Máme najviac nakazených od začiatku pandémie, Krajčí je v izolácii

TA3 TASR SITA ČTK
24.9.2020 10:03

Najnovšie na Slovensku pribudlo 360 nových prípadov nákazy, takže včerajší rekord je prekonaný. Premiér nevylučuje, že by sme sa v prípade nedodržiavania opatrení mohli vrátiť aj k tým, ktoré boli zavedené ešte v prvej vlne pandémie. Minister zdravotníctva je po kontakte s pozitívnou osobou opäť v izolácii. Udalosti sme s vami sledovali online.

Máme najviac nakazených od začiatku pandémie, Krajčí je v izolácii
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:00 Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo vo štvrtok vyhlásil, že New York bude nezávisle preverovať každú vakcínu na koronavírus, ktorú schváli administratíva prezidenta Donalda Trumpa. Dôvodom je podľa jeho slov to, že proces kontroly vakcín je spolitizovaný.

23:44 Koronavírusom sa na celom svete nakazilo už 32 miliónov ľudí, 980 tisíc nákaze podľahlo. Najviac infikovaných hlásia Spojené štáty, India a Brazília.

22:55 V popradskej nemocnici má desať zamestnancov ochorenie COVID-19. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

22:20 Francúzsko oznámilo, že za uplynulých 24 hodín pribudlo v krajine rekordných 16.096 nových prípadov nákazy koronavírusom. V porovnaní s predchádzajúcim rekordom v dennom prírastku infikovaných (13.498) ide o výrazný nárast, píše denník The Guardian.

22:00 Koronakríza ovplyvnila každý sektor ekonomiky, ten bankový nevnímajúc. Aké zmeny nastali v správaní sa klientov, ako na to reagujú komerčné banky a aké trendy z toho vyplývajú do budúcnosti? Odpovedali produktový manažér Tatra banky Peter Angst a šéfredaktor touchIT.sk Ondrej Macko. Pozrite si reláciu Analýzy a trendy.

21:50 Počet ľudí nakazených novým koronavírusom sa v Španielsku zvýšil o ďalších 10.653 a dosiahol tak celkovo 704.209. Ide o najvyšší počet infikovaných v západnej Európe. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na aktualizované údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Počet infikovaných začal prudko stúpať koncom júna, keď sa skončila platnosť tzv. celoštátneho lockdownu. Za menej ako mesiac tak pribudlo 200.000 nakazených.

21:30 V juhotalianskom regióne Kampánia, do ktorého patrí aj Neapol, zaviedli vo štvrtok povinné nosenie rúšok na verejnosti. Oznámil to najvyšší predstaviteľ tamojšej samosprávy Vincenzo de Luca s tým, že toto opatrenie ostane v platnosti do 4. októbra.

20:55 Veľká Británia vo štvrtok zaznamenala 6 634 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný počet od začiatku pandémie. Ďalších 40 ľudí v dôsledku nákazy zomrelo. K väčšine úmrtí došlo v Anglicku, okrem dvoch v Škótsku a jedného vo Walese.

20:30 V Česku pribudlo do štvrtkovej 18.00 h 1286 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a tri súvisiace úmrtia. S odvolaním s na aktualizované údaje českého ministerstva zdravotníctva o tom informoval portál Novinky.cz.

Aktuálne je v Česku nakazených 29.319 osôb, z toho 528 je hospitalizovaných v nemocniciach. Od začiatku pandémie sa tak nákaza v ČR potvrdila už v 56.747 prípadoch, na súvisiace komplikácie zomrelo 567 ľudí. ČR momentálne eviduje vyšší počet aktuálne nakazených (tzv. aktívnych prípadov) než vyliečených.

19:55 Rakúske hlavné mesto Viedeň vydalo nariadenie o povinnej registrácii návštevníkov stravovacích a pohostinských zariadení. Cieľom tohto opatrenia je uľahčiť vyhľadanie kontaktných osôb v prípade výskytu koronavírusovej infekcie v konkrétnom podniku, uviedol vo štvrtok v rozhovore pre agentúru APA starosta Viedne Michael Ludwig.

19:17 Pozrite si aj naše Hlavné správy, predľad najdôležitejších udalostí dňa.

19:08 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bardejove rieši prípad výskytu ochorenia COVID-19 u hostí na svadbe. Epidemiologická situácia v okrese sa zhoršuje, má byť zvolaný krízový štáb.

18:52 Minister zdravotníctva Marek Krajčí zvolal na piatok 25. septembra od 11.00 h v priestoroch Ministerstva zdravotníctva SR rokovanie Pandemickej komisie vlády SR.

18:45 Spojené kráľovstvo zaradilo Slovensko, Dánsko, Island a karibský ostrov Curacao v súvislosti s koronavírusovou pandémiou na zoznam rizikových krajín. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská stanica Sky News.

18:15 Švédsky futbalový útočník Zlatan Ibrahimovič mal pozitívny test na nový koronavírus a svojmu klubu AC Miláno bude chýbať vo štvrtkovom zápase Európskej ligy a dvoch dueloch Serie A.

17:00 Test PCR na prítomnosť nového druhu koronavírusu v tele je v Maďarsku vykonaný zdarma každému, komu to nariadi obvodný lekár, epidemiologický úrad, prípadne nemocnica. Uviedla to vo štvrtok v Budapešti po rokovaní operačného štábu šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová.

16:40 Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb vo štvrtok varovalo, že zvyšovanie smrtnosti na chorobu Covid-19 v siedmich krajinách Európskej únie - Bulharsku, Českej republike, Chorvátsku, Maďarsku, Španielsku, Rumunsku a na Malte — je "veľmi znepokojivé"EK vyzvala štáty EÚ, aby občanom lepšie vysvetlili a presadzovali pravidlá, ako je umývanie rúk, dodržanie rozstupov alebo čistenie a vetranie priestorov, v ktorých sa nachádza viacero ľudí.

16:32 Región hornej Nitry prechádza od piatka 25. septembra od 6.00 h zo zelenej do oranžovej fázy epidemiologického semaforu. Dôvodom je zhoršujúca sa situácia a nárast počtu infikovaných v okresoch Prievidza a Partizánske. Informovala o tom regionálna hygienička Zuzana Tornócziová.

16:16 Jeden zo zamestnancov okresného dopravného inšpektorátu, ktorý sídli v priestoroch klientskeho centra Okresného úradu v Turčianskych Tepliciach, má nový koronavírus. Pozitívne testovaný zamestnanec aj jeho kolegovia, s ktorými prišiel do styku, sú v domácej karanténe. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra SR.

15:50 Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, sa nečakane zvýšil. To signalizuje oslabenie na trhu a podporuje názory, že hospodárske oživenie v USA po zmiernení blokád spojených s pandémiou ochorenia Covid-19 stráca paru. A to v čase, keď sa končia vládne finančné programy na boj s dôsledkami pandémie.

15:31 Ochorením Covid-19 sa cíti ohrozených vyše 27 percent obyvateľov Slovenska. V porovnaní s májom ide o sedempercentný nárast. Vyplýva to zo septembrového prieskumu "Ako sa máte, Slovensko?" ktorý sleduje postoje Slovákov od začiatku pandémie nového koronavírusu. "Môže to naznačovať, že aktuálne vysoké denné prírastky chorých opätovne zviditeľnili medicínsky aspekt pandémie a bezprostrednú možnosť nakazenia sa," uviedol Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

15:07 "Potvrdené prípady ochorenia COVID-19 sa objavujú už aj v doteraz pomerne bezpečných oblastiach. Buďte opatrní," píše na Facebooku Úrad verejného zdravotníctva SR.

14:52 Domáci aj zahraniční turisti nebudú môcť počas nadchádzajúcej lyžiarskej sezóny v Rakúsku chodiť na večierky po lyžovaní. Podľa agentúry DPA to vo štvrtok oznámila rakúska vláda. Cieľom je zabrániť šíreniu nákazy ale aj zachrániť tamojší veľmi dôležitý turizmus.

14:42 Pozrite si bližšie informácie o prípadoch nákazy za uplynulý deň. Zverejnil ich na sociálnej sieti Úrad verejného zdravotníctva SR.

14:14 Belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková uviedla, že vakcína proti ochoreniu Covid-19 by mala byť v Belgicku a v ostatných členských krajinách Európskej únie k dispozícii v marci. Pôjde podľa nej o vakcínu, ktorú bude poskytovať francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi.

13:55 Ruský fond priamych investícií a jeho partnerská spoločnosť ChemRar dodajú svoj liek Avifavir proti chorobe Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, ďalším 17 krajinám - medzi nimi je aj Slovensko. Avifavir získal súhlas ruského ministerstva zdravotníctva v máji a je založený na lieku Favipiravir, ktorý bol vyvinutý v Japonsku, kde je široko používaný ako základ na liečbu vírusov.

13:45 V Poľsku pribudlo od stredy 1136 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkový počet sa tak zvýšil na 82 809. Vo štvrtok to oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Na ochorenie Covid-19 zomrelo ďalších 25 ľudí a celkovo je v Poľsku 2369 mŕtvych.

13:35 Nové prípady nákazy v ruskom hlavnom meste Moskva dosiahli vo štvrtok najvyššiu úroveň od konca júna. Vyvolalo to obavy z novej vlny prípadov v krajine, ktorá je štvrtou najhoršie postihnutou na svete. Počet nových denných prípadov infekcie v Moskve bol niekoľko mesiacov pomerne ustálený, okolo 700 denne, ale od 15. septembra sa tieto počty začali znovu zvyšovať.

13:22 Rakúsko vo štvrtok v súvislosti so šírením koronavírusu SARS-CoV-2 vydalo varovania pred cestami do českej metropoly Praha i do niektorých oblastí Francúzska vrátane hlavného mesta Paríž a Azúrového pobrežia. Ministerstvo zahraničných vecí vydalo varovanie pred cestovaním aj do Andorry, Argentíny, Bahrajnu, Kostariky, Izraela, Kuvajtu a Maldív.

13:05 V Domove dôchodcov v Klížskej Nemej v okrese Komárno sa novým koronavírusom nakazilo 56 ľudí. Infikovaných je 41 klientov zariadenia a 15 zamestnancov, potvrdila hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Komárne Denisa Masárová, upozornil na to portál tvnoviny.sk.

12:44 Maďarská vláda v uplynulých mesiacoch nakúpila zo zahraničia 2.043.280 kusov testov určených na potvrdenie prítomnosti nového druhu koronavírusu v tele. Nákup riadil šéf rezortu diplomacie a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

12:38 Do týždňa by mohlo v Českej republike každý deň pribúdať až okolo 6000 nových prípadov nákazy koronavírusom, uviedol český minister vnútra a šéf ústredného krízového štábu Jan Hamáček s odkazom na modely, ktoré predpovedajú vývoj epidémie v ČR.

12:25 Polícia uskutoční v piatok 25. 9. na pozemných hraničných prechodoch preventívno-bezpečnostnú akciu, ktorá súvisí so zamedzením šírenia ochorenia Covid-19. "Cieľom je zistiť aktuálny stav dopravy cez hraničné prechody so susednými štátmi. Polícia bude preto náhodne kontrolovať dodržiavanie opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR," spresnila policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.

12:10 Dvaja z 11 migrantov, ktorí v uplynulých dňoch nelegálne prekročili vonkajšiu hranicu s Ukrajinou, boli pozitívne testovaní na ochorenie Covid-19. Všetci policajti, ktorí s cudzincami prišli do kontaktu, sa preto podrobia testovaniu. Informovala o tom hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická.

11:42 Švajčiarske úrady nariadili karanténu pre 2 500 študentov prestížnej hotelovej školy v Lausanne. Dôvodom sú epidémie ochorenia Covid-19, ktoré prepukli pravdepodobne v dôsledku navštevovania večierkov mimo areálu školy.

11:15 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 po 11. hodine.

11:02 India hlásila vo štvrtok ďalších 86 508 nových prípadov nákazy. Premiér Naréndra Módí pritom vidí v zavedení krátkych lokálnych karantén (lockdownov) iba malý úžitok a kritizoval ich. India má doteraz celkovo potvrdených vyše 5,7 milióna prípadov nákazy, čo je druhý najvyšší počet na svete. Ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok oznámilo, že zomrelo ďalších 1129 ľudí, takže celkovo má krajina 91 149 obetí koronavírusu. Indiu však netrápi len pandémia. Bombaj zasiahli po silných dažďoch záplavy.

10:42 Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 3372 na celkovo 188 106, vyplýva z údajov zverejnených vo štvrtok na webe Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany. Chorobe Covid-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 52 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 3757.

10:27 Rakúsko zaradí od budúceho týždňa českú metropolu Praha na zoznam rizikových oblastí. Na Twitteri to vo štvrtok oznámil český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. "Rakúsko by malo od budúceho týždňa zaradiť Prahu medzi rizikové oblasti. Pri príchode by tak bol potrebný negatívny test," napísal Petříček.

10:14 Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Komárno (58), Bratislava (42), Námestovo (20), Liptovský Mikuláš (17), Trnava (16), Bardejov (15), Tvrdošín (14), Poprad (11), Senec (11), Skalica (11), Stará Ľubovňa (11), Trenčín (10), Prešov (9), Prievidza (9), Košice (7), Trebišov (7), Banská Bystrica (6), Dunajská Streda (6), Žilina (6) Kežmarok (5), Nitra (5), Sobrance (5).

Štyri prípady boli v okresoch Piešťany, Považská Bystrica, Senica, Topoľčany, po tri prípady v okresoch Dolný Kubín, Lučenec, Nové Mesto nad Váhom. Po dva prípady mali okresy Brezno, Hlohovec, Humenné, Ilava, Levice, Myjava, Partizánske, Ružomberok, Spišská Nová Ves, Veľký Krtíš, jeden prípad zaznamenali okresy Bytča, Čadca, Detva, Košice a okolie, Levoča, Malacky, Martin, Nové Zámky, Pezinok, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Vranov nad Topľou a Zvolen.

10:07 Máme 119 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. 14 sú na JIS, 11 sú na umelej pľúcnej ventilácii.

10:05 Vyliečilo sa ďalších 90 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 3978.

10:00 Na Slovensku pribudlo 360 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkovo evidujeme 7629 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5213 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:58 Časť detí navštevujúcich Základnú školu Nábrežie mládeže v Nitre je v karanténe. Dôvodom je fakt, že u zamestnanca školy bola potvrdená nákaza. Deti zostanú v domácej izolácii do konca tohto týždňa. „Týka sa štyroch tried prvých ročníkov, troch tried druhých ročníkov, siedmich oddelení školského klubu detí vo vedľajšej budove školy a štvrtej triedy v hlavnej budove školy,“ uviedla riaditeľka školy Katarína Vargová.

9:45 Fakultná nemocnica v Trenčíne pristúpila z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie a nárastu počtu pacientov s ochorením Covid-19 v zmysle pandemického plánu k reprofilizácii lôžok. Nemocnica o tom informovala na svojej webovej stránke.

9:25 Počet aktuálne nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku dosiahol vo štvrtok 15.673, pričom za deň pribudlo 750 potvrdených prípadov nákazy. S ochorením Covid-19 zomrelo sedem pacientov, čím počet obetí stúpol na 709. Vyplýva to z údajov vládneho servera koronavirus.gov.hu, zverejnených vo štvrtok.

9:12 Minister zdravotníctva Marek Krajčí je opäť v karanténe. Ako informoval na sociálnej sieti, na pracovnom stretnutí bol v kontakte s pozitívne testovanou osobu na Covid-19. Krajčí preto zostane v izolácii a na piaty deň ho otestujú.

9:03 Mesto Myjava podalo protest prokurátorovi proti aktuálne platnej verejnej vyhláške Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne. Samospráva kritizuje, že opatrenia sú tvrdšie ako v okresoch s horšou epidemiologickou situáciou. Informovalo o tom mesto na svojej webovej stránke.

8:40 Hlavný hygienik Ján Mikas predpokladá, že počty nakazených koronavírusom ešte budú stúpať niekoľko týždňov, možno aj dva až tri mesiace. Dúfa, že potom začnú prípady klesať a druhá vlna epidémie, ktorá na Slovensku momentálne prebieha, by mala skončiť. "Ďalej uvidíme, či ešte nepríde ďalšia vlna, alebo či bude dostupná vakcína," uviedol.

8:00 Čínske úrady oznámili, že cudzinci, ktorí sú držiteľmi určitého typu víz a povolenia na pobyt, sa od 28. septembra budú môcť vrátiť do Číny, informovala vo štvrtok agentúra AP. Občania zahraničných krajín s platnými čínskymi vízami a povoleniami na pobyt budú môcť od pondelka vstúpiť na územie Číny za účelom výkonu práce a z osobných a rodinných dôvodov, uviedlo v stredu čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Vracajúce sa osoby budú musieť absolvovať 14-dňovú karanténu a dodržiavať ďalšie opatrenia zavedené v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

7:40 Okres Skalica bude na základe opatrení vydaných Regionálnym úradom zdravotníctva Senica zaradený do červenej zóny na semafore COVID-19. Opatrenie vstúpi do platnosti 25. septembra. Informoval o tom RÚVZ Senica.

"V regióne okresu Skalica sme v poslednej dobe zaznamenali rapídny nárast prípadov na ochorenie COVID-19. Okres sa preto bude nachádzať v červených zónach na semafore COVID-19. Z tohto dôvodu RÚVZ v Senici vydá prísnejšie opatrenia na elimináciu ochorenia," uviedol riaditeľ RÚVZ Ľubomír Šarabok.

7:02 Svetoznáma newyorská Metropolitná opera sa pre hrozbu šírenia koronavírusu rozhodla zrušiť celú nadchádzajúcu sezónu. Takéto rozhodnutie prijala po prvý raz vo svojej takmer 140-ročnej histórii. Metropolitná opera by mala opäť otvoriť svoje brány až v septembri 2021, oznámilo v stredu jej vedenie. Nová sezóna sa na tejto newyorskej opernej scéne mala pôvodne začať tento týždeň.

6:42 V Českej republike pribudlo celkovo 2309 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je približne rovnaký počet ako v utorok. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. Aktuálne v krajine bojuje s infekciou 28.048 ľudí, z ktorých je 628 hospitalizovaných.

6:33 Svetoznámu ruskú opernú speváčku Annu Netrebkovú, ktorá sa nakazila koronavírusom SARS-CoV-2, v utorok prepustili z moskovskej kliniky, kde bola hospitalizovaná so zápalom pľúc. Svoje prepustenie z nemocnice operná diva oznámila v stredu prostredníctvom svojho účtu na Instagrame.

Napísala v ňom, že z nemocnice ju prepustili v utorok a že sa "zbavila infekcie zvanej COVID". Speváčka sa pri tejto príležitosti poďakovala lekárom a zamestnancom 52. moskovskej klinickej nemocnice "za rýchlu a účinnú liečbu" svojho - údajne stredne ťažkého - zápalu pľúcu.

6:25 Slovensko by malo v najbližších dňoch nakúpiť pol milióna takzvaných antigénových testov na koronavírus. Ich výhodou je, že ukážu výsledok za 15 minút. Navyše, s takmer 98-percentnou presnosťou. Pomôcť by mali najmä pri hospitalizáciách pacientov, ako aj na hraniciach.

6:15 Vláda nezanedbala prípravu na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu. Situáciu okolo ochorenia COVID-19 má Slovensko pod kontrolou. Tvrdí to predseda vlády Igor Matovič. V prípade, že sa podľa premiéra opatrenia proti šíreniu pandémie nebudú dodržiavať, štát bude musieť pristúpiť k opatreniam z prvej vlny.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok