Vírus si u nás vyžiadal ďalšie životy, pribudlo 419 nakazených

TA3 TASR SITA ČTK
25.9.2020 16:08

Na Slovensku máme nový rekord, premiér na Facebooku informoval o 419 nových prípadoch nákazy. Veľká Británia nás zaradila na zoznam rizikových krajín, cestujúci zo Slovenska tam budú musieť absolvovať dvojtýždňovú karanténu. Samotné Spojené kráľovstvo zaznamenalo doteraz najvyšší denný prírastok nakazených. Udalosti sme s vami sledovali online.

Vírus si u nás vyžiadal ďalšie životy, pribudlo 419 nakazených
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:14 Povinné očkovanie najviac odmietajú vo veľkých mestách. V posledných rokoch sa dalo proti chrípke zaočkovať veľmi málo ľudí. Kým pred desiatimi rokmi to bolo viac ako 12 % populácie, v sezóne 2018/2019 len 4,4 %. Prečo rastie nedôvera ľudí v očkovanie? Do akej miery s tým súvisia dezinformácie a ako dlho bude ešte trvať vývoj vakcíny proti COVID-19? Pozreli sme sa na to v relácii s našimi hosťami.

22:05 Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu vo Francúzsku prekročil hranicu pol milióna. S odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva o tom v piatok informovala agentúra Reuters. Za posledných 24 hodín vo Francúzsku pribudlo 15.797 nových prípadov, čo je o 299 menej ako doterajší rekordný nárast zo štvrtka.

21:36 Bez neochabujúcich globálnych opatrení na boj proti novému koronavírusu dosiahne počet úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 "veľmi pravdepodobne" dva milióny. V piatok pred tým varovala Svetová zdravotnícka organizácia. V súčasnosti sa počet mŕtvych blíži k miliónu.

"Jeden milión je hrozné číslo a predtým, ako začneme uvažovať o druhom milióne, sa nad tým musíme zamyslieť," vyjadril sa šéf WHO pre núdzové situácie Michael Ryan, keď sa ho na virtuálnej tlačovej konferencii spýtali, či je nemysliteľné, aby počas pandémie zomreli dva milióny ľudí. "Sme pripravení kolektívne urobiť, čo treba, aby sme sa vyhli tomu číslu? Ak neurobíme tieto kroky, áno, budeme sa pozerať na toto číslo a, bohužiaľ, oveľa vyššie. Pokiaľ to neurobíme všetko, čísla, o ktorých hovoríte, sú nielen predstaviteľné, ale, bohužiaľ, veľmi pravdepodobné," doplnil.

21:03 Český premiér Andrej Babiš skritizoval vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN Svetovú zdravotnícku organizáciu a zároveň vyzval na reformu OSN. Zdravotnícka agentúra OSN podľa Babišových slov pandémiu nového koronavírus nezvládla, pretože dostatočne nereagovala na prepuknutie nákazy v čínskom Wuchane.

20:23 V zariadení pre seniorov v správe hlavného mesta potvrdili výskyt COVID-19. Pozitívne testovaná opatrovateľka prišla v pondelok do úzkeho kontaktu s troma klientmi a zamestnancami spoločnej služby. Po prejavení sa symptómov zostala v izolácii. V piatok testovali všetkých klientov pavilónu, v ktorom mala opatrovateľka službu. Rovnako otestujú aj zamestnancov daného pavilónu. Bratislavský magistrát o tom informoval na sociálnej sieti.

20:04 Vo Fakultnej nemocnici Trenčín pozitívne testovali na nový koronavírus 16 zamestnancov. Pri preberaní pacientov s iným ochorením ako COVID-19 budú pomáhať aj okolité nemocnice. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Martina Holecová, pozitívne testy malo šesť lekárov a ostatný zdravotnícky personál. Zdravotná starostlivosť o pacientov je podľa nej zabezpečená.

19:44 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí z dnešného dňa.

18:53 V Česku pribudlo v piatok do 18.00 h 1657 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je v rámci denného prírastku evidovaného do 18.00 h najviac od minulého štvrtka. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

18:20 Pozrite si aj celú tlačovú besedu, na ktorej premiér Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas informovali o výsledkoch rokovania Pandemickej komisie.

17:48 Hlavný hygienik Ján Mikas informoval o aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku, pribúdajú červené i oranžové okresy, počty nakazených stúpajú aj u ľudí nad 65 rokov. Opatrenia sa budú meniť, dotknúť sa majú rúšok, hraníc i hromadných podujatí.

17:16 Nové prípady pozitívne testovaných osôb na ochorenie COVID-19, ktorých za štvrtok pribudlo v okrese Humenné sedem a v okrese Snina štyri, sú prevažne kontaktmi predošlých prípadov. Potvrdila regionálna hygienička Lenka Lesňáková.

"Ide skôr o miernejšie priebehy ochorenia," doplnila. Ako dodala, v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v regióne dosiaľ nebolo potrebné pristúpiť k uzavretiu školských či predškolských vzdelávacích zariadení. Pripomenula však, že v Sninskom okrese do konca septembra platí vyhláška sprísňujúca dosiaľ platné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR.

17:14 Predseda Európskej rady Charles Michel ukončil svoj dobrovoľný pobyt v karanténe. Urobil tak po tom, ako v poradí druhý test potvrdil, že nie je nakazený novým typom koronavírusu. Na Twitteri to oznámil jeho hovorca Barend Leyts.

16:57 V Štátnom divadle Košice zaznamenali nákazu novým koronavírusom. Z preventívnych dôvodov preto rušia všetky predstavenia, ktoré mali odohrať v najbližších desiatich dňoch, respektíve do nedele 4. októbra. Platí to aj pre piatkovú a sobotňajšiu premiéru činohernej inscenácie Borodáč alebo Tri sestry.

16:53 Vo viacerých mestách vo Walese začne cez víkend platiť tzv. lockdown. Od soboty večera (od 18.00 h miestneho času) bude uzatvorené mesto Llanelli a od nedele večera (tiež od 18.00 h) aj dve najväčšie waleské mestá Cardiff a Swansea. Obyvatelia týchto miest budú mať okrem iného zakázané navštevovať sa s ľuďmi z iných domácností. Rovnaké obmedzenia už teraz platia v menších waleských mestách a obciach

16:42 Tlačová konferencia po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR sa uskutoční dnes o 17.30 hod., informovalo ministerstvo zdravotníctva. Toto zasadnutie označil premiér za "doteraz najdôležitejšie zasadnutie Pandemickej komisie".

16:35 Celkovo 15 prípadov ochorenia COVID-19 evidujú aktuálne v Dome pokojnej staroby v Lipanoch. Prvé prípady sa tam vyskytli 14. septembra. Celkovo bolo vtedy pozitívne testovaných 19 klientov a osem zamestnancov. "Znížil sa počet infikovaných z 27 na 15, z toho sú 11 klienti a štyria zamestnanci. Nejaké prípady ubudli, že sa vyliečili a ďalšie pribudli. Musíme ostať naďalej v karanténe," uviedol riaditeľ Arcidiecéznej charity Košice Cyril Korpesio

16:30 V hokejovom klube HC Nové Zámky bolo deväť hráčov a celkovo až 20 členov klubu pozitívne testovaných na koronavírus. Účastník Tipos extraligy preto pozastavil tréningový proces a všetci jeho hráči sú v izolácii.

16:23 Nový český minister zdravotníctva Roman Prymula v piatok avizoval, že na budúci týždeň budú v Česku prijaté ďalšie opatrenia voči šíreniu koronavírusu, ktoré obmedzia zhromažďovanie a voľnočasové aktivity. Zatiaľ sa však nebudú prijímať reštrikcie v oblasti ekonomiky.

"Teraz musíme zraziť túto vlnu. Počítam, že nám to potrvá tak dva mesiace, než sa dostaneme na prijateľné hodnoty. Potom budeme musieť v nejakom kombinovanom režime nárastu a poklesu vydržať do polovice budúceho roka. Tam by sme sa mohli dočkať svetla na konci tunelu," uviedol podľa ČT24 Prymula.

16:06 Na Slovensku pribudli dve nové úmrtia v súvislosti s novým koronavírusom. Spolu tak evidujeme 43 úmrtí. "67-ročná pacientka bola hospitalizovaná v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Skonala 17. septembra. 87-ročná pacientka zomrela 23. septembra a bola hospitalizovaná v Nemocnici s poliklinikou Michalovce. Následná pitva a laboratórne vyšetrenia potvrdili pľúcnu formu ochorenia Covid-19," informovalo ministerstvo zdravotníctva.

15:33 Ranný filter, nosenie rúšok, nemiešanie tried. To je každodenná realita v školách. Ako ju prežívajú deti? O tom sme sa zhovárali s detskou psychologičkou Gabrielou Herényiovou.

15:20 "Už štyri hodiny prebieha doteraz najdôležitejšie zasadnutie Pandemickej komisie," vyjadril sa premiér na Facebooku, s tým, že "situácia je mimoriadne vážna a odvážne ochranné opatrenia musia byť prijaté".

15:04 Zvolenské Divadlo Jozefa Gregora Tajovského ruší od nedele 27. septembra do nedele 4. októbra všetkých osem naplánovaných divadelných predstavení. Informovala o tom hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková s tým, že jeden externý herec má potvrdené ochorenie Covid-19.

14:50 Cestujúci prichádzajúci zo Slovenska do Veľkej Británie musia od soboty po 4.00 h povinne absolvovať 14-dňovú karanténu. Ministerstvo zahraničných vecí na to upozornilo v súvislosti s vyradením Slovenska zo zoznamu bezpečných krajín.

14:42 Regionálna vláda v španielskom autonómnom spoločenstve Madrid rozšírila počet oblastí v tomto spoločenstve, kde budú platiť čiastočné obmedzenia pohybu osôb. Požiadavkám španielskej vlády na zavedenie obmedzení v samotnom hlavnom meste Madrid však nevyhoveli.

14:32 Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici v súvislosti s druhou vlnou pandémie a na odporúčanie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva zakázala návštevy príbuzných pacientov.

14:06 Vyvinúť citlivejší test na nový koronavírus, aby bol použiteľný aj v laboratóriách so základným vybavením. Taký je cieľ tímu Pavla Babála z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Popri tomto projekte schválila Agentúra pre podporu výskumu a vývoja univerzite ďalšie štyri projekty zamerané na problematiku pandémie nového koronavírusu.

13:55 Stredoškoláci majú za sebou prvý mesiac školskej dochádzky. Pandemická situácia však už teraz naznačuje, že aktuálne opatrenia do budúcnosti nemusia stačiť. V susednej Českej republike sa práve učitelia zaradili medzi najrizikovejšie skupiny. Aká je situácia u nás? Treba sa opäť pripraviť na zatváranie škôl? Čo bude s maturitami a stužkovými slávnosťami? Na to odpovedal prezident Zväzu školských asociácií a združení SR Pavol Sadloň.

13:40 Stovky majiteľov reštaurácií a barov protestovali v piatok vo francúzskom prístavnom meste Marseille proti nariadeniu vlády o uzatvorení týchto prevádzok. Varovali, že nové opatrenie zavedené v súvislosti s koronavírusovou pandémiou môže viesť k ich trvalému zatvoreniu.

13:18 "Pandemická komisia vlády SR za účasti predsedu vlády Igora Matoviča analyzuje súčasnú epidemiologickú situáciu na Slovensku," informuje ministerstvo zdravotníctva na Facebooku.

13:17 Izrael v piatok tretí deň po sebe hlásil viac ako 7000 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ich počet krátko pred sprísnením celoštátnej karantény súčasne dosiahol najvyššiu úroveň od začiatku pandémie. Ako oznámilo izraelské ministerstvo zdravotníctva v piatok dopoludnia, v krajine za posledných 24 hodín potvrdili testy nákazu 7527 ľuďom. Doterajším "rekordom" bolo 7131 prípadov zo stredy.

13:12 Pozrite si podrobnejšie informácie k novým prípadom nákazy, ktoré uverejnil Úrad verejného zdravotníctva na Facebooku. Početnejšie prípady hlásili RÚVZ v Bratislave, Dolnom Kubíne, Nových Zámkoch, Senici, Trnave, Prievidzi, Komárne a v Spišskej Novej Vsi.

13:09 Ochorenie Covid-19 má v popradskej nemocnici celkovo 12 zamestnancov. Oproti štvrtku sa ich počet zvýšil o dvoch. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda. Ako povedala, pokračujú v testovaní personálu, ktorý prišiel s pozitívnymi osobami do kontaktu. "V nemocnici platí naďalej zákaz návštev, zvýšená dezinfekcia povrchov, používanie ochranných masiek, dezinfekcie a rukavíc a taktiež bariérová ošetrovateľská starostlivosť," doplnila Galajda.

12:50 Na chirurgickom oddelení Nemocnice Krompachy sa vyskytlo ochorenie Covid-19. Dočasne preto funguje v obmedzenom režime. Ako sa vyjadrila hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková, pod ktorú nemocnica patrí, nový koronavírus sa potvrdil u 15 zamestnancov oddelenia, ako aj u štyroch pacientov.

12:25 V Poľsku pribudlo od štvrtka 1587 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkový počet sa tak zvýšil na 84.396. Podľa tlačovej agentúry PAP to v piatok oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Na chorobu Covid-19 zomrelo ďalších 23 ľudí a celkovo je v Poľsku 2392 mŕtvych.

12:12 Mesto Bardejov prijalo v súvislosti s druhou vlnou pandémie ochorenia Covid-19 viaceré opatrenia. Vo štvrtok tam zasadal mestský krízový štáb, aby prehodnotil doterajšie opatrenia a prijal nové.

Ako uviedol hovorca mesta Štefan Hij, na základe odporúčania mestského krízového štábu, ako aj Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bardejove platia od štvrtka od 18.00 h zákazy návštev v Zariadení opatrovateľskej služby na ulici Wolkerovej, v Zariadení pre seniorov na rovnakej ulici a v ZPS na ulici Toplianskej.

12:08 Rakúsko zaznamenalo za posledných 24 hodín 684 nových prípadov nákazy koronavírusom. V rovnakom čase sa z ochorenia Covid-19 uzdravilo ďalších 640 ľudí. Aktuálne tak v krajine registrujú 8413 pacientov, informoval v piatok denník Kurier. Od štvrtkového do piatkového rána evidujú v Rakúsku tiež tri ďalšie úmrtia v dôsledku nákazy novým koronavírusom, ktorej v krajine podľahlo celkovo 786 ľudí.

12:05 Regionálny úrad verejného zdravotníctva čaká na ďalšie výsledky vyšetrení klientov Domova dôchodcov v Klížskej Nemej v okrese Komárno, kde sa klienti i zamestnanci zariadenia nakazili koronavírusom. Doteraz bolo v zariadení potvrdených 41 prípadov Covid-19 u klientov a 16 prípadov u zamestnancov zariadenia. „Vo štvrtok (24. 9.) sa zhoršil zdravotný stav deviatich pozitívne testovaných ľudí, ktorí boli hospitalizovaní na Infekčnej klinike Fakultnej nemocnice v Nitre,“ potvrdila regionálna hygienička Denisa Masárová.

12:03 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 12. hodine.

11:47 Očkovacie vakcíny proti ochoreniu Covid-19 by mohli byť k dispozícii v úvode druhého kvartálu budúceho roka. Počas 18. ročníka Martinských dní imunológie to vyhlásil odborný garant podujatia Miloš Jeseňák. Opiera sa pritom o súčasný priebeh klinických skúšok. Jeseňák označil vývoj vakcíny za jednu z najväčších výziev v súčasnosti.

11:41 "Aby sme zabránili šíreniu dezinformácií a zvýšili informovanosť verejnosti, opätovne sme vytvorili rozsiahlejší status na tému mimoriadnych opatrení a režime na hraniciach so susednými štátmi," píše polícia na svojom Facebooku. V rozsiahlom statuse informuje o nosení rúšok, o karanténe, výnimkách pre pendlerov a ďalších dôležitých témach.

11:38 Aká bola doobeda situácia na hraničnom priechode Berg? Polícia vykonáva náhodné kontroly, pozrite si video.

11:30 Rusko zaznamenalo v piatok 108 úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom v priebehu posledných 24 hodín, čím celkový počet obetí pandémie v tejto krajine prekročil 20 000. Celkovo si choroba Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-COV-2, v tejto krajine vyžiadala už 20 056 životov. Smrtnosť na ochorenie je v Rusku 1,77 percenta.

11:20 Liečba dexametazónom, ktorý Európska lieková agentúra odporučila pre pacientov so závažným priebehom ochorenia Covid-19, bude dostupná aj pre slovenských pacientov. Potvrdil to konateľ spoločnosti Krka Slovensko Marjan Vrbnjak s tým, že predpokladaný termín ukončenia všetkých potrebných procesov je najneskôr január alebo február 2021.

11:03 Počet potvrdených prípadov nákazy na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 3565 na celkovo 191 671. Chorobe Covid-19 podľahlo v krajine v priebehu uplynulých 24 hodín 70 pacientov, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 3827, informuje agentúra Interfax-Ukrajina.

10:58 Aká je aktuálna situácia v našich školách? A ako reagujú učitelia a riaditelia škôl na šírenie koronavírusu? O tomto sme sa rozprávali s Elenou Prokopovou, hlavnou odborníčkou ministerstva zdravtníctva pre deti a dorast.

10:50 Z dôvodu pozitívne testovaných žiakov je k piatku prerušený vzdelávací proces v jednej triede na Základnej škole Gaštanová v Banskej Bystrici a v jednej triede na ZŠ Golianova v časti mesta Uhlisko. Naďalej zostáva zatvorená aj jedna trieda Materskej školy na Magurskej ulici 14. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

10:42 Pandémia koronavírusu trápi aj slovenské školstvo. Niektoré školy museli dokonca zrušiť aj vyučovanie. Viac k téme povedala riaditeľka ZŠ Ostredková v Bratislave Erika Drgoňová.

10:33 Počet prípadov nákazy v Spojených štátoch presiahol vo štvrtok sedem miliónov, čo je viac než 20 percent z celosvetového počtu infikovaných. USA len pred niekoľkými dňami prekročili hranicu 200 000 úmrtí v dôsledku Covid-19. Každý deň tam tejto chorobe podľahne vyše 700 ľudí. V súčasnosti zaznamenávajú Spojené štáty v priemere okolo 40 000 nových prípadov denne. Pozrite si fotografie z Kalifornie, ktorá eviduje najviac prípadov nákazy spomedzi štátov USA.

10:27 Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Bratislava (54), Námestovo (45), Tvrdošín (26), Nové Zámky (19), Skalica (15), Trnava (15), Prievidza (14), Komárno (14), Spišská Nová Ves (13), Banská Bystrica (11), Košice (11), Prešov (10), Senec (10), Topoľčany (10), Trenčín (10), Dolný Kubín (9), Liptovský Mikuláš (9), Sabinov (8), Stará Ľubovňa (8), Humenné (7), Ilava (6), Nitra (6), Pezinok (6), Poprad (6), Bardejov (5), Senica (5), Trebišov (5).

Štyri prípady boli v okresoch Snina a Žilina, po tri prípady v okresoch Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Dunajská Streda, Hlohovec, Malacky, Michalovce, Myjava, Partizánske, Sobrance a Žiar nad Hronom. Po dva prípady mali okresy Čadca, Kežmarok, Martin, Šaľa a Žarnovica, jeden prípad zaznamenali okresy Bytča, Detva, Galanta, Levoča, Lučenec, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Ružomberok, Trenčianske Teplice, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou a Zvolen.

10:10 Vyliečilo sa ďalších 58 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 4036.

10:00 Národné centrum zdravotníckych informácií potvrdilo, že na Slovensku pribudlo 419 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkovo evidujeme 8048 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5540 testov.

9:50 Starosta Moskvy Sergej Sobianin prikázal v piatok starším občanom, aby zostali doma, a zamestnávateľom odporučil, aby ľuďom povolili prácu z domu. Reagoval na prudký nárast počtu prípadov koronavírusu v hlavnom meste Ruska. Ľudia vo veku 65 rokov a starší by podľa Sobianina mali od pondelka 28. septembra zostať doma, obmedziť nakupovanie a vyhýbať sa stretnutiam s príbuznými a známymi, ktorí s nimi nežijú v jednej domácnosti.

9:37 Aktuálne je v Maďarsku nakazených 16 464 osôb. Za uplynulých 24 hodín pribudlo 927 potvrdených prípadov nákazy, celkovo ich registrujú už 22 127. S ochorením Covid-19 zomrelo posledný deň deväť pacientov, celkový počet obetí tak stúpol na 718, uviedol v piatok vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

9:31 "Pokazili sme si to... 419. Máme nový rekord," týmito slovami na Facebooku premiér Igor Matovič informoval o nových pozitívnych prípadoch za uplynulý deň. 419 prípadov je zďaleka najväčší počet, aký pribudol na Slovensku za jeden deň od začiatku pandémie.

9:24 Na internátoch Mlyny a Družba v hlavnom meste sprísnila Univerzita Komenského v Bratislave opatrenia. Oba komplexy s okamžitou platnosťou prešli do červenej fázy. Ubytovaní môžu aj naďalej bývať na internátoch a stravovať sa v jedálňach. Univerzita Komenského o tom informuje na svojej webovej stránke.

9:08 Ministerstvo zdravotníctva informovalo o nebezpečnom hoaxe. "Aktuálne sa na Facebooku šíri informácia od profilu s menom "Zuzana Rackova" v skupine "Som proti povinnému očkovaniu !!! INICIATÍVA KOŠICE", v ktorej sa tvrdí, že kvôli rúškam odpadli dve deti v škole v Piešťanoch a museli ich odviesť sanitky." Ministerstvo vysvetľuje, že nemocnica potvrdila, že žiadny podobný prípad za posledné obdobie neeviduje ani na urgentnom príjme, ani na detskom oddelení.

8:55 Jeden milión nových prípadov za tri dni. Takouto rýchlosťou sa v poslednom čase šíri nový koronavírus. Počet ľudí, ktorí sa od začiatku pandémie nakazili napríklad v Španielsku, už prekročil hodnotu 700 000. Len od júna, keď tamojšia vláda uvoľnila lockdown, pribudlo v krajine zhruba 200-tisíc nových prípadov. Celkový počet úmrtí na COVID-19 dosiahol 31 120. Najhoršia situácia je v Madride.

8:31 Na grandslamový turnaj Roland Garros sa dostane opäť o čosi menej tenisových fanúšikov. Organizátori parížskeho podujatia zredukovali limit na tribúnach na tisíc divákov. Donútila ich k tomu pandemická situácia vo Francúzsku, ktoré hlási značný denný nárast nových prípadov nákazy koronavírusom.

Pôvodne organizátori počítali s dennou návštevou 20 000 ľudí, pred troma týždňami dúfali aspoň s 11 500 divákmi, minulý týždeň ich bolo už len 5000. Roland Garros, ktorého hlavná súťaž sa začne 27. septembra a potrvá do 11. októbra, je druhý "pandemický" grandslamový turnaj sezóny. US Open sa v New Yorku uskutočnil za zatvorenými dverami.

8:07 Brazílsky futbalový klub Flamengo Rio de Janeiro má už 16 prípadov nákazy koronavírusom. Úradujúci šampión brazílskej ligy i Pohára osloboditeľov sa teraz snaží o odloženie svojich duelov v najvyššej domácej súťaži, čomu zväz zatiaľ nevyhovel.

Flamengo začalo mať problémy v utorok, keď pred zápasom Pohára osloboditeľov na pôde ekvádorskej Barcelony Guayaquil pozitívne testovali siedmich futbalistov a dvoch funkcionárov. Lokálne orgány neumožnili tímu vstup na štadión, zápas sa uskutočnil až po zásahu štátnych autorít.

7:40 Tohtoročný autosalón sa na výstavisku v Nitre neuskutoční. Veľtrh mal prebiehať v termíne od 8. do 11. októbra, mesto Nitra sa však v súčasnosti nachádza v červenej zóne. Väčšina tradičných vystavovateľov preto prehodnotila svoje rozhodnutie a účasť na výstave zrušila, či už z dôvodu strachu z možného ohrozenia zdravia svojich zamestnancov, zhoršenej ekonomickej situácie, zákazu účasti zo strany zahraničnej materskej firmy alebo z obavy zo samotného zrušenia výstavy v prípade zavedenia ďalších protiepidemiologických opatrení, informovalo vedenie výstaviska.

7:28 Berlínski vedci izolovali z krvi ľudí, ktorí prekonali nákazu novým koronavírusom, takmer 600 rozličných protilátok a niekoľké z nich umelo reprodukovali. Prvé výskumy ukázali, že tieto "vysoko účinné" protilátky dokázali pomôcť aj nakazených osobám.

6:43 V Česku pribudlo za štvrtok 2913 novonakazených koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok za uplynulých osem dní - 17. septembra pribudlo viac ako 3000 nakazených. Informoval o tom v piatok portál Novinky.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

6:35 Trojročný trest väzenia s podmienečným odkladom na štyri roky dostala v Česku žena, ktorá v máji porušila povinnú karanténu a napriek tomu, že bola pozitívne testovaná na nový koronavírus, opustila svoj domov. Rozhodol o tom okresný súd v Novom Jičíne, informovala spravodajská stanica ČT24.

6:10 Karneval v brazílskom meste Rio de Janeiro sa neuskutoční vo februári 2021, ako to bolo pôvodne naplánované. Krajina je totiž naďalej príliš zraniteľná voči pandémii nového koronavírusu. Vyhlásilo to vo štvrtok večer združenie tanečných škôl samby v Riu.

6:05 Spojené kráľovstvo zaradilo Slovensko, Dánsko, Island a karibský ostrov Curacao v súvislosti s koronavírusovou pandémiou na zoznam rizikových krajín.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok