Francúzsko sužujú rozsiahle záplavy, evakuovali stovky ľudí

TA3 TASR
26.1.2018 08:43

Hladina rieky Seina aj naďalej stúpa. Z Paríža a okolia museli evakuovať takmer 400 ľudí. Situácia sa má podľa meteorológov cez víkend ešte zhoršiť.

Zostali bez elektriny

Takmer 400 ľudí museli evakuovať vo štvrtok pre záplavy z francúzskeho hlavného mesta Paríž a jeho okolia. Evakuácie prebehli najmä v departemente Val-de-Marne v metropolitnej oblasti Paríža. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informovala agentúra DPA.

Nebezpečne stúpajúca hladina rieky Seina narušila v centre Paríža hromadnú dopravu, pričom ťažko prístupné sú údajne aj viaceré miestne turistické atrakcie. V Paríži a okolí sa vo štvrtok pre záplavy ocitlo bez elektriny zhruba 1000 ľudí. Seina by mala podľa meteorológov kulminovať zrejme v sobotu, kedy sa očakáva, že jej hladina dosiahne výšku 5,8 - 6,2 metra. Obdobné hodnoty dosahovala rieka naposledy v júni 2016, pričom úrady vtedy boli nútené na krátky čas zatvoriť mnohé parížske pamätihodnosti vrátane múzea Louvre, informovala agentúra AP.

Ohrozené sú aj okolité regióny

Situácia vo francúzskej metropole však zďaleka nie je taká zlá ako v roku 1910 počas tzv. veľkých záplav, keď hladina Seiny dosahovala až 8,62 metra a vynútila si rozsiahlejšie evakuácie. Okrem hlavného mesta sú záplavami ohrozené aj regióny na severe a východe Francúzska. Pre vysoký stav vody v riekach a riziko záplav platí prinajmenšom v 13 departementoch Francúzska zároveň aj naďalej druhý - oranžový - stupeň povodňovej pohotovosti. Pre sedem ďalších departmentov vydali úrady varovanie pred snehom a ľadom.

Podľa francúzskych meteorológov môže sa zvýšené hladiny riek nadmerné množstvo zrážok, ktoré napadli v ostatných týždňoch, pričom v samotnom Paríži ich bolo dvojnásobne viac než je pre toto obdobie typické.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok