Súdna rada posiela do Luxemburgu sudcov Gavalca a Jánošíkovú

TA3 TASR
21.9.2020 13:30

Kandidátom na sudcu Súdneho dvora Európskej únie so sídlom v Luxemburgu sa stal sudca Miroslav Gavalec, predseda senátu na Najvyššom súde. Súdna rada ho schválila jednomyseľne v pondelok na svojom 13. zasadnutí. Gavalca navrhli dvaja členovia Súdnej rady, Elena Berthotyová a Juraj Kliment. Po zvolení kandidáta Súdnou radou bude o ňom ďalej rozhodovať vláda. Súdna rada zároveň zvolila Martinu Jánošíkovú za kandidátku na dodatočnú sudkyňu EÚ.

Súdna rada SR rozhodla o Gavalcovom zvolení vo verejnej voľbe, bol jediným uchádzačom. Nikto nebol proti ani sa nezdržal hlasovania. Gavalec vo svojej prezentácii uviedol, že v rámci svojej 30-ročnej kariéry vyše 20 rokov pracuje ako právnik a sudca na viacerých postoch. Okrem toho pôsobil aj v akademickej obci, venuje sa publikačnej činnosti, zúčastňuje sa na medzinárodných stážach a podľa svojich slov sa sústavne samovzdeláva. Akcentoval tiež svoj vzťah k medzinárodnému právu. Berthotyová, ktorá ho navrhla, zdôraznila v diskusii jeho zmysel pre spravodlivosť a pevný charakter. Funkčné obdobie súčasného slovenského zástupcu, sudcu Daniela Švábyho, končí v októbri 2021.

20200921sudnarada-janosikova728769_c0a80401-8ae6-6a37.jpg

Kandidátkou SR na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu Európskej únie v Luxemburgu sa stala Martina Jánošíková. Súdna rada SR jej nomináciu jednomyseľne odobrila na pondelkovom 13. zasadnutí, bola jedinou kandidátkou. Návrh predloží rada Vláde SR. Miesto dodatočného sudcu malo Slovensko obsadiť už v septembri 2016, Jánošíková teda dokončí plynúce funkčné obdobie do roka 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok