Rúško ich môže stáť slobodu. Odporcom opatrení hrozí prísny trest

TA3 TASR
23.9.2020 07:04

Justičné orgány v Grécku dostali pokyny na stíhanie občanov protestujúcich proti povinnému noseniu ochranných rúšok. Tieto pokyny vydal grécky prokurátor z tamojšieho najvyššieho súdu Vassilis Pliotas, ktorý tiež navrhuje, aby protestujúcim v zrýchlenom súdnom konaní mohol byť udelený trest odňatia slobody až do výšky jedného roka.

Rúško ich môže stáť slobodu. Odporcom opatrení hrozí prísny trest
SITA/AP

Pliotas zároveň označil odporcov tohto protivírusového nariadenia za "hrozbu verejnému zdraviu a poriadku". Doplnil, že takých ľudí považuje za "menšinovú, ale vytrvalú" skupinu. Vo svojich odporúčaniach tiež volal po okamžitom zatknutí tých občanov, ktorí si odmietajú rúško nasadiť, alebo k tomu podnecujú ostatných.

Odporcovia rúšok v Grécku sa angažujú prevažne na sociálnych sieťach, ale zorganizovali aj pár menších pouličných protestov. Od minulotýždňového otvorenia škôl kritizujú najmä povinnosť nosiť rúška počas vyučovania. Tvrdia, že rady lekárov týkajúce sa účinnosti nosenia rúšok sú nekonzistentné a že opatrenia v oblasti verejného zdravia zavedené vládou sú nedemokratické. Vláda naopak tvrdí, že sa spolieha na rady popredných gréckych a medzinárodných odborníkov.

Napriek tomu, že pandemická situácia v Grécku je v porovnaní s inými európskymi krajinami mierna, od začiatku augusta tam zaznamenali prudký nárast prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo od vypuknutia pandémie v Grécku evidujú viac ako 15.000 prípadov a 344 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19.

Témy: Grécko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok