Povolia interrupčnú tabletku? Záborskej zákon chcú pozmeniť

TA3 TASR SITA
22.9.2020 13:53

Anna Záborská, ktorá je predkladateľkou novej interrupčnej legislatívy, reagovala na aktivity svojej kritičky, europoslankyne Moniky Beňovej. Skupina koaličných poslancov sa zas snaží zmierniť chystané zmeny a cez pozmeňovací návrh povoliť používanie interrupčnej tabletky.

Záborská: Máme podporu 160 organizácií

Ako informovala Záborská, pod Výzvu poslancom na podporu opatrení pre pomoc tehotným ženám sa podpísalo viac ako 160 organizácií z celého sveta. Záborská tiež reagovala na list a petíciu, s ktorými sa na Európsky parlament mala obrátiť europoslankyňa Monika Beňová. Signatári v liste adresovanom poslancom parlamentu žiadajú o podporu návrhu zákona z dielne OĽANO. Odvolávajú sa napríklad na Dohovor OSN o právach dieťaťa. "Zatiaľ, čo právo na život je najzákladnejšie ľudské právo, v medzinárodnom práve neexistuje právo na potrat," píše sa vo výzve. Signatári uviedli, že hlasovaním v prospech návrhu zákona podporia poslanci dôstojnosť a právo nenarodených detí na život, ako aj právo žien na dobre informovanú voľbu.

Parlament bude v druhom čítaní rokovať o novele zákona o zdravotnej starostlivosti v závere aktuálnej schôdze. Poslanci OĽANO v nej chcú presadiť, aby mala žena dlhší čas na premyslenie si umelého potratu, namiesto 48 hodín navrhujú 96 hodín. Návrh predpokladá detailnejší zber informácií o dôvodoch potratov. Povinnou má byť aj druhá lekárska správa pri indikácii ohrozenia zdravia života matky alebo počatého dieťaťa.

Záborská zároveň vyhlásila, že sa obracia otvoreným listom na predsedu EP Davida Sassoliho v súvislosti s aktivitou Beňovej. Europoslankyňa v liste podľa Záborskej uvádza niekoľko zavádzajúcich až nepravdivých tvrdení. "Musíme protestovať aj voči zneniu petície, ktorú rozoslala niektorým členom EP so žiadosťou o podpis," dodala Záborská.

Nepravdivé Beňovej tvrdenie

Beňovej tvrdenie, že aj v prípade ohrozenia zdravia ženy bude musieť byť dodržaná lehota 96 hodín na rozmyslenie, či ísť alebo nejsť na umelé ukončenie tehotenstva, je podľa Záborskej nepravdivé. "Ustanovenie návrhu zákona o lehote na premyslenie explicitne hovorí, že sa nebude aplikovať na ženy, ktoré budú v bezprostrednom ohrození života alebo zdravia," vysvetlila poslankyňa.

Podľa poslankyne OĽANO Kataríny Hatrákovej tiež nie je pravdivé Beňovej tvrdenie, že návrh zákona vypúšťa povinnosť lekára informovať ženu o medicínskych okolnostiach interrupcie. Hatráková dodala, že návrh zákona posilňuje informovanosť žien zo strany lekára o všetkých aspektoch interrupcie. Záborská tiež uviedla, že zdravotnícky výbor na utorkovom zasadnutí neprijal k jej návrhu uznesenie, zatiaľ čo ústavnoprávny a sociálny výbor odporučili parlamentu návrh zákona schváliť s legislatívno-technickými pripomienkami.

Ak sú povolené, majú ich robiť moderne

Poslanci všetkých štyroch koaličných strán pripravili pozmeňovací návrh k novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje oblasť interrupcií. Súčasťou návrhu je povolenie používania interrupčnej tabletky. Na tlačovej konferencii to povedala poslankyňa SaS a predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková. Keď sú interrupcie dovolené, tak sa majú podľa nej robiť najmodernejšou a najšetrnejšou metódou k ženám.

Podľa predsedníčky zdravotníckeho výboru sa veľkou mierou podieľali na pozmeňovacom návrhu aj poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Na tlačovej konferencii však poslanci hnutia chýbali. „Vzhľadom na pokoj v klube a v koalícii sa rozhodli nebyť predkladateľmi, ale väčšia časť z nich bude hlasovať za náš návrh,“vysvetlila Bittó Cigániková. „Rozumiem tomu, nechceli vyostriť situáciu vo svojom klube," dodala. Pozmeňovací návrh predložia do parlamentu poslankyne zo Sme rodina, SaS a Za ľudí. Zdravotníckemu výboru prišlo veľa listov z rôznych organizácií, ktoré vyjadrujú znepokojenie nad snahou sprísniť interrupcie. Podľa Bittó Cigánikovej listy prišli od komisárky Rady Európy pre ľudské práva, francúzskych mimovládnych organizácií či Medzinárodnej federácie pre gynekológiu a pôrodníctvo. „V návrhu pani Anny Záborskej sa mení slovíčko plod na život pred narodením," povedala a dodala, že ide len o vyvolanie emócie. Podľa nej sú v pôvodnom návrhu ponúkané jednostranné informácie, ktoré „hovoria o hrôzostrašnosti zákroku".

Spolu vyzbieralo vyše 5000 podpisov

Mimoparlamentná strana Spolu v tejto súvislosti oznámila, že od minulotýždňového spustenia petície Za ženy vyzbierala viac ako 5000 podpisov. “Sme radi, že toľko ľudí sa stotožnilo s našou predstavou podpory žien a rodín. Slovensko má na viac ako na riešenie zástupných tém. Už 5000 ľudí, ktorí za pár dní podpísali petíciu, si myslí, že poslanci a poslankyne NR SR majú predkladať zákony, ktoré skutočne zlepšia sociálnu situáciu žien a rodín," uviedol na utorkovej tlačovej konferencii predseda Spolu Juraj Hipš.

Parlament bude v druhom čítaní rokovať o novele zákona o zdravotnej starostlivosti v závere aktuálnej schôdze. Poslanci OĽANO v nej chcú presadiť, aby mala žena dlhší čas na premyslenie si umelého potratu, namiesto 48 hodín navrhujú 96 hodín. Návrh predpokladá detailnejší zber informácií o dôvodoch potratov. Povinnou má byť aj druhá lekárska správa pri indikácii ohrozenia zdravia života matky alebo počatého dieťaťa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok