Nevložila ani euro. Premiér prehovoril o manželkiných peniazoch

TA3 TASR SITA
19.9.2020 17:40

Manželka premiéra Igora Matoviča Pavlína Matovičová nemala v Arca Capital vložené ani jedno euro. Uviedol to v sobotu počas brífingu premiér. Poukázal na to, že jeho manželka má tri zmenky v Arca Investments, každú vo výške 200 000 eur.

Ani jednu zo zmeniek nemá vyplatenú

Podľa Matoviča ide celkom o sumu vo výške 600 000 eur. Prvá zmenka je podľa jeho slov z 25. septembra 2019, druhá z 8. apríla 2020 a posledná zo 4. mája 2020, ktorá bola následne prolongovaná 3. augusta. "Moja manželka nemá ani jednu z týchto zmeniek vyplatenú," uviedol Matovič.

Premiér počas tlačovky obvinil z klamstiev Smer-SD, Hlas-SD a Pentu, ktorá je majiteľom Plus 7 dní, ktorý informáciu priniesol. "Klamali o tom, že išlo o Arca Capital, keďže tam Pavlínka nemala ani jedno jediné euro. Klamali v sume desať miliónov eur, pretože to bolo v inej firme dokopy vo výške 600 000 eur," povedal Matovič.

Najviac však podľa neho klamali v tom, že ju zvýhodnil, poskytol informácie a protekčne jej vybavil, aby si peniaze vytiahla. Opäť zopakoval, že sa už 14 rokov nezaujíma o to, kde jeho manželka investuje, teraz však "prelomil tabu". Informáciou od manželky disponuje už od štvrtka 17. septembra, povedal premiér. Ako tvrdí, z jeho strany to bola "skúška dôvery".

Na otázku, aby zverejnil nejaké dôkazy, odpovedal, že tak neurobí. Tvrdí, že kto mu doteraz neveril, veriť mu nebude ani naďalej. "Pýtam sa, z akého dôvodu by som mal ukazovať výpis z účtu alebo zmenky mojej manželky,"uzavrel premiér.

Vyjadril sa aj ku Kollárovmu stretnutiu

Matovič by sa so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom nikdy nestretol. Predseda vlády tak reagoval na stretnutie predsedu národnej rady Borisa Kollára s Haščákom. Pre Kollára má pochopenie, ale on by konal inak.

„Jaroslav Haščák nie je človek, s ktorým by sa chcel kedykoľvek stretnúť,“ reagoval premiér na otázky novinárov.

Pellegrini: Musí predložiť fakty

Bývalý premiér a šéf mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini je presvedčený, že ak chce predseda vlády Igor Matovič vyvrátiť podozrenia, že jeho manželka nemohla mať žiadnu neoprávnenú výhodu alebo prospech na úkor iných veriteľov, musí predložiť verejnosti hmatateľné dôkazy, aby vyvrátil podozrenia. Reagoval tak na sobotné vyhlásenie premiéra, že jeho manželka nemala v Arca Capital vložené ani jedno euro.

"Verejný činiteľ má vyvrátiť podozrenia na faktoch a nie na viere," uviedol Pellegrini. Preto premiérovi pripomenul, že ak chce vyvrátiť akékoľvek podozrenia verejnosti, "musí predložiť fakty, ktoré by potvrdili jeho slová".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok