V Bielorusku pokračovali protesty, ľudí neodradilo ani zatýkanie

TA3 TASR
20.9.2020 20:57

Počas úradmi nepovolených protestov proti spornému znovuzvoleniu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka bolo v nedeľu v rôznych mestách krajiny zadržaných viac ako 130 ľudí. Podľa agentúra AFP o tom informovala ľudskoprávna organizácia Viasna.

Zadržali i Cichanovskej spolupracovníka

Najviac ľudí - asi 80 - bolo zadržaných v Minsku, kde sa konal pokojný Pochod spravodlivosti. Ďalších najmenej 47 ľudí bolo podľa Viasny zadržaných v iných mestách, kde sa protestné zhromaždenia konali, ako napr. Homeľ, Brest, Hrodna, Babrujsk, Mahiľov, Mazyry či Salihorsk. Medzi zadržanými v Minsku je aj blízky spolupracovník líderky opozície Sviatlany Cichanovskej, Oleg Majsejev, ktorý je občanom Ruskej federácie, dodala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Tlačové agentúry počas popoludnia informovali, že počas demonštrácie v Breste jeden z policajtov - v snahe rozohnať dav - vystrelil do vzduchu zo služobnej zbrane. Túto informáciu potvrdilo aj bieloruské ministerstvo vnútra, že šlo o svetlicu, ktorej vystrelením chcel policajt "zastaviť agresívny dav".

Ako informovala agentúra Interfax, po zásahu polície voči demonštrantom v Minsku v nedeľu podvečer opäť pre verejnosť otvorili sedem staníc metra uzavretých v súvislosti s protestmi. Mobilný internet, ktorého rýchlosť bola počas protestov výrazne znížená, už podľa Interfaxu opäť funguje ako obvykle.

Zablokovali niektoré dopravné tepny

Pred začiatkom Pochodu spravodlivosti v Minsku polícia posilnila ochranu všetkých dôležitých objektov v centre mesta. Zablokované boli aj niektoré dôležité dopravné tepny. Prehradená bola aj Trieda víťazov, ktorá vedie k Lukašenkovej rezidencii a na ktorej sa v posledných týždňoch každú nedeľu schádzajú prezidentovi odporcovia. V tejto lokalite i v centre mesta hliadkovali príslušníci jednotiek ministerstva vnútra a poriadková polícia. Pristavené boli aj špeciálne vozidlá s baranidlami na rozrážanie davov demonštrantov a vodné delá.

Agentúra Interfax na začiatku pochodu odhadla účasť na 50 000 ľudí. Pripomenula, že zvyčajne sa na nedeľných zhromaždeniach schádzalo vyše 100 000 ľudí. Akcie na podporu bieloruskej opozície sa v nedeľu konali aj zahraničí - portál TUT.by informoval o zhromaždení pred bieloruským veľvyslanectvom v Moskve, kde došlo aj k zadržaniu niekoľkých osôb. Desiatky ľudí podporujúcich bieloruskú opozíciu sa stretli aj v nórskych mestách Oslo a Bergen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok