Jasný čin terorizmu, tvrdí minister. Po útoku zadržali podozrivých

TA3 TASR
25.9.2020 22:27

Vyšetrovatelia z francúzskej protiteroristickej prokuratúry zadržali ďalších päť podozrivých v súvislosti s piatkovým útokom neďaleko bývalého sídla redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. Celkovo už zaistili sedem osôb vrátane hlavného podozrivého.

Jasný čin terorizmu, tvrdí minister. Po útoku zadržali podozrivých
SITA/AP

Hlavný podozrivý má 18 rokov

Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin označil piatkový útok sekáčom na mäso, pri ktorom utrpeli zranenia najmenej dvaja ľudia, za "jasný čin islamistického terorizmu". Skutočnosť, že k útoku došlo na ulici, kde kedysi sídlil Charlie Hebdo podľa neho poukazuje na rukopis teroristov z radov islamistov. "Niet pochýb o tom, že ide o ďalší krvavý útok na našu krajinu," dodal minister. Darmanin tiež požiadal políciu, aby preskúmala, či nebola podcenená hrozba vykonania teroristických útokov na uliciach francúzskych miest.

Piatich podozrivých zadržali pri prehliadke domu hlavného podozrivého v meste Pantin v severovýchodnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Zadržali ich iba niekoľko hodín po zatknutí hlavného podozrivého, ktorým je 18-ročný Pakistanec. Okrem toho v súvislosti s prípadom zaistili za účelom výsluchu aj ďalšieho 33-ročného muža.

Podľa denníka Le Monde sú zranenými osobami muž a žena. Zaútočili na nich, keď fajčili na ulici. Jeden z nich pracoval pre filmovú produkčnú spoločnosť Premieres Lignes. Podľa francúzskeho premiéra Jeana Castexa sú obaja mimo ohrozenia života, hoci utrpeli vážne zranenia.

Útok pri Charlie Hebdo

Produkčná spoločnosť Premieres Lignes pomohla pripraviť dokumentárny film o útokoch na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo z januára 2015 s názvom "Tri dni hrôzy: Útok na Charlie Hebdo". Dokument, v ktorom svedkovia, policajti a pozostalí po obetiach hovoria o sérii teroristických útokoch, vyrobili pre americkú vysielaciu spoločnosť HBO, britskú BBC a francúzsku televíznu spoločnosť France 2.

K útoku došlo v čase, keď v Paríži prebieha so 14 osobami obvinenými zo spoluúčasti na útoku na redakciu Charlie Hebdo v januári 2015, pri ktorom zahynulo 12 ľudí, a následnom útoku na židovský obchod s potravinami. Týždenník sa následne presťahoval na iné miesto, jeho nová adresa je však utajená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok