Kotlebu v minulosti odsúdili, súd si vyžiadal odpis z registra trestov

TA3 TASR
21.9.2020 12:15

Predsedu strany Kotlebovci - ĽSNS Mariana Kotlebu v minulosti odsúdili za ublíženie na zdraví z nedbanlivosti. Vyplýva to z odpisu z registra trestov, ktorý si Špecializovaný trestný súd vyžiadal v rámci prejednávania kauzy šekov s údajnou extrémistickou symbolikou. Rozsudok Okresného súdu v Banskej Bystrici z roku 2010 súvisí s dopravnou nehodou, za ktorú súd Kotlebovi uložil peňažný trest, ktorý aj zaplatil. Preto sa na neho hľadí ako na netrestaného.

Kotlebu v minulosti odsúdili, súd si vyžiadal odpis z registra trestov
TASR/Jaroslav Novák

Kotleba: Nehoda mala zvláštne okolnosti

Obžalovaný k veci uviedol, že druhým účastníkom nehody bol vtedy policajný funkcionár z Banskej Bystrice a nehoda mala viaceré „zvláštne okolnosti“, keďže druhý účastník pôvodne nebol zranený, no po príchode jeho nadriadeného ho nakoniec odviezla sanitka. Proti verdiktu súdu sa nakoniec na odporúčanie sudcu neodvolal. „Dnes by som postupoval inak,“ povedal.

Súd na pojednávaní tiež oboznámil viacero listinných dôkazov, napríklad odsudzujúci rozsudok voči poslancovi Milanovi Mazurekovi, kandidátnu listinu, stanovy a volebný program ĽSNS alebo verdikt Okresného súdu Bratislava II z roku 2018. V danom rozsudku súd zamietol žalobu súčasného poslanca ĽSNS Ondreja Ďuricu na vydavateľstvo Ringier pre článok, v ktorom bol označený ako neonacista. Súd však skonštatoval, že takéto označenie ako hodnotiaci úsudok v jeho prípade obstojí. Obžalovaný veľkú časť vykonaných dôkazov kritizoval s tým, že s jeho prípadom nemajú nič spoločné.

Šeky na sumu 1488 eur

Predseda ĽSNS Marian Kotleba čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur.

Číslo 14 v sume 1488 podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž predstavuje vetu „We must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav „Heil Hitler“, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok