťažké týždne," vyhlásil 54-ročný minister.

Illa druhýkrát v priebehu niekoľkých dní naliehavo vyzval madridské zdravotnícke orgány zodpovedné za riešenie pandemickej situácie v hlavnom meste, aby "prehodnotili svoje rozhodnutia" a "obmedzili pohyb obyvateľstva v celom Madride".

15:58 Činohra Slovenského národného divadla nútene mení sobotňajší program, namiesto plánovanej inscenácie Ruské denníky uvedie o 19.00 h náhradné predstavenie Popol a vášeň dňa. Dôvodom je pozitívny test na nový koronavírus u jedného z externých účinkujúcich v hre Ruské denníky.

"Vzhľadom na výskyt ochorenia u tohto účinkujúceho, a z toho vyplývajúcej domácej izolácie jeho blízkych kontaktov, by nebolo možné zrealizovať obsadenie z radov externých spolupracovníkov v inscenácii," vysvetľuje SND na sociálnej sieti.

15:36 Testovanie odhalilo v piatok v okrese Prievidza 46 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Väčšina prípadov súvisí s dohľadanými kontaktmi. Hygienici zistili nové ohnisko nákazy v zariadení sociálnych služieb v Nitrianskych Sučanoch. Informovala o tom regionálna hygienička Zuzana Tornócziová.

14:55 Španielsky tenista Fernando Verdasco nebude hrať na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži pre pozitívny test na koronavírus. Bývalý hráč prvej desiatky rebríčka ATP však verí, že test bol falošne pozitívny.

14:41 Viaceré regionálne úrady verejného zdravotníctva zaznamenali výskyt pozitívne testovaných osôb na ochorenie COVID-19 v domovoch sociálnych služieb. Mnoho prípadov nahlásili RÚVZ v Bratislave, Prievidzi, Dolnom Kubíne, Nových Zámkoch a Košiciach. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva na sociálnej sieti.

14:25 Mesto Bojnice požiada ministerstvo financií o návratnú finančnú výpomoc v súvislosti s výpadkom príjmov z podielovej dane pre pandémiu nového koronavírusu. Bezúročnú pôžičku chce využiť na prefinancovanie projektu zatepľovania mestského úradu. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom rokovaní tento týždeň.

14:00 Svetová zdravotnícka organizácia adresovala svetu ďalšie vážne varovanie. Ak nebudú pokračovať prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu, počet úmrtí na ochorenie COVID-19 sa môže zdvojnásobiť a dosiahnuť dva milióny.

13:41 Minister zdravotníctva Marek Krajčí má negatívny test na koronavírus. Informoval o tom na sociálnej sieti s tým, že je chorý a musí sa doliečiť. Ďalej napísal, že Slovensko sa dostalo nad kritickú hranicu v počte nových prípadov. Dúfa, že ústredný krízový štáb v pondelok prijme rázne opatrenia.

13:30 V Poľsku pribudlo od piatka 1584 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o tri menej ako predchádzajúci deň, keď úrady zaznamenali najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkový počet sa tak zvýšil na 85 980.

Na chorobu COVID-19, spôsobovanú koronavírusom, zomrelo ďalších 32 ľudí a celkovo je v Poľsku 2424 mŕtvych. Poľské ministerstvo tiež informovalo, že hospitalizovaných je 2134 ľudí s podozrením na nákazu koronavírusom, v karanténe sa nachádza 143 442 osôb a 13 894 je pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Zatiaľ sa z nákazy v Poľsku vyliečilo 67 326 ľudí.

13:11 Bánovská samospráva pre pandémiu nového koronavírusu pozastavila v prvom polroku tohto roka výdavky v sume viac ako 458 000 eur. Dočasnú stopku dostali investície financované z rezervného fondu mesta, ako i bežné výdavky mesta.

13:05 Obmedzenie vychádzok a prísne hygienické opatrenia platia už takmer pol roka pre všetkých klientov zariadení sociálnych služieb. Zmeny sa dotkli aj obyvateľov centra v Batizovciach pod Tatrami, kde sa v apríli nakazilo desať ľudí. Jeho riaditeľka verí, že druhú vlnu zvládnu lepšie.

12:44 Vycestovať so psami do zahraničia v čase pandémie je riziko. Ohroziť ich totiž môžeme rovnakým spôsobom, ako samých seba. Pravidlá ich prepravy sa však počas mimoriadnej situácie nemenia. Cestovať môžu všetkými dopravnými prostriedkami.

12:16nastupujúcou druhou vlnou pandémie nového koronavírusu v Českej republike je už teraz jasné, že ekonomické straty budú ešte väčšie, než sa očakávalo na jar. Ceny áut stúpajú a firmy šetria, kde sa dá. Úspory sa tak okrem iného dotknú práve firemných áut, uviedol server Lidovky.cz, podľa ktorého odborníci okrem zvýšeného záujmu o tzv. zdieľanie vozidiel predpovedajú aj príklon firiem k ekonomickejším aj ekologickejším modelom, vrátane elektromobilov.

12:03 V košickej železničnej nemocnici platí od soboty zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach, a to vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu. Informovala o tom za sieť nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková. "Zákaz platí do odvolania. Zároveň sú do odvolania zrušené aj bohoslužby v nemocničnej kaplnke," uviedla Fedáková.

11:44 Druhá vlna nákazy novým druhom koronavírusu mohutne zasiahla Maďarsko, avšak zatiaľ sú zdravotné rezervy dostatočné, povedal v sobotu v Budapešti vo videozázname zverejnenom na Facebooku po zasadaní operačného štábu zodpovedného za ochranu proti šíreniu koronavírusu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

11:39 Na Ukrajine pribudlo ďalších 3833 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Vyplýva to z údajov zverejnených v sobotu Systémom monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

10:55 "Situácia je mimoriadne mimoriadne vážna a preto po 3 mesiacoch preberám vedenie boja voči Covid-19 do vlastných rúk s rovnakým cieľom ako počas prvej vlny - vyhrať ho s čo najmenším dopadom na zdravie a životy nevinných ľudí," napísal premiér Igor Matovič na Facebooku.

10:53 Pandémia nového koronavírusu tvrdo zasiahla firmy a ekonomiky na celom svete. Najnovšia štúdia však odhalila aj jej nečakaný pozitívny vplyv. Spotrebitelia v Európskej únii začali totiž po vypuknutí ochorenia COVID-19 nakupovať viac kvalitnejších potravín a tzv. zdravých výrobkov.

V Maďarsku pribudlo 950 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 12 úmrtí spojených s ochorením COVID-19,

10:35 V Maďarsku pribudlo 950 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 12 úmrtí spojených s ochorením COVID-19, informovala v sobotu vládna stránka koronavirus.gov.hu. Celkový počet nakazených tak stúpol na 23 077 a obetí na 730. Z ochorenia sa dosiaľ zotavilo 5099 osôb. Infekcia je aktuálne potvrdená u 17 248 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 589 pacientov, na umelú pľúcnu ventiláciu je z nich napojených 36.

10:26 Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch Bratislava (80), Prievidza (46), Nové Zámky (40), Tvrdošín (30), Košice (24), Nitra (21), Bardejov (20), Komárno (19), Námestovo (18), Trnava (17), Sobrance (16), Spišská Nová Ves (15), Stará Ľubovňa (14), Poprad (12), Kežmarok (9), Prešov (9), Trenčín (9), Liptovský Mikuláš (8), Senec (8), Snina (8), Dolný Kubín (7), Svidník (7), Žiar nad Hronom (7), Banská Bystrica (6), Malacky (6), Michalovce (6), Topoľčany (6), Nové Mesto nad Váhom (5), Stropkov (5).

Štyri prípady boli v okresoch Galanta, Partizánske, Veľký Krtíš, po tri prípady v okresoch Banská Štiavnica, Dunajská Streda, Hlohovec, Humenné, Ilava, Košice a okolie, Martin, Pezinok, Rožňava, Trebišov. Po dva prípady mali okresy Bánovce nad Bebravou, Brezno, Čadca, Gelnica, Levice, Levoča, Piešťany, Púchov, Revúca, Skalica, Šaľa, Zvolen, jeden prípad zaznamenali okresy Detva, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Lučenec, Medzilaborce, Myjava, Sabinov, Senica.

10:15 Na ochorenie COVID-19 zomrela 67-ročná žena, ktorá bola hospitalizovaná vo všeobecnej nemocnici s poliklinikou Lučenec. Potvrdil to komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva. Ide tak o 44. úmrtie na toto ochorenie.

10:00 Národné centrum zdravotníckych informácií informovalo, že na Slovensku pribudlo 552 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 8600 pozitívne testovaných. Spravili 6483 testov.

9:40 Ukrajina zaznamenala za uplynulý deň rekordných 3833 prípadov koronavírusu. Dosiaľ najväčší prírastok bol v krajine zaregistrovaný 17. septembra, kedy sa koronavírus preukázal u 3584 ľudí. Ďalších 76 chorých s ochorením Covid-19 zomrelo.

8:30 Štáty sveta musia urobiť všetko, čo je v ich silách, aby zistili pôvod ochorenia COVID-19, vyhlásil v piatok na virtuálnom 75. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN austrálsky premiér Scott Morrison. Jeho výroky zrejme ešte viac zhoršia napätie vo vzťahoch s Čínou.

8:05 Viacero popredných belgických virológov v piatok oznámilo, že cez víkend nevstúpia v žiadnych televíznych programoch ani iných rozhovoroch na protest proti tomu, ako politici riešia pandémiu nového koronavírusu.

7:45 Nový japonský premiér Jošihide Suga v piatok na virtuálnom 75. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN povedal, že je odhodlaný usporiadať olympijské hry v Tokiu na budúce leto ako "dôkaz, že ľudstvo porazilo pandémiu".

7:20 Hlavný hygienik Ján Mikas a premiér Igor Matovič informovali o aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku. Pribúdajú červené i oranžové okresy, počty nakazených stúpajú aj u ľudí nad 65 rokov. Opatrenia sa budú meniť, dotknúť sa majú rúšok, hraníc i hromadných podujatí.

7:15 Počet prípadov ochorenia COVID-19 v Česku v piatok stúpol opäť o takmer 3000, podobne ako vo štvrtok. Pribudlo konkrétne 2946 nakazených ľudí, čo je najvýraznejší denný nárast za tento týždeň a druhý najvyšší od marcového začiatku epidémie v ČR. V sobotu krátko po 06.00 h SELČ o tom informoval na svojej webovej stránke Český rozhlas s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

7:10 Celosvetový počet obetí ochorenia COVID-19 môže dosiahnuť až dva milióny. A to dovtedy, kým bude široko dostupná vakcína. Varovala predtým Svetová zdravotnícka organizácia. Koronavírusu podľahlo už takmer milión ľudí.

6:50 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok