Premiéri V4 odišli do Bruselu hovoriť o migrantoch. Bez Matoviča

TA3 TASR ČTK
24.9.2020 10:30

V Bruseli sa aj napriek odloženiu mimoriadneho summitu Európskej únie stretávajú premiéri krajín Vyšehradskej štvorky. Stretnutie sa uskutoční bez prítomnosti predsedu vlády SR Igora Matoviča.

Týždenník Politico spresnil, že vedúci predstavitelia krajín V4 majú v Bruseli naplánované rokovania s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, ktoré sú zamerané na dlhodobý rozpočet EÚ, ozdravný fond po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur i na nový Pakt o migrácii a azyle, ktorý v stredu predstavila eurokomisia.

Krajiny V4 sú známe svojím odmietavým stanoviskom voči povinným relokáciám utečencov a žiadateľov o azyl - najnovší migračný pakt však vychádza v ústrety ich predstavám o flexibilnej solidarite, čo je termín, ktorý v roku 2016 zaviedlo slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.


Premiéri krajín V4 sa už tradične stretávajú pred každým summitom EÚ v Bruseli, aby si skoordinovali svoje pozície.
Keďže predseda Európskej rady Charles Michel bol vystavený novému typu koronavírusu, bol tohtotýždňový summit o týždeň preložený.

Igora Matoviča, ktorý dal prednosť domácej návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, na rokovaniach zastupuje Andrej Babiš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok