Tragický požiar v kórejskej nemocnici si vyžiadal desiatky mŕtvych

TA3
26.1.2018 06:53

Najmenej 37 mŕtvych a 136 zranených si vyžiadal požiar v nemocnici v Južnej Kórei. Prezident Mun Če-in preto zvolal krízovú schôdzu.

Požiar zrejme vypukol na oddelení pohotovosti

Na najmenej 41 mŕtvych a vyše 70 zranených sa zvýšil počet obetí požiaru, ktorý v piatok skoro ráno vypukol v nemocnici v meste Mirjang ležiacom na juhovýchode Južnej Kórey. Počet obetí na životoch podľa záchranárov ešte môže porásť, informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Požiar zrejme vypukol na oddelení pohotovosti na prvom poschodí miestnej nemocnice Sedžong v piatok ráno okolo 7.30 h miestneho času (23.30 h SEČ). Oheň sa údajne nerozšíril na ďalšie poschodia a hasičom sa ho podarilo uhasiť zhruba po troch hodinách.

Doposiaľ 41 ľudí zomrelo zjavne po tom, čo sa nadýchali dymu. Deväť osôb je vo vážnom stave a zhruba 70 ľudí utrpelo len ľahšie zranenia. Dovedna 111 pacientov a zamestnancov nemocnice previezli do šiestich neďalekých nemocníc. Z domova s opatrovateľskou službou susediaceho s hlavnou budovou nemocnice sa zároveň podarilo bezpečne evakuovať 94 pacientov.

Mimoriadny vyšetrovací tím

Príčina požiaru nebola bezprostredne známa. Prešetruje ju však už juhokórejská polícia, ktorá na túto príležitosť zriadila v miestne nehody mimoriadny vyšetrovací tím. Juhokórejský prezident Mun Če-in zvolal v reakcii na nehodu mimoriadnu schôdzu.

Príslušné úrady zároveň podľa svojho hovorcu vyzval, aby evakuovaným pacientom poskytli potrebnú lekársku pomoc, objasnili presnú príčinu požiaru a vypracovali opatrenia na to, aby sa takejto nehode v budúcnosti predišlo. Podľa spravodajskej stanice BBC ide o najsmrtiacejší požiar v Južnej Kórei za takmer desaťročie. Došlo k nemu pritom len zhruba mesiac po požiari vo fitnescentre v juhokórejskom meste Čečchon, ktorý si vyžiadal 29 obetí na životoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok