Opäť pribudlo nad sto prípadov, hlásia aj desiatky vyliečených

TA3 TASR SITA ČTK
20.9.2020 07:02

Koronavírus naberá v Európe na sile. Do Británie podľa premiéra Johnsona prichádza druhá vlna a vláda zvažuje opatrenia. Podľa českého ministra vnútra je zase načase obmedziť sociálne kontakty, čísla sú totiž podľa neho alarmujúce. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online aj v nedeľu.

Opäť pribudlo nad sto prípadov, hlásia aj desiatky vyliečených
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:15 Slovenská odevná firma z Púchova s takmer 30 ročnou tradíciou bojuje o záchranu výrobnej dielne. O prácu môže prísť 25 ľudí. Koronakríza spôsobila, že spoločnosť prišla o takmer všetky zákazky a jej polročná práca vo vývojovej dielni vyšla nazmar. Druhou ranou je neschopnosť konkurovať lacným čínskym odevom.

23:56 Kurz koruny, ktorý v posledných týždňoch skôr oslabuje, ovplyvnil takmer výhradne vývoj koronavírusovej epidémie. Zhodli sa na tom analytici, ktorých oslovila agentúra ČTK. Ďalší vývoj kurzu tak bude podľa nich záležať na epidemiologickej situácii. Plošné reštrikcie by zrejme znamenali ďalší prepad koruny.

22:50 Systém testovania na nový koronavírus označilo viacero Slovákov za chaotický. Ako najväčší problém sa ukazuje niekoľkodňové čakanie. Keď potrebujú výsledok testu urýchlene, musia vycestovať do iného mesta alebo si priplatiť desiatky eur. Minister zdravotníctva hovorí, že odberových miest je dosť. Problém vidí skôr v obmedzených možnostiach laboratórií.

22:22 Taliansko očakáva, že jeho ekonomika bude budúci rok rásť o 5 %, pričom tento rok by malo dôjsť k poklesu až o 9 %. S odvolaním sa na dva vládne zdroje o tom informovala agentúra Reuters. Taliansko, tretia najväčšia ekonomika eurozóny, pritom nezaznamenala ročný rast o 5 % viac než 40 rokov. Vláda v apríli predpovedala pokles hrubého domáceho produktu pre tento rok o 8 % a na budúci rok vzostup o 4,7 %.

21:10 Predseda vlády Igor Matovič si chce vybojovať miesto v pandemickej komisii. Zároveň tvrdí, že by mala zasadať častejšie ako doteraz. Počty nakazených pacientov totiž dosahujú čísla, pri ktorých majú hygienici problém dohľadať všetky ich kontakty.

20:00 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

18:45 Základná škola Š. M. Daxnera v Rimavskej Sobote ostane v pondelok 21. 9. zatvorená. Dôvodom je pozitívny prípad nákazy novým koronavírusom na škole, informoval na oficiálnom webe mesta primátor Jozef Šimko.

„V pondelok 21. septembra 2020 bude na ZŠ Š. M. Daxnera prerušené vyučovanie pre všetkých žiakov školy. V uvedený deň sa vykoná na škole komplexná dezinfekcia budovy,“ ozrejmil Šimko. Žiaci prvého stupňa nastúpia do školy opäť v utorok 22. 9., pre žiakov druhého stupňa bude zabezpečené dištančné vzdelávanie, a to až do konca týždňa.

18:30 Všetci žiaci, pedagógovia a prevádzkoví zamestnanci Základnej školy v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza majú od nedele povinnú domácu karanténu. Opatrenie súvisí s výskytom ochorenia COVID-19. Škola o tom informuje na oficiálnej webovej stránke.

18:10 Niekoľko tisíc demonštrantov sa v nedeľu v meste Düsseldorf v západnej časti Nemecka zúčastnilo na zhromaždení namierenom proti opatreniam zavedených na zamedzenie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2. Zhromaždenie organizovala regionálna skupina iniciatívy Querdenken (Nekonvenčné myslenie). Tá pôvodne očakávala účasť až 50 000 ľudí. V uliciach mesta boli vo veľkom počte rozmiestnení príslušníci polície.

17:55 Na Ukrajine hlásia ďalších 2966 laboratórne potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. V nedeľu o tom informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na informácie Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

17:40 Počnúc nedeľou 20. septembra môžu na zápasy talianskej futbalovej Serie A zavítať aj diváci. Talianska vláda umožnila klubom najvyššej domácej súťaže pustiť na tribúny aj obmedzený počet fanúšikov, konkrétne ide o 1000 osôb na každý z duelov. Už stretnutie medzi Parmou a Neapolom, ktoré sa začalo o 12.30 h, sledoval obmedzený počet priaznivcov priamo na tribúnach.

17:10 Obyvatelia Madridu v nedeľu protestovali proti tomu, ako šéfka regionálnej vlády Isabel Díaz Ayusová rieši pandémiu koronavírusu, keďže uvalila nové reštrikcie pre štvrte s najvyššou mierou šírenia nákazy. Protestujúci mali rúška a snažili sa udržiavať odstup, pričom žiadali odstúpenie Ayusovej. Demonštranti boli po celom meste a preto bolo ťažké odhadnúť ich počet.

16:50 Veľká Británia je podľa ministra zdravotníctva Matta Hancocka pred bodom zlomu. Povedal to v súvislosti so šírením koronavírusu a zároveň varoval pred ďalším sprísňovaním opatrení. Reagoval tak na to, že ľudia nedodržiavajú povinnú karanténu. Vláda v nedeľu rokuje aj o možnom lockdowne Londýna.

16:10 V Poľsku pribudlo 910 nových potvrdených prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2, čím počet nakazených v krajine dosiahol 79 240. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 11 ľudí, čím stúpol celkový počet obetí na 2293. Ide o pokles v porovnaní s 1002 novými prípadmi nahlásenými predchádzajúci deň.

15:45 U pedagóga z druhého stupňa Základnej školy na Východnej ulici v Trenčíne v nedeľu potvrdili ochorenie COVID-19. Vedenie školy po dohode s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trenčíne rozhodlo o uzatvorení druhého stupňa.

Žiaci sa budú vzdelávať dištančne do piatka 25. septembra (vrátane). "Učitelia druhého stupňa absolvujú v budúcom týždni testy na ochorenie COVID-19. V škole aj naďalej prebieha pravidelná dezinfekcia spolu s opatreniami na minimalizovanie šírenia nového koronavírusu," dopĺňa mestská samospráva.

15:20 Británia sa nachádza v "bode zlomu", v ktorom môžu byť zavedené "ďalšie obmedzujúce opatrenia" s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Povedal to britský minister zdravotníctva Matt Hancock v programe televíznej stanice Sky News.

Ľudia počas leta podľa Hancocka "zvoľnili" prístup k opatreniam; teraz je však na čase vrátiť sa k ich dodržiavaniu. Minister takisto vyjadril znepokojenie, že príliš veľa ľudí porušuje pravidlá v oblasti izolácie v domácom prostredí. Vláda preto v Anglicku zaviedla pokuty až do výšky 10.000 libier (11.000 eur).

15:00 Ak by sa situácia zlepšila a rúška nebudú od októbra povinné, tak rezort školstva bude odporúčať ich nosenie aj na október a november.

14:45 Nemecké spoločnosti vo finančných problémoch majú dostať novú možnosť sanácie mimo štandardného konkurzného konania. Vyplýva to z nového návrhu nemeckej ministerky spravodlivosti Christiny Lambrechtovej, ktorý okrem iného obsahuje zavedenie právneho rámca pre reštrukturalizácie s cieľom zabrániť bankrotu. Z toho by mohli profitovať najmä firmy, ktoré sa v dôsledku pandémie nového koronavírusu dostali do ťažkostí. Zákon by mal vstúpiť do platnosti začiatkom roka 2021.

14:30 Pozrite si aj celú reláciu V politike, koronavírus bol aktuálnou témou v každom z troch diskusných blokov.

14:00 Možnosť pracovať z domu patrí medzi obľúbené benefity. Koronakríza urýchlila tento trend a takzvaný „home office“ bude využívať čoraz viac ľudí.

13:15 Pozrite si aj popoludňajší blok správ o koronavíruse.

13:30 Príslušníci polície v nemeckom Düsseldorfe sa vo veľkom počte začali rozmiestňovať v uliciach mesta, kde sa bude v nedeľu popoludní konať demonštrácia kritikov opatrení zavedených na zamedzenie šírenia koronavírusu. Organizátori - regionálna skupina iniciatívy Querdenken (Nekonvenčné myslenie), ktorá býva najmä organizátorom väčších demonštrácií v nemeckom hlavnom meste Berlín - sa domnievajú, že na nedeľnom düsseldorfskom proteste sa zúčastní až do 50.000 ľudí.

13:00 Premiér v našej relácii hovoril aj o reformnom balíku obnovy či spolupráci s pandemickou komisiou.

12:30 Matovič sa v našej diskusnej relácii V politike vyjadril aj k tomu, prečo zasahuje do rozhodnutí pandemickej komisie a mení ich. "Keď mám pocit, že rozhodnutia idú v súlade so zdravým rozumom, nemám dôvod, aby som do toho zasahoval," povedal. Poukázal na to, že v sobotu 19. septembra bol na premiére v Slovenskom národnom divadle, kde bolo asi 400 ľudí. "Nikto tam nezakašľal, nekýchal a z rozhodnutia komisie by tam bolo iba 50 ľudí," vysvetlil premiér s tým, že by bolo zlé, keby sa kultúre takto ublížilo.

12:00 V Maďarsku za posledný deň pribudlo rekordných 1070 nakazených novým druhom koronavírusu. Aktuálne je infikovaných 12.916 osôb. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo osem ľudí; počet obetí tejto choroby tak stúpol na 683.

Najviac potvrdených prípadov nákazy koronavírusom je v Budapešti (7472), Peštianskej župe (2455), Fejérskej župe (899), Rábsko-mošonsko-šopronskej župe (703), Hajdúcko-bihárskej župe (694 a v Sabolčsko-satmársko-berežskej župe (667). Najmenej infikovaných evidujú v Békešskej župe (134).

11:30 Realitný trh funguje zhruba na 90 % v porovnaní so stavom spred vypuknutia pandémie ochorenia COVID-19. Odhaduje to prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ján Palenčár. Ako uviedol, trh realít by dosahoval vyššie čísla, keby rozsah a skladba ponuky zodpovedala existujúcemu dopytu.

"Nízka ponuka nehnuteľností v niektorých regiónoch v kombinácii s vysokým dopytom spôsobuje stagnáciu trhu. Je to sčasti spôsobené určitým časovým výpadkom v stavebníctve počas prvej vlny pandémie, ako aj ponukou starších nehnuteľností," špecifikoval Palenčár. Počas koronakrízy sa zároveň spomalili aj povoľovacie procesy, keďže závisia od disponibilnej pracovnej sily. "A vieme, že to, že deti – žiaci zostali doma, spôsobilo výpadok v práci u pracujúcich rodičov, a to sa prejavilo ako 'chýbajúce kapacity' na strane zamestnávateľov, na úradoch, v bankách a podobne," podotkol Palenčár.

11:00 Talianska vláda povolila čiastočné otvorenie štadiónov na športových podujatiach. Po tom, ako umožnila návštevu 13.147 fanúšikov na novembrovej Veľkej cene Emilia-Romagna motoristického seriálu MS F1, čiastočne pustia divákov aj na futbal. V regiónoch Emilia-Romagna a Benátsko povolila tisícovú návštevu v prvom kole najvyššej súťaže.

V nemocniciach je hospitalizovaných 120 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 90 z nich. Na JIS je deväť osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje desať pacientov.

10:30 Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti priblížilo, že pozitívne testovaných bolo 63 žien a 68 mužov; sú vo veku od jedného do 84 rokov. Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch Bratislava (42), Prievidza (12), Senec (11), Košice (8), Malacky (5), Nové Zámky (5), Poprad (5), Trenčín (4), Žilina (4), Bánovce nad Bebravou (3), Banská Bystrica (3), Komárno (3), Nitra (3), Stará Ľubovňa (3).

10:00 Na Slovensku pribudlo 131 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 6 677 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 3443 testov. Žiadne úmrtie nepribudlo, nákazu prekonalo ďalších 29 pacientov.

9:30 V priebehu soboty sa v Česku koronavírus najnovšie potvrdil u 2046 pacientov.

9:00 Ľudia v Anglicku, ktorí odmietnu sebaizoláciu, aby zastavili šírenie koronavírusu, môžu podľa nových prísnych predpisov čeliť pokutám až do výšky 10.000 libier Predseda vlády Boris Johnson uviedol, že Británia zaznamenáva druhú vlnu pandémie koronavírusu a zaviedol nové obmedzenia pre milióny ľudí v severozápadnom, severnom a strednom Anglicku.

8:30 Francúzske zdravotnícke úrady oznámili 13 498 nových prípadov, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Počet nových prípadov v krajine prekročil hranicu 13.000 už druhý deň za sebou. Francúzska zdravotnícka agentúra uviedla, že piatkový veľký skok bol výsledkom jednej nemocnice v kraji Essonne južne od Paríža, ktorá o mnohých prípadoch informovala oneskorene. Nie je však známe, či tento dodatočný efekt zohral svoju rolu aj v sobotu.

Medzi pozitívne testovanými je aj francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire. V piatok prostredníctvom Twitteru oznámil, že mal pozitívny test, je bez príznakov a pracuje v domácej izolácii. Le Maire je už štvrtým francúzskym ministrom, ktorý sa od marca nakazil koronavírusom.

8:00 Svetová zdravotnícka organizácia schválila protokol o testovaní afrických bylinných liekov ako potenciálnej liečby koronavírusu a iných epidémií. Koronavírus nastolil otázku používania tradičnej medicíny v boji proti súčasným chorobám a toto schválenie jednoznačne podporilo testovanie pomocou kritérií podobných kritériám používaným pre molekuly vyvinuté laboratóriami v Ázii, Európe alebo v Amerike. Stalo sa tak niekoľko mesiacov po tom, čo sa s veľkým opovrhnutím stretol návrh prezidenta Madagaskaru na propagáciu nápoja založeného na paline - rastline s preukázanou účinnosťou pri liečbe malárie.

Experti WHO a ich kolegovia z ďalších dvoch organizácií "schválili protokol pre tretiu fázu klinických skúšok bylinného lieku na COVID-19, ako aj povolenie a referenčné podmienky pre zriadenie rady na monitorovanie údajov a bezpečnosti klinického testovania bylinných liekov," uvádza sa vo vyhlásení WHO.

7:25 Poplatok za pobyt v štátnom karanténnom zariadení ešte neuhradili všetci občania. Ministerstvo vnútra stále priebežne vystavuje faktúry. Dlžná suma predstavuje aktuálne viac ako 674.600 eur z celkovej výšky pohľadávok vyše 1,4 milióna eur, uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru MV SR.

7:15 Koronavírus v Európe naberá na sile. Mnohé štáty preto pristupujú k zavádzaniu ďalších karanténnych opatrení. Od pondelka začnú platiť napríklad v španielskom Madride. Nové obmedzenia zvažuje aj britská vláda. Naráža ale na odpor časti obyvateľstva.

7:05 Český minister vnútra Jan Hamáček je v súvislosti s koronavírusovou epidémiou za zavedenie prísnejších opatrení. Čísla sú totiž podľa neho alarmujúce a je čas obmedziť sociálne kontakty - bol by preto za obmedzenie verejných akcií a zrušenie barových šnúr nočných Prahou.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok