PR správa

Košice - mesto pokladov

PR
24.9.2020 14:34

Metropola východného Slovenska už nejedenkrát dostala prívlastok “neobjavený poklad”. Pre západné médiá je destináciou, ktorá svojou históriou, kompaktnosťou a pokojom v porovnaní s inými destináciami poskytuje skvelé dovolenkové možnosti. Košice však skutočne sú mestom pokladov. Nie vďaka historickým pamiatkam, ale skutočným pokladom, ktoré by im závidel nejeden panovník.

Košice - mesto pokladov
PR
izba2-poklad_c0a80401-9177-0386.jpg

Košický zlatý poklad

O Košickom zlatom poklade počul zrejme každý, hoci o jeho pôvode sa toho vie pramálo. Celé stáročia odpočíval v podzemí, pod budovou Spišskej komory, ktorá spravovala kráľovské majetky a príjmy v Hornom Uhorsku. Zo spánku ho vyrušil až robotník Peter Stacho, ktorý sa v roku 1935 podieľal na rekonštrukcii budovy. Spod podlahy totiž horko-ťažko vytiahol ťažkú medenú nádobu s rytinami zvierat. Keď ju otvoril, oslnilo ho 11 kíl čistého zlata.

Výsledky odborného výskumu boli ohromujúce. V zbierke sa nachádzalo dohromady 2 920 zlatých mincí, takmer 2 a polmetrová zlatá reťaz a tri medaily. Geografický rozsah pokladu je udivujúci aj v dnešnom merítku - mince pochádzajú z 80 európskych mincovní a zo 16 rôznych štátov alebo osobitných teritórií. Najlepšie na tom celom je, že poklad je síce uzamknutý v podzemnom trezore, pozrieť si ho však môže aj bežný smrteľník. Patrí totiž medzi stále expozície Východoslovenského múzea, ktoré sa oňho nepretržite stará už od roku 2013.

Košický strieborný poklad

Aj nájdenie strieborného pokladu sprevádzala náhoda, hoci až o 84 rokov neskôr. Najstaršia reštaurácia na Slovensku, zvaná Hostinec, sa chystala rozšíriť svoje podzemné priestory, aby tam mohla variť viac piva. Keďže sa jednalo o historickú budovu, architektonickým prácam predchádzal archeologický prieskum. Ten odhalil dovedna 500 strieborných mincí z 15. - 17. storočia. Komu pôvodne patrili, nie je – rovnako ako v prípade zlatého pokladu – známe. Zábudlivým zberateľom však môžu byť Košičania povďační - toľko pokladov na jednom mieste sa nevidí často.

izba-3-strieborn-poklad_0a14036f-9108-d5e4.jpg

Najzlatšia izba na Slovensku

Košičania sú na svoje skvosty hrdí. Ten starší a známejší z nich - zlatý - inšpiroval iniciatívu Invisible Hotel k vytvoreniu apartmánu, v ktorom sa každý hosť stane súčasťou pokladu. Jeho steny sa lesknú zlatými mincami a na zemi sa rozprestiera kobercová kópia loveckej medaily Ferdinanda I. - jednej z najväčších na svete.

izba_0a140371-9152-e231.jpg

Košice ukrývajú okrem finančných pokladov aj desiatky ďalších - historických aj cirkevných. Ak ich chcete preskúmať dopodrobna, zamierte na stránku Visit Košice, kde nájdete ďalšie tipy, kde pátrať po košických vzácnostiach.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.
www.slovakia.travel

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok