Posunuli ručičky Hodín konca sveta, sme bližšie k apokalypse

TA3
26.1.2018 00:18

Svet sa počas uplynulého roka opäť priblížil k riziku apokalypsy. Podľa amerických jadrových vedcov sa minútová ručička na pomyselných hodinách posledného súdu posunula o 30 sekúnd. Svet sa tak opäť ocitol v situácii, v ktorej bol aj pred 65 rokmi.

Vedci posunuli ručičky tzv. Hodín konca sveta bližšie k polnoci, čoho dôvodom sú obavy okolo jadrových zbraní i klimatickej zmeny. Po tohtoročnom posune o pol minúty ukazujú tieto symbolické hodiny čas dve minúty pred polnocou. Nezisková skupina Bulletin atómových vedcov každoročne posudzuje, či udalosti predošlého roka posunuli ľudstvo bližšie k možnému zničeniu pri celosvetovej katastrofe alebo ďalej od takejto skazy.

Hodiny sú momentálne najbližšie k polnoci od roku 1953, keď sa dostali na čas 11.58 h po prvej skúške vodíkovej bomby, napísali noviny USA Today. Vedci zo zmienenej skupiny odôvodnili terajšie rozhodnutie súborom hrozieb siahajúcich od nebezpečnej politickej rétoriky po potenciál skazonosného konfliktu. V článku zverejnenom v novinách Washington Post sa odvolávali okrem iného na to, že "prezident (USA Donald) Trump a ďalší svetoví lídri nevyriešili hrozby nukleárnej vojny a klimatickej zmeny".

Hodiny konca sveta, z angličtiny Doomsday Clock, udržiava Bulletin atómových vedcov od roku 1947. Skupinu založili v roku 1945 vedci Chicagskej univerzity, ktorí pracovali na vývoji prvých jadrových zbraní v rámci Projektu Manhattan. Najďalej od polnoci - 17 minút - boli tieto hodiny v roku 1991 po tom, ako sa skončila studená vojna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok