Do červenej zóny ide ďalší okres, na Kopaniciach kritizujú opatrenia

TA3 TASR SITA
24.9.2020 09:56

Okres Skalica bude na základe opatrení vydaných Regionálnym úradom zdravotníctva zaradený do červenej zóny na semafore COVID-19. Opatrenie vstúpi do platnosti 25. septembra. Susedná Myjava zas protestuje proti opatreniam, ktoré sú tam vraj príliš prísne.

Do červenej zóny ide ďalší okres, na Kopaniciach kritizujú opatrenia
TASR/František Iván ilustračné

Skalica sprísni opatrenia

O zaradení Skalice do červenej zóny informoval RÚVZ Senica. "V regióne okresu Skalica sme v poslednej dobe zaznamenali rapídny nárast prípadov na ochorenie COVID-19. Okres sa preto bude nachádzať v červených zónach na semafore COVID-19. Z tohto dôvodu RÚVZ v Senici vydá prísnejšie opatrenia na elimináciu ochorenia," uviedol riaditeľ RÚVZ Ľubomír Šarabok.

V stredu zasadal aj krízový štáb okresu Skalica. "Uložil RÚVZ Senica vypracovať opatrenia v rámci okresu. Veríme, že sa nám podarí udržať ochorenie pod kontrolou, určite nie je dôvod na paniku. Ako sme hovorili v prvej vlne na jar, buďme všetci zodpovední nielen sami k sebe, ale aj k svojmu okoliu. Jednoducho, robme všetko pre to, aby sme nešli proti prúdu," informovala prednostka Okresného úradu Skalica Viera Kučerová.

Z Myjavy prichádza kritika

Mesto Myjava zas podalo protest prokurátorovi proti aktuálne platnej verejnej vyhláške Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Samospráva kritizuje, že opatrenia sú tvrdšie ako v okresoch s horšou epidemiologickou situáciou. "Som presvedčený, že úplný zákaz podujatí je protiprávny, neodôvodniteľný a diskriminačný. Už to, že je od 11. marca vyhlásená mimoriadna situácia v SR, je ťažko legislatívne obhájiteľné. Teraz prijaté neopodstatnené opatrenia to len znásobujú. Veľmi ťažko vieme zdôvodniť ľuďom takéto obmedzujúce pravidlá a myslím si, že len vyvoláme odpor, občiansku neposlušnosť a ťažko to napravíme, keď naozaj bude treba konať a ľudí chrániť," uviedol primátor mesta Pavel Halabrín.

Pripomína, že mesto Myjava rešpektovalo všetky opatrenia, spolupracovalo a vynaložilo veľa úsilia aj zdrojov na čo najefektívnejšiu ochranu obyvateľov. "Denne sledujeme vývoj, vykonávame preventívne opatrenia, obmedzujeme či rušíme podujatia, zasahujeme do života občanov a vážnym spôsobom ničíme kultúrnu, spoločenskú a športovú oblasť v celom regióne. Spôsobujeme značné ekonomické, ale najmä vzťahové a sociálno-spoločenské škody," doplnil Halabrín. Ako uviedol, podľa štatistík od 3. do 16. septembra bol v okrese Myjava identifikovaný jeden pozitívny prípad a chorobnosť dosiahla index 3,79, ktorý je tak najnižší v rámci kraja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok