Informácie o jadre chcú odtajniť, nevidí do nich ani MŽP

TA3 TASR
22.9.2020 12:56

Ministerstvo životného prostredia chce odtajniť informácie o jadrovej energetike. Zmeniť by sa tak mal zákon o mierovom využívaní jadrovej energie, ktorého zmena utajovanie spôsobila. Informoval o tom šéf envirorezortu Ján Budaj v utorok na tlačovej konferencii.

Budaj tvrdí, že bývalá vláda prijala zmenu zákona o mierovom využívaní jadrovej energie, ktorou sa zvýšil podiel utajovaných skutočností. V súčasnosti tak nie sú prístupné ani pre ministerstvo životného prostredia a jeho inštitúcie. "Táto zmena zákona neostala v Európe nepovšimnutá. Naozaj to bol krok opačným smerom než kráčala celá Európa," podotkol minister. Monitorovací výbor rady ministrov upozornil Slovensko, že touto zmenou zákona porušuje Aarhuský dohovor. Ten nie je možné podľa Budaja porušovať a dohovor má stáť nad slovenskou legislatívou.

V júni tohto roka sa šéf envirorezortu obrátil na Úrad jadrového dozoru, aby inicioval vrátenie informovanosti o tom, čo sa deje v jadrovej energetike. "Túto istú požiadavku ministerstvo životného prostredia nastolilo na rokovaní vlády," povedal Budaj. Ak úrad nebude konať, MŽP vyjde s iniciatívou, aby sa zmena zákona o mierovom využívaní jadrovej energie vrátila naspäť.

Minister chce taktiež na stretnutie pozvať riaditeľa Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, s ktorým sa che porozprávať o spaľovaní zahraničného rádioaktívneho odpadu v Jaslovských Bohuniciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok