Máme nový rekord. Situácia začína byť kritická, varuje Matovič

TA3 TASR SITA ČTK
19.9.2020 09:51

Nakazených pribúda a na dno svojich síl už siahajú aj hygienici. Minister zdravotníctva Marek Krajčí pripustil, že situácia sa zhoršuje a červené regióny pribúdajú. Ako sa to bude vyvíjať ďalej? Udalosti sme s vami sledovali online.

Máme nový rekord. Situácia začína byť kritická, varuje Matovič
TASR/Henrich Mišovič

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:47 Rumunsko v posledných dňoch zaznamenalo nárast v počte prípadov nákazy. V sobotu pribudlo 1333 nových prípadov. Od začiatku pandémie v krajine registrovali 111.550 prípadov a 4402 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19.

22:14 Niekoľko stoviek ľudí vrátane rodín s deťmi v sobotu protestovalo v rumunskom hlavnom meste Bukurešť proti opatreniam, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Demonštranti vyjadrovali nespokojnosť najmä s dodržiavaním rozstupov a povinným nosením rúšok v školách.

21:26 Rakúsko zaznamenalo 813 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, informoval v sobotu na svojej webovej stránke denník Kurier. V Rakúsku aktuálne registrujú 7748 aktívnych prípadov nákazy. Hospitalizovaných je 349 osôb, z čoho 84 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Od piatku v súvislosti s ochorením COVID-19 zomreli ďalšie dve osoby a celkový počet úmrtí od začiatku pandémie dosiahol 765. Od začiatku pandémie v Rakúsku zaznamenali 37 657 pozitívnych výsledkov testov.

19:45 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

18:40 Polícia v Londýne v sobotu zasahovala proti demonštrantom, ktorí vyjadrovali nespokojnosť s opatreniami zavedenými na zabránenie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2. Polícia zasiahla proti stovkám demonštrantov, ktorí sa zhromaždili na londýnskom Trafalgarskom námestí. Niektorí z protestujúcich sa usilovali zabrániť policajtom v zatýkaní a doprava v tejto oblasti bola narušená. Demonštranti mali banery a tabule s nápismi ako "Toto je už tyrania" a vykrikovali heslá ako "sloboda".

18:20 Hygienici majú v týchto dňoch plné ruky práce. Infikovaní pribúdajú a prácou epidemiológov je kontaktovať každého, kto sa s nimi stretne. Regionálnym úradom verejného zdravotníctva preto nezostáva nič iné ako zvyšovať kapacity.

17:05 V českom hokejovom klube Kometa Brno odhalili testy 22 prípadov nového koronavírusu. Medzi nakazenými sú hráči, členovia realizačného tímu i zamestnanci. Informovala o tom TV Nova s odvolaním sa na majiteľa Komety Libora Zábranského. Vinou šírenia vírusu v piatok odložili zápas najvyššej súťaže s Třincom a pravdepodobne sa neuskutočnia ani duely s Českými Budějovicami, Mladou Boleslavou a zrejme ani s Vítkovicami.

16:35 Futbalisti Sparty Praha nastúpia na nedeľný ligový zápas proti Zlínu. Duel bol v ohrození po tom, ako v piatok odhalili koronavírus u hráča a člena širšieho realizačného tímu. V sobotu však mužstvo absolvovalo druhý test, ktorý ukázal hraničnú hodnotu jednému hráčovi, ten putoval do karantény, hygienici zvyšku povolili hrať. Sparta o tom informovala na svojom twitteri.

Povolenie odohrať zápas dostalo aj Brno, tam mali dokonca päť pozitívnych výsledok, ale kontrolné vzorky boli negatívne, informoval portál isport.blesk.cz.

16:10 V Poľsku pribudlo rekordných 1002 nových potvrdených prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2, čím počet nakazených dosiahol 78 330. Zvýšila sa aj bilancia obetí, do ktorých pribudlo 12 súvisiacich úmrtí. Poľské ministerstvo zdravotníctva tiež informovalo, že hospitalizovaných je nateraz 1977 osôb podozrivých z koronavírusovej infekcie, pričom 83 z nich je odkázaných na pľúcnu ventiláciu.

15:40 Stredná odborná škola v Handlovej prešla v sobotu do červenej fázy. Pre výskyt nového koronavírusu hygienici nariadili všetkým tamojším žiakom a zamestnancom domácu karanténu na desať dní. Informovala o tom škola na svojej internetovej stránke.

Trumpov optimistický výhľad však spochybnil riaditeľ centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Robert Redfield, ktorý sa domnieva, že bezpečná a účinná vakcína bude dostupná pre širokú verejnosť až v druhom alebo treťom štvrťroku 2021.

15:20 Americký prezident Donald Trump vyslovil očakávanie, že do apríla budúceho roka bude vyrobených dostatok vakcín proti COVID-19 tak, aby boli dostupné pre všetkých občanov Spojených štátov. Podotkol, že prvé dávky budú distribuovať ešte v tomto roku po schválení liekov. Trump považuje za "historický pokrok", že sa už tri vakcíny ocitli v poslednej fáze testovania. Podľa 74-ročného Newyorčana by sa do konca tohto roka mohlo vyrobiť najmenej 100 miliónov dávok. "Myslím si, že distribúcia pôjde ešte rýchlejšie, ako si väčšina ľudí myslí," dodal.

15:00 Španielsko počas krízy, ktorú vyvolala pandémia nového koronavírusu, opäť stratilo najviac pracovných miest spomedzi európskych ekonomík. Jeho straty za celý 1. polrok boli takmer trikrát väčšie ako v iných európskych krajinách. Prísne blokády počas prvej vlny pandémie a vysoká miera dočasných pracovných zmlúv sú jedným z dôvodov, prečo zamestnanosť v Španielsku klesla o zhruba 8 %.

A toto číslo neberie do úvahy všetkých prepustených, keďže mnohí pracovníci sú stále zaradení v španielskom systéme ERTE, ktorý umožňuje firmám dočasne poslať zamestnancov domov alebo skrátiť ich pracovný čas. Po ukončení tohto štátom financovaného programu ochrany pracovných miest sa ukáže jasnejší obraz o skutočnom vplyve nového koronavírusu na zamestnanosť.

14:40 Úrad verejného zdravotníctva vyzýva ľudí, aby zvážili organizovanie veľkých svadieb a rodinných osláv.

14:20 Český minister vnútra Jan Hamáček je v súvislosti s koronavírusovou epidémiou za zavedenie prísnejších opatrení.

14:00 Na novembrovej Veľkej cene Emilia-Romagna motoristického seriálu MS F1 v Imole sa môže zúčastniť 13.147 fanúšikov. Guvernér talianskeho regiónu Stefano Bonaccini povolil obmedzenú divácku účasť na športových podujatiach za dodržania hygienických pravidiel. 1000 priaznivcov môže zavítať aj na semifinálové a finálové zápasy tenisových turnajov ATP a WTA v Ríme.

Zmätok však nastal v najvyššej futbalovej súťaži. Zatiaľ čo v regióne Emilia-Romagna môže prísť tisíc divákov na nedeľné stretnutia Parmy s Neapolom a Sassuola s Cagliari, v ostatných častiach krajiny hrozí, že štadióny zostanú v 1. kole Seria A zatvorené.

13:30 Ukrajina hlási za posledných 24 hodín ďalších 3240 infikovaných novým koronavírusom. Za rovnaký čas na komplikácie spojené s ochorením COVID-19 zomrelo 48 ľudí. Celkovo si vírus na Ukrajine vyžiadal už 3516 obetí. Najviac nových prípadov nákazy momentálne evidujú v hlavnom meste Kyjev (+400), Ternopiľskej (+311), Odeskej (+281) a Charkivskej oblasti (+200).

13:15 Nemecko oznámilo 2297 nových prípadov koronavírusovej nákazy, čo je najvyšší denný nárast od polovice apríla. Nad 2000 stúpol denný počet pozitívne testovaných osôb naposledy 21. augusta. Vrchol pandémie a najvyššie prírastky nakazených zaznamenalo Nemecko koncom marca a začiatkom apríla, keď ich bývalo denne aj vyše 6000. Odvtedy sa ich počet priebežne znižoval, avšak koncom júla začal opäť narastať.

13:00 Na hranice medzi Českom a Slovenskom sa v piatok vrátili policajné kontroly. Východní susedia totiž Českú republiku v súvislosti s koronavírusom zaradili medzi rizikové krajiny - na Slovensko sa je tak možné dostať len s negatívnym testom na COVID-19 alebo nastúpiť do karantény.

Napísal o tom spravodajský server ČT24 s tým, že slovenská polícia v piatok nijaké väčšie problémy na hraniciach nezaznamenala a premávka bola len minimálna.

12:30 Poplatok za pobyt v štátnom karanténnom zariadení ešte neuhradili všetci občania.

Okres Trnava je v rámci stupňov celoštátneho semafora COVID-19 označený červenou farbou.

12:00 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave zakázal od pondelka 21. septembra organizovať v okrese Trnava hromadné podujatia s účasťou nad 500 ľudí v exteriéri a nad 250 v interiéri. V prípade hromadných športových a kultúrnych podujatí s výlučne sediacim obecenstvom je limit v exteriéri stanovený na 1 000, v exteriéri na 500 osôb, pričom pri športových podujatiach môže sedieť obecenstvo len v každom štvrtom rade a pri kultúrnych v každom druhom rade.

Zakázané je organizovanie hromadných zábavných podujatí v prevádzkach verejného stravovania s výnimkou svadieb, smútočných posedení a krstín do 100 osôb. To platí napríklad aj pre kultúrne domy a iné priestory, ktoré nie sú prevádzkami verejného stravovania. V okrese platia od pondelka aj niektoré ďalšie opatrenia s cieľom ochrániť predovšetkým rizikové skupiny.

11:30 Nákazu v Maďarsku potvrdili za posledný deň 809 ľuďom. Zomrelo šesť chronicky chorých pacientov. Umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje stav 30 osôb s ochorením COVID-19. Počet nakazených stúpol na 16.920 a úmrtí na 675. Z nákazy sa zotavilo 4382 ľudí. Aktuálne je nakazených 11.863 osôb, z nich 41 percent je z Budapešti. V nemocniciach ošetrujú 386 chorých na COVID-19.

11:00 Približne 66.000 ľudí je v ruskom hlavnom meste Moskva denne testovaných na nový koronavírus, povedal ruskej televíznej stanici Rossija-1 moskovský starosta Sergej Sobianin. "Predovšetkým treba poznamenať, že (nárast prípadov tejto infekcie) je spojený so zvýšeným počtom vykonaných testov. Každý deň sa týchto testov robí už 66.000, čo je obrovské množstvo. To znamená, že každé dva týždne testujeme okolo jedného milióna ľudí," konštatoval Sobianin.

10:30 Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti priblížilo, že pozitívne testovaných bolo 152 žien a 138 mužov; sú vo veku od troch do 80 rokov.

Najviac infikovaných pribudlo v okresoch Bratislava (34), Tvrdošín (30) a Námestovo (27). V nemocniciach je hospitalizovaných 125 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 96 z nich. Na JIS je osem osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 11 pacientov. Aktívnych prípadov ochorenia je aktuálne 2988.

10:00 Premiérové slová potvrdilo Národné centrum zdravotníckych informácií. Na Slovensku pribudlo 290 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 6 546 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5 750 testov. Nákazu prekonalo ďalších 129 pacientov.

9:45 Na Slovensku pribudlo rekordných 290 nakazených. Na sociálnej sieti o tom informoval Igor Matovič. "Situácia začína byť kritická", varuje premiér v statuse.

9:30 V okrese Snina platia od dnešnej polnoci prísnejšie protiepidemiologické opatrenia. Okres bol pre výrazný nárast počtu pozitívnych prípadov zaradený medzi tzv. červené regióny.

V okrese okrem iného platí zákaz organizovať a usporadúvať hromadné podujatia nad 300 osôb v exteriéri a nad 150 osôb v interiéri. Zároveň sa neodporúča organizovať hromadné podujatia určené pre seniorov v akomkoľvek počte. Na verejných hromadných podujatiach sa tiež zakazuje príprava a predaj občerstvenia. Prijaté opatrenia nateraz platia do 30. septembra.

9:00 Aj počas piatka zaznamenali v Česku vysoký počet nových prípadov koronavírusu, keď pozitívne testovali 2111 pacientov. Celkovo sa tak v Česku infikovalo ochorením COVID-19 už vyše 46-tisíc osôb, pričom momentálne hlásia takmer 22-tisíc aktívnych prípadov.

Epidémia v Českej republike v ostatných dňoch výrazne eskaluje, keďže od minulého utorka do soboty pribudlo zakaždým viac ako tisíc infikovaných. Túto stredu denný nárast prvýkrát prekonal hranicu dvoch tisíc a vo štvrtok zaznamenali v Česku dosiaľ rekordný počet denných prírastkov - až 3130 prípadov.

8:30 Prísnejšie zdravotnícke opatrenia sa zavedú v Amsterdame, Rotterdame a ďalších veľkých holandských mestách na pozadí obáv z druhej vlny koronavírusovej pandémie. V postihnutých oblastiach budú musieť reštaurácie a bary uzavrieť svoje prevádzky o jednej v noci, pričom skupiny hosťov nebudú môcť zahŕňať viac než 50 osôb - vonku či vo vnútri.

Organizátori budú musieť predložiť žiadosti o usporiadanie väčších podujatí, ako sú napríklad hudobné koncerty. V Amsterdame budú v noci uzatvorené aj parky, aby sa tak predišlo nelegálnemu organizovaniu večierkov. Reštrikcie vstúpia do platnosti v nedeľu večer.

8:00 Situácia na Slovensku sa postupne zhoršuje, priznal na tlačovej besede minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ukázal aj mapu s aktuálnou pandemickou situáciou a uviedol, že počet červených a oranžových regiónov v SR sa zvyšuje. Aktuálne máme 14 červených regiónov (vrátane celého hlavného mesta). Žiaľ, nebezpečne sa zvyšujú aj počty nakazených zo zraniteľnej vekovej skupiny nad 65 rokov.

7:30 Hygienici počas koronakrízy siahajú na dno svojich síl. Ich pracovná doba sa predĺžila a prácu si často berú aj domov. O tom ako zvládajú túto náročnú situáciu sme sa rozprávali s hovorkyňou Regionálneho Úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Katarínou Nosálovou.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok