Zverejnili, kedy bude mimoriadna schôdza NR SR k plánu obnovy

TA3 TASR
22.9.2020 16:39

Vo štvrtok 24. septembra bude mimoriadna schôdza parlamentu k národnému plánu obnovy. Inicioval ju opozičný Smer-SD, ktorý chce, aby prijal parlament stanovisko k tomuto dokumentu.

Zverejnili, kedy bude mimoriadna schôdza NR SR k plánu obnovy
SITA/Branislav Bibel

Mimoriadna schôdza sa má uskutočniť od 12. hodiny. Smeru-SD sa podarilo vyzbierať 37 podpisov na jej zvolanie. Plán obnovy má byť financovaný z európskych zdrojov v rámci programu Next Generation EU. „Nemáme nič na stole a je veľmi dôležité, aby NR SR mohla posvätiť plán, ktorý chce vláda poslať Európskej komisii. Plán obnovy je o tom, aby sme prečkali krízu, ako ideme prekonať pokles hospodárskeho rastu. Toto vláda nerobí a bez toho, aby o tom rokoval parlament, si vláda nemôže poslať takýto plán EK. To, čo predvádza premiér Igor Matovič, je absolútny amaterizmus,“ vyhlásil ešte minulý týždeň poslanec a podpredseda Smeru-SD Ladislav Kamenický. Predseda strany Robert Fico je tiež presvedčený, že národný plán obnovy musí byť prijatý „v rámci sociálneho dialógu“.

Iniciátori mimoriadnej schôdze v návrhu uznesenia navrhujú prijať viaceré body. Národný plán obnovy by mal podľa nich objasniť spôsob, ako posilní rastový potenciál krajiny, tvorbu pracovných miest a ekonomickú a sociálnu odolnosť. Tiež sa zaoberá viacerými oblasťami, na ktoré sa má pri kreovaní plánu klásť dôraz, a to napríklad na rozvoj potenciálu kvalifikovanej pracovnej sily, programy a investície v oblasti štrukturálnych reforiem školstva, výskumu, vývoja. Uznesenie má tiež zaviazať vládu, aby pri vypracovaní národného plánu zachovala zaužívanú úroveň sociálneho dialógu, mali by byť nominovaní experti pre včasné posúdenie plánu a tiež má navrhované uznesenie zaviazať predsedu vlády Matoviča, aby zabezpečil včasné zaradenie národného plánu obnovy na prerokovanie do parlamentu ešte pred jeho formálnym doručením Európskej komisii.

Fico tiež v súvislosti s mimoriadnou schôdzou uviedol, že parlament musí program s týmto jediným bodom schváliť. Upozornil na platný ústavný zákon týkajúci sa prijímania záväzného stanoviska NR SR k európskej agende. „Musíme využiť mimoriadnu schôdzu. Viem si predstaviť, že to celé zablokujú, lebo nič nemajú. Nič nevieme ani netušíme, čo vláda ide s týmito peniazmi urobiť,“ predpokladal konanie koaličných poslancov Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok