Utajená ceremónia v paláci. Lukašenko nečakane zložil prísahu

TA3 TASR
23.9.2020 12:05

Alexander Lukašenko opäť zložil prísahu a oficiálne sa tak chopil už šiesteho prezidentského mandátu. Pri moci je už vyše 26 rokov. Jeho opozičná súperka Sviatlana Cichanovská považuje jeho uvedenie do moci za frašku a sama sa označuje za zvolenú líderku bieloruského ľudu.

V Minsku uzavreli ulice

"Alexandr Lukašenko sa ujal úradu bieloruského prezidenta. Inauguračná ceremónia sa koná v Paláci nezávislosti," uviedla bieloruská štátna tlačová agentúra Belta. Nezávislé spravodajské médiá predtým informovali, že ulice v bieloruskom hlavnom meste Minsk boli uzatvorené, pretože metropolou prechádzala Lukašenkova kolóna vládnych automobilov.

Na inauguračnú slávnosť bolo pozvaných niekoľko stoviek hostí vrátane vysokopostavených činiteľov, členov Snemovne reprezentantov a Rady republiky, šéfov vládnych výborov a organizácií, miestnych výkonných výborov, štátnych médií, vedcov, ako aj osobností z prostredia kultúry a športu, napísala Belta. Lukašenko zložil prezidentskú prísahu v bieloruštine s rukou na ústave krajiny. Predsedníčka ústrednej volebnej komisie Lidzija Jarmošynová mu následne odovzdala certifikát hlavy štátu.

Pri moci od roku 1994

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Lukašenko v nich podľa oficiálnych výsledkov získal 80,1 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Volebná účasť dosiahla 84,3 percenta.

Po zverejnení výsledkov vypukli v Bielorusku masové protesty, ktoré stále pretrvávajú. Európsky parlament prijal uznesenie o situácii v Bielorusku, v ktorom neuznáva výsledky bieloruských prezidentských volieb a odsudzuje bieloruské orgány za násilné potlačenie pokojných protestov. Lukašenko je pri moci od roku 1994.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok