Trump vystúpil na VZ OSN. Čínu kritizoval za znečisťovanie i Covid

TA3 TASR
22.9.2020 19:46

Na pôde OSN v New Yorku sa v utorok začne 75. Valné zhromaždenie organizácie. Svetoví lídri dostanú na všeobecnej rozprave príležitosť vyjadriť sa ku globálnym problémom ľudstva. Vzhľadom na pandémiu koronavírusu sa väčšina stretnutí uskutoční virtuálne.

Prezident Spojených štátov Donald Trump vo svojom utorkovom videopríhovore v rámci všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN kritizoval Čínu za prístup k pandémii koronavírusu a za znečisťovanie životného prostredia. "Musíme vyvodiť zodpovednosť voči krajine, ktorá túto pliagu (nový typ koronavírusu) rozšírila po svete - voči Číne," vyhlásil Trump vo vopred nahratom posolstve.

Čína podľa neho v počiatočnom štádiu epidémie obmedzila vnútroštátne cestovanie, zatiaľ čo umožnila, aby lety smerujúce z Číny šírili nákazu po svete. Nový druh koronavírusu pritom označil za "čínsky vírus". Zároveň podrobil kritike Svetovú zdravotnícku organizáciu, ktorú podľa neho prakticky kontroluje Peking. WHO a Čína podľa neho šírili nepravdivé informácie týkajúce sa prenosu nákazy. Prezident USA ďalej obvinil Peking z nadmerného rybolovu a vyhadzovania plastu do oceánov.

"Tých, ktorí kritizujú Ameriku, ktorá je k životnému prostrediu mimoriadne ohľaduplná, a pritom ignorujú rozsiahle znečisťovanie zo strany Číny, v skutočnosti nezaujíma životné prostredie. Chcú len potrestať Ameriku," domnieva sa šéf Bieleho domu. Na 75. Valnom zhromaždení OSN sa v utorok začala všeobecná rozprava. Väčšina prejavov predstaviteľov jednotlivých štátov sa tentoraz z dôvodu koronavírusovej pandémie uskutoční prostredníctvom videospojenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok