Kotleba nakoniec prišiel na súd, opäť namieta zaujatosť sudkyne

TA3 SITA
21.9.2020 09:11

Predseda politickej strany Kotlebovci - ĽSNS Marian Kotleba na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v kauze kontroverzných šekov opätovne namietol zaujatosť samosudkyne Ruženy Sabovej. Dôvodom je podľa neho podnet, ktorý sudkyňa adresovala na Národnú kriminálnu agentúru.

Podnet sa má týkať videa

Podľa Mariana Kotlebu sa podnet týkal videa, ktoré o jeho súdnom procese zverejnil „amatérsky youtuber“. Podľa predsedu ĽSNS podanie podnetu zo strany sudkyne znamená, že sleduje pokrývanie súdneho procesu v médiách a môže tak byť ovplyvnená. „Týmto samosudkyňa koná v môj neprospech,“ povedal obžalovaný. Zároveň avizoval podanie trestného oznámenia pre zasahovanie nezávislosti súdu. Podľa neho sa tohto skutku dopustil príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorý sudkyňu na video upozornil.

Sabová však v tejto súvislosti uviedla, že o námietke konať nebude, keďže nespĺňa procesné náležitosti. Marian K. už raz zaujatosť samosudkyne Sabovej v kauze šekov namietal, ona to však odmietla a za pravdu jej dal aj Najvyšší súd SR. Obžalovaný sudkyňu kritizoval aj pri následnom vykonávaní dôkazov. Uviedol, že vždy, keď sa snaží o uplatnenie svojich práv prostredníctvom advokátov, sudkyňa to neumožní. Takisto kritizoval, že ako dôkaz bol pred súdom prečítaný aj blog o jeho politickej strane, ktorý označil za subjektívny pohľad autora. „Sudkyňa žije mediálnymi výstupmi,“ vyhlásil Kotleba.

Kotleba sa na proces dostavil v sprievode svojich obhajcov - Ondreja Mularčíka a Tomáša Rosinu. Naposledy naplánovaný proces na 8. septembra bol zrušený. A to z dôvodu, že obžalovaný požiadal o ospravedlnenie neúčasti, pretože sa nachádzal v karanténe pre nový koronavírus po tom, ako sa vrátil z Čiernej Hory.

Neonacistická šifra?

Predseda ĽSNS Marian Kotleba čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur.

Číslo 14 v sume 1 488 podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž predstavuje vetu „We must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav „Heil Hitler“, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok