Pandémia mení trh práce. Niektorých pozícií je viac, iných menej

TA3 SITA
24.9.2020 10:12

Pandémia koronavírusu urýchlila zmeny na trhu práce. Narastá podiel IT pozícií a klesá počet pracovných ponúk, ktoré nevyžadujú prax. Vyplýva to z analýzy webového portálu Profesia.sk. Čísla pracovného portálu poukazujú na to, že na trhu práce máme nové trendy, ktoré pandémia urýchľuje.

Pandémia mení trh práce. Niektorých pozícií je viac, iných menej
TASR/František Iván ilustračné

Ponuky v IT sektore rastú

Hromadná práca z domu vo firmách alebo orientácia na online predaj spôsobili, že firmy počas prvej vlny pandémie potrebovali najmä odborníkov z IT odvetvia. Informovala o tom PR manažérka webového portálu Profesia.sk Nikola Richterová.

Informačné technológie boli ešte v roku 2018 v poradí piatym odvetvím s najvyšším počtom ponúk. Viac inzerátov evidoval najväčší pracovný portál v obchode, výrobe, doprave a administratíve. Aktuálne čísla však poukazujú na to, že podiel ponúk v IT každým rokom rastie. Kým v roku 2018 tvorili informačné technológie 10,6 percenta inzerátov z celkovej ponuky, o rok neskôr to bolo už 11,5 percenta. V roku 2020 podiel opäť rástol a aktuálne predstavuje 12,1 percenta. Aktuálne tak v rebríčku jednotlivých sektorov patrí IT tretie miesto. Viac ponúk je už len v obchode a vo výrobe.

Firmy vyžadujú skúsenosti

Na trhu práce udrela koronakríza najviac v apríli. Medziročný prepad počtu pracovných ponúk predstavoval vtedy až 62 percent. Portál Profesia.sk zaznamenal počas tohto mesiaca iba 8 409 nových inzerátov. Keď firma hľadala nových zamestnancov, najčastejšie išlo práve o pracovníkov z oblasti IT. Informačné technológie zaznamenali počas apríla 1 583 pracovných ponúk a podobné čísla eviduje aktuálne pracovný portál každý mesiac.

Kým v roku 2017 pre nedostatok pracovnej sily zamestnávatelia poľavovali zo svojich požiadaviek, teraz je situácia opačná. Firmy vyžadujú predošlé pracovné skúsenosti čoraz častejšie. Minulý rok bolo pre absolventov vhodných 36 percent inzerátov, v roku 2020 tento podiel klesol na 32,5 percenta. Jeden z dôvodov výraznejšieho nárastu požiadaviek zamestnávateľov môže byť pandémia. Nižší počet ponúk zvýšil odozvu uchádzačov na ponuky. Kým vlani platilo, že na jednu pracovnú ponuku zareagovalo v priemere 16 uchádzačov, dnes je to približne dvojnásobok.

Ťažšie to majú absolventi

Podľa výskumu Profesia.sk najmenej možností majú absolventi vysokých škôl. Pre študentov je dôležité uvedomiť si, že získavanie praxe počas štúdia je v súčasnosti ešte dôležitejšie ako predošlé roky. Pracovné skúsenosti sú obzvlášť kľúčové pri vysokoškolákoch. Spomedzi jednotlivých stupňov vzdelania je najnižší podiel ponúk, ktoré vyžadujú prax, pri vysokoškolskom vzdelaní 2. stupňa. V roku 2020 je pre absolventov vhodných iba približne 16 percent ponúk. Vlani išlo o viac ako 18 percent.

Vyšší podiel ponúk, ktoré nevyžadujú prax, vidí webový portál pri ponukách s požiadavkou na maturitu. Pre absolventov je v roku 2020 vhodných takmer 30 percent inzerátov. Aj tu eviduje Profesia.sk medziročný nárast požiadaviek firiem. Vlani nevyžadovalo prax vyše 32 percent inzerátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok