Lídri strán prezradili, kedy chcú ukončiť rokovania o veľkej koalícii

TA3 TASR
26.1.2018 15:44

Účastníci dlho očakávaných koaličných rokovaní nemeckých konzervatívcov z únie CDU/CSU a sociálnych demokratov z SPD sa dohodli na ich zavŕšení do 4. februára. Oznámil to v piatok Michael Grosse-Brömer, šéf parlamentnej frakcie CDU/CSU, ktorého slová citovala agentúra DPA.

Lídri strán prezradili, kedy chcú ukončiť rokovania o veľkej koalícii
SITA/AP

Grosse-Brömer sa takto vyjadril po prvom kole oficiálnych rokovaní medzi predstaviteľmi Kresťanskodemokratickej únie Nemecka, sesterskej Kresťanskosociálnej únie v Bavorsku a Sociálnodemokratickej strany Nemecka v Berlíne, ktoré by mohli priniesť dohodu o obnovení doterajšej veľkej koalície. "Záverečné rokovania" by sa podľa jeho slov mali konať počas víkendu 3.-4. februára. Pre prípad, že by sa vyskytli nezrovnalosti, si strany ponechali ďalšie dva dni ako rezervu.

Najskôr sa v piatok ráno o 09.00 h v sídle CDU stretli lídri všetkých troch strán - kancelárka Angela Merkelová a jej kolegovia z CSU a SPD Horst Seehofer a Martin Schulz. Stalo sa tak štyri mesiace po septembrových parlamentných voľbách, ktorých nejednoznačné výsledky doposiaľ neumožnili zostavenie nového kabinetu. Následne rozhovory pokračovali za účasti 15 popredných predstaviteľov každého z troch spomínaných subjektov, ktorí budú plniť úlohu koordinačného grémia. Rokovať začalo aj 18 pracovných skupín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok