Horná Nitra sa má meniť ešte rýchlejšie, pomôžu eurofondy

TA3
21.9.2020 16:23

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie hľadá cestu ako čo najskôr naštartovať transformáciu uhoľného regiónu horná Nitra. Preto plánuje podporiť prvé pilotné strategické projekty ešte počas prípravy Plánu spravodlivej transformácie. Financie chce získať napríklad zo súčasných nevyčerpaných eurofondov.

Horná Nitra sa má meniť ešte rýchlejšie, pomôžu eurofondy
SITA/Martin Havran (ilustračné foto)

V Trenčíne o tejto možnosti hovorili predstavitelia rezortu so zástupcami regiónu. Prechod uhoľného regiónu na zelený a ekonomicky aktívny región príležitostí patrí medzi kľúčové priority rezortu investícií. Ministerstvo preto v súčasnosti hľadá spôsob ako čo najskôr podporiť projekty, ktoré z územia hornej Nitry spravia zdravšiu, zelenšiu a prosperujúcejšiu lokalitu Slovenska.

Hlavný finančný nástroj na podporu zmeny predstavuje Mechanizmus spravodlivej transformácie, ktorý vznikol v januári tohto roka, aby sa zmiernil sociálno-ekonomický vplyv transformácie. Slovensko z Fondu spravodlivej transformácie v správe rezortu investícií môže čerpať na svojom území viac ako 430 miliónov eur. Ešte pred čerpaním je však potrebné vypracovať takzvaný Plán spravodlivej transformácie so zhodnotením súčasného stavu a návrhom konkrétnych investičných príležitostí. Ten následne musí ešte schváliť Európska komisia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok