Nakazení budú pribúdať týždne, možno i mesiace, obáva sa Mikas

TA3 SITA
24.9.2020 10:39

Hlavný hygienik Ján Mikas predpokladá, že počty nakazených ešte budú stúpať niekoľko týždňov, možno aj dva až tri mesiace. Dúfa, že potom začnú prípady klesať a druhá vlna, ktorá na Slovensku momentálne prebieha, by mala skončiť. "Ďalej uvidíme, či ešte nepríde ďalšia vlna, alebo či bude dostupná vakcína," povedal.

Nakazení budú pribúdať týždne, možno i mesiace, obáva sa Mikas
SITA/Úrad vlády SR

Väčšina prípadov sa dá dohľadať

V prípade, že by na Slovensku pribúdalo napríklad 500 nakazených denne, hlavný hygienik nevylučuje sprísňovanie opatrení. Vyjadril sa tak pre pre portál vZdravotníctve.sk. Závisí to však podľa neho aj od toho, ako je tých 500 prípadov rozložených, či rovnomerne po celom Slovensku a regionálne úrady ich dohľadajú, alebo bude 490 prípadov v jednom okrese a nebude tam iná možnosť. Upozornil na to, že komunitné šírenie koronavírusu môže nastať, aj keď zatiaľ na Slovensku nie je.

"Napríklad v Bratislave sme mali sporadické prípady bez epidemiologickej súvislosti, niekedy aj tzv. klastre prípadov, keď sa nám presne nepodarilo došetriť, kde sa ľudia nakazili. Drvivá väčšina prípadov sa však dá došetriť," konštatoval. Ak by však takýchto prípadov bolo viac, išlo by o komunitné šírenie, ktorému sa možno v konečnom dôsledku podľa Mikasa ani nevyhneme. "Zatiaľ však robíme všetko pre to, aby sme mu zabránili," doplnil.

Komunitné šírenie koronavírusu môže nastať, ale zatiaľ na Slovensku podľa Mikasa nie je.

Zväčša bezpríznakový alebo ľahší priebeh

Ako hlavný hygienik pripomenul, aj počas prvej vlny bolo nakazených veľa mladých ľudí, ale ochorenie sa vtedy rozšírilo do dvoch zariadení sociálnej starostlivosti v Pezinku a Martine. Počty nakazených a hospitalizovaných sa preto navýšili, rovnako ako počty úmrtí. V súčasnosti je najväčší počet infikovaných vo vekovej skupine od 20 do 50 rokov a ochorenie má zväčša bezpríznakový alebo ľahší priebeh. "Preto nemáme vysoký počet úmrtí ani hospitalizovaných. Ale na druhej strane, ten počet je vyšší ako v prvej vlne," uviedol pre portál vZdravotníctve.sk.

Hygienici sa podľa ich šéfa aktuálne obávajú, že by mohlo prísť k zmiešaným infekciám, a to k nákaze chrípkou aj koronavírusom naraz. Klinické prípady by vtedy mohli byť podľa Mikasa vážnejšie. "Aj preto by sa mali dať rizikové skupiny ľudí so zdravotnými problémami zaočkovať proti chrípke. Práve títo ľudia totiž častejšie končia na JIS-kách v prípade, že sa nakazia koronavírusom," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok