K miliardovému plánu obnovy zvolajú mimoriadnu schôdzu NR SR

TA3 SITA TASR
18.9.2020 10:30

Poslanci budú diskutovať o miliardách z Bruselu. Opozičná strana Smer-SD podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k národnému plánu obnovy. Strane sa podarilo vyzbierať dostatok podpisov, celkovo 37. Mimoriadna schôdza by mala byť zvolaná do siedmich dní.

Fico: Vláda nemá nič pripravené

Poslanci strany Smeru spolu s niektorými ďalšími opozičnými poslancami zozbierali dostatok podpisov na mimoriadnu schôdzu parlamentu. Národná rada SR sa má na nej zaoberať uznesením k národnému plánu obnovy. Podľa smerákov aj Európska komisia odporúča, aby sa k plánu obnovy uskutočnila celonárodná diskusia.

Plán obnovy musí byť podľa predstaviteľov Smeru prijatý v širšom sociálnom dialógu. „Vidíte niekde sedieť za stolom vládu, odborárov, Združenie miest a obcí Slovenska, zamestnávateľov a baviť sa na túto tému? Nič také nie je. Vláda nemá pripravené nič,“ tvrdí šéf Smeru Robert Fico. 

„Nemáme nič na stole a je veľmi dôležité, aby NR SR mohla posvätiť plán, ktorý chce vláda poslať Európskej komisii. Plán obnovy je o tom, aby sme prečkali krízu, ako ideme prekonať pokles hospodárskeho rastu. Toto vláda nerobí a bez toho, aby o tom rokoval parlament, si vláda nemôže poslať takýto plán EK. To, čo predvádza premiér Igor Matovič, je absolútny amaterizmus,“ povedal poslanec a podpredseda strany Ladislav Kamenický.

Vláda sa zabáva všetkým možným

Fico nechápe, prečo pre vládu je napríklad prioritou obchvat okolo Levíc. „Uvedomme si, že slovenská ekonomika sa potápa a je to preto, lebo vláda nezvláda krízu, ktorá prichádza s pandémiou. Nielenže ju nezvláda, ale prijíma aj rozhodnutia, ktoré ju prehlbujú,“ tvrdí Fico. Podľa neho trpia firmy a vláda „sa zabáva všetkým možným a nie tým, ako zachrániť ekonomiku“. „Prvýkrát v histórii má Slovensko šancu využiť takmer 8 miliárd eur od EK. Čakáme a pýtame sa, prečo vláda na jednej strane robí zle a hanbu a nechce nám ukázať, čo chce predložiť EK do 15. októbra. Má niekto nejakú informáciu?“ pýta sa Fico.

Opäť upozornil na platný ústavný zákon týkajúci sa prijímania záväzného stanoviska NR SR k európskej agende. „Musíme využiť mimoriadnu schôdzu. Musí sa konať do štvrtka budúceho týždňa. Viem si predstaviť, že to celé zablokujú, lebo nič nemajú. Nič nevieme ani netušíme, čo vláda ide s týmito peniazmi urobiť,“ predpokladá konanie koaličných poslancov
Fico.

K dispozícii desiatky miliárd

Ladislav Kamenický v úvode aktuálnej parlamentnej schôdze prišiel s návrhom na doplnenie programu tak, aby parlament prijal k materiálu záväzné stanovisko. Poslanci jeho návrh nepodporili.

Premiér Igor Matovič 21. júla po prílete zo summitu Európskej únie, kde sa schválil rozpočet a fond obnovy po koronakríze, povedal, že Slovensko bude mať zo zdrojov EÚ v najbližších siedmich rokoch k dispozícii 34,1 miliárd eur. Premiér vtedy konštatoval, že z rozpočtu na roky 2014 - 2020 má Slovensko nevyčerpaných osem miliárd eur a pre nasledujúcich sedem rokov má v rámci rozpočtu EÚ k dispozícii 18,6 miliardy eur, pričom v rokoch 2021 až 2023 môže čerpať ďalšie európske fondy v sume 7,5 miliardy eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok