Toľko nových nakazených sme ešte nemali, rekord hlási aj ČR

TA3 TASR SITA ČTK
18.9.2020 10:02

Na Slovensku pribudlo rekordných 235 nových prípadov nákazy. Postupne sa opäť sprísňujú opatrenia, celý okres Trnava bude od 21. septembra na COVID semafore červený. Od piatka je v červenej zóne aj Česká republika. Počet infikovaných tam rapídne rastie, najnovšie majú prvýkrát nad 3000 prípadov. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Toľko nových nakazených sme ešte nemali, rekord hlási aj ČR
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:18 Francúzsko oznámilo, že za posledných 24 hodín zaznamenalo 13.215 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je nový rekord. Vo štvrtok počet prípadov infekcie už druhýkrát za týždeň presiahol 10.000.

22:12 V relácii Pozrime sa na to sme sa venovali rôznorodým informáciám o koronavíruse. Do akej miery narastajúcemu počtu infikovaných prispievajú dezinformácie? Prečo pribúdajú názory, že ide o banálne ochorenie a politici len zbytočne strašia ľudí? Pýtali sme sa našich hostí, ktorými boli Roman Prymula, Peter Sabaka, Boris Klempa, Igor Bukovský a Richard Kollár.

22:03 Taliansko zaznamenalo za uplynulý deň 1907 prípadov nákazy novým koronavírusom po tom, ako v krajine za rovnaký čas vykonali 99.839 testov. Je to o 2000 testov menej než deň predtým, počas ktorého zaevidovali 1585 novoinfikovaných.

21:10 Pozrite si aj naše Hlavné správy, v ktorých sme sa venovali aj pandémii koronavírusu.

20:42 Londýnsky silvestrovsko-novoročný ohňostroj zrušili pre pandémiu nového druhu koronavírusu. V piatok to oznámil starosta britskej metropoly Sadiq Khan, ktorého citovala stanica Sky News. Starosta Londýna vysvetlil, že si "jednoducho nemôžeme dovoliť", aby sa veľký počet ľudí zhromaždil na ohňostroj na privítanie roka 2021.

20:28 Česká republika zaznamenala 1074 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je výrazne nižší počet ako za rovnaký časový úsek vo štvrtok. V ČR je v súčasnosti podľa údajov ministerstva zdravotníctva 21.082 nakazených a celkový počet pozitívnych prípadov od začiatku pandémie je 45.228. Počet úmrtí sa v piatok zvýšil o päť na celkových 494.

20:03 Madridská regionálna vláda sa opätovne rozhodla zaviesť v regióne hlavného mesta Španielska plošné karanténne opatrenia s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu. Obmedzenie pohybu sa dotkne takmer milióna ľudí.

19:53 Hygienici počas koronakrízy siahajú na dno svojich síl. Ich pracovná doba sa predĺžila a prácu si často berú aj domov. O tom ako zvládajú túto náročnú situáciu sme sa rozprávali s hovorkyňou Regionálneho Úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Katarínou Nosálovou.

19:37 Bratislavský kraj eviduje 50 nových pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19. Ide o 23 žien a 27 mužov, pričom najmladším je dvojročné dieťa a najstaršou osobou je 71-ročná žena. Nové prípady okrem hlavného mesta hygienici zaznamenali aj v okresoch Senec a Pezinok. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva hlavného mesta Bratislavy.

19:19 Sieť mobilných odberových miest na testovanie sa čoraz viac rozširuje. Prvé krajské veľkokapacitné miesto v Bratislave zvládne počas dňa otestovať päťsto až šesťsto ľudí. Ako testovanie prebieha nám priblížila Barbora Šišoláková so svojimi hosťami.

19:01 V hlavnom meste Islandu Reykjavík nariadili v piatok štvordňové uzavretie barov a nočných klubov v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu. Sprísnenie epidemiologických opatrení oznámilo aj Dánsko.

Z 59 nových prípadov nákazy, ktoré zaznamenali na Islande od pondelka, evidovali 58 v oblasti Reykjavíku. Podľa tamojších epidemiológov najmenej štvrtina nových prípadov bola spojená s návštevou barov a nočných klubov v centre mesta - zvyšok zaznamenali dve tamojšie univerzity.

18:27 Európska lieková agentúra odporučila oficiálne povoliť lacné steroidné liečivo dexametazón na liečbu ochorenia COVID-19 u ľudí so závažným priebehom, ktorí potrebujú kyslíkovú podporu.

18:22 Minister životného prostredia Ján Budaj mal negatívny test na ochorenie COVID-19. Potvrdil to sám minister. Testovať sa dal po tom, ako ochorenie potvrdili u zamestnanca envirorezortu. Minister sa s nakazenou osobou stretol pred siedmimi dňami. Ostal však v preventívnej karanténe až do výsledkov svojich testov.

18:17 Najviac prípadov za štvrtok na ochorenie COVID-19 bolo v územnej pôsobnosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave, Senici, Dolnom Kubíne, Humennom a Trnave. Úrady zaznamenali 235 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 z celkovo 5542 vykonaných laboratórnych vyšetrení.

RÚVZ v Bratislave eviduje medzi novými prípadmi najmä osoby, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s už pozitíve testovanými osobami. Zaznamenaný však bol aj sporadický výskyt ochorenia bez epidemiologickej súvislosti s ďalšími prípadmi na území kraja a tiež importy zo zahraničia.

17:44 V najbližších týždňoch by mohli na Slovensko prísť antigénové testy na ochorenie COVID-19. Na tlačovom brífingu to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako konštatoval, problém pri testovaní na Slovensku nie je pri odberoch, nastať by však mohol v laboratóriách.

17:19 V Slovinsku zaznamenali za štvrtok 137 pozitívnych testov na koronavírus z 3557 urobených, vyplýva z údajov tamojšej vlády. Ide o najvyšší denný prírastok prípadov od začiatku pandémie.

17:08 Britská vláda oznámila zavedenie nových opatrení v strednej a severozápadnej časti Anglicka a v grófstve West Yorkshire s cieľom obmedziť nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19. Opatrenia vstúpia do platnosti od utorka 22. septembra. Obyvatelia sa nesmú stretávať s inými ľuďmi mimo svojich domácností a služby v oblasti stravovania budú obmedzené.

16:39 Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach zatiaľ neeviduje žiaden pozitívny prípad nákazy novým koronavírusom u študentov v anglickom jazyku. Potvrdila to hovorkyňa univerzity Zuzana Bobriková. Nový akademický rok otvoria v pondelok, štúdium sa bude uskutočňovať kombinovaním prezenčnej a dištančnej formy vzdelávania.

15:55 Vlakové spoje RegioJet medzi Slovenskom a Českou republikou pôjdu v nasledujúcich dňoch bez akýchkoľvek zmien. Zaradenie Česka medzi rizikové krajiny zo strany slovenského Ústredného krízového štábu tak zatiaľ na spoje nemá vplyv. K obmedzeniam nepristúpili, lebo cestujúci si stále kupujú lístky na spoje, ktoré idú na a zo Slovenska.

15:50 Čínski hekeri pri počítačovom útoku údajne ukradli informácie zo španielskych laboratórií, ktoré pracujú na vývoji vakcíny proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na piatkovú reportáž španielskeho denníka El País. V súčasnosti nie je známe, kedy sa útok odohral, ani aké informácie hekeri ukradli, cituje denník nemenované zdroje oboznámené s prípadom.

15:40 Od piatka platia nové pravidlá pre navrátilcov z červených krajín. Medzi nimi je aj susedná Česká republika. Osoby, ktoré odtiaľ prichádzajú na územie Slovenska sú povinní predložiť platný Covid test alebo sa zaregistrovať cez formulár e-hranice.

15:27 Ako uviedol Krajčí, reprodukčné číslo sa dlhodobo drží na úrovni 1,15. Aké sú na Slovensku zdroje nákazy? 17 ohnísk vzniklo pre svadby, rodinné či firemné oslavy. Problémové zostávajú diskotéky a bary, minister však upozornil aj na šírenie vírusu na cirkevných stretnutiach. V rámci športových kempov evidujeme aktuálne päť ohnísk a vyše 60 infikovaných. Na pracoviskách evidujeme 21 ohnísk nákazy.

15:08 Minister zdravotníctva Marek Krajčí, hlavný hygienik Ján Mikas a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška vystúpili na tlačovej besede, aby informovali o aktuálnej epidemiologickej situácii. Počet červených aj oranžových regiónov rastie, pričom tých červených je 14, ako informoval Krajčí.

15:05 Na Slovensku sme doposiaľ otestovali vyše 400-tisíc ľudí. Cez šesťtisíc z nich bolo pozitívnych. Polovica pacientov už ochorenie prekonalo. Jedným z nich je aj pán Peter Dosedla, ktorý sa s nami rozhodol podeliť o svoje skúsenosti.

14:55 Na Slovensku bolo k piatku z dôvodu ochorenia Covid-19 úplne zatvorených 13 škôl. V ďalších 72 školách sú zatvorené len niektoré triedy. Potvrdil to odbor komunikácie ministerstva školstva. Celkovo bolo na Slovensku k piatku k 8.00 h zatvorených 227 tried. "Doma je 6546 detí," uviedol rezort školstva. Ako dodali z ministerstva, percento žiakov, ktorí sú v domácej izolácii, ostáva pod hodnotou jedno percento.

14:45 Praha od budúceho týždňa zatvára všetky univerzity a zavedie vyučovanie na diaľku.

14:20 Premávka na hraniciach s Českou republikou je plynulá, skonštatoval na sociálnej sieti minister vnútra Roman Mikulec v súvislosti s piatkovým zavedením kontrol po zaradení ČR medzi rizikové krajiny.

13:53 Na Úrade Žilinského samosprávneho kraja zasadal krízový štáb. Hlavnou témou bola pripravenosť krajských organizácií na zvládnutie pandémie nového koronavírusu a situácia v okrese Tvrdošín, ktorý sa pre nepriaznivý vývoj zaradil na zoznam červených regiónov. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová. Dodala, že prioritou kraja je ochrana rizikových skupín obyvateľov, ako i vybavenie ochrannými pomôckami pracovníkov v prvej línii.

13:50 Od piatka platia nové pravidlá pre navrátilcov z červených krajín. Medzi nimi je aj susedná Česká republika. Pozreli sme sa na situáciu na hraničnom priechode Břeclav-Brodské.

13:35 Český Ústredný krízový štáb po viac ako troch mesiacoch obnoví svoju činnosť, uviedol český premiér Andrej Babiš. Minister vnútra Jan Hamáček upresnil, že činnosť krízového štábu má byť na základe dohody medzi ním a Babišom obnovená od pondelka 21. septembra. Príslušný návrh musí ešte prerokovať vláda.

13:02 V Poľsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 757 nových potvrdených prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2 a 17 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva.

12:50 V Bratislavskom kraji sa zmierňujú reštrikčné opatrenia na hromadných podujatiach. Na športových a kultúrnych akciách s výlučne sediacim obecenstvom bude od soboty (19. 9.) možný maximálny počet 500 návštevníkov pri interiérových a 1000 pri exteriérových podujatiach. Ak nejde o podujatia len so sediacimi divákmi, maximálna kapacita je 250 (interiér) a 500 osôb (exteriér).

12:40 Regionálny úrad verejného zdravotníctva nám umožnil pozrieť sa na to, ako vyzerá komunikácia s nakazeným pacientom a následné zisťovanie, s kým prišiel do kontaktu. O tom, aký je ďalší postup a kto je považovaný za blízky kontakt, sme sa rozprávali s epidemiologičkou Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

12:18 V Spojenom kráľovstve evidujú už 41.700 úmrtí v súvislosti s pandémiou. Univerzita Imperial College London a inštitút Ipsos Mori v spoločnej štúdii uvádzajú, že počet prípadov nákazy v Británii sa každých sedem až osem dní zdvojnásobuje. Premiér Johnson vyhlásil, že opätovné vyhlásenie celoštátneho lockdownu by malo "katastrofálne" ekonomické následky.

11:45 V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 808 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Vyplýva to z piatkových údajov zverejnených na webovom portáli ministerstva zdravotníctva a platných k 11.00 h.

11:40 Všetky štyri študentské domovy Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sú v maximálnej miere pripravené na príchod študentov. Na zabezpečenie rovnomerného ubytovania sa študentov v ŠD na začiatku semestra pripravila univerzita registračný online formulár, kam musia študenti nahlásiť deň a hodinu príchodu do ŠD.

11:34 Maďarsko by malo predĺžiť hraničné kontroly do konca októbra za rovnakých podmienok ako doteraz. Na sociálnej sieti to uviedla Polícia SR s tým, že o predĺžení hraničných kontrol informoval maďarský minister vnútra.

11:30 Poprední britskí vedci navrhli vláde Borisa Johnsona, aby v októbri vyhlásila už druhé celoštátne obmedzenie voľného pohybu, ktoré by trvalo dva týždne. Informovala o tom v piatok spravodajská stanica Sky News. Premiér Johnson však podľa nej namiesto úplného lockdownu, aký bol v krajine zavedený na jar, zvažuje uplatnenie miernejších celoštátnych obmedzení, a to možno už na budúci týždeň.

11:15 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 11. hodine.

11:20 Inštitút vzdelávacej politiky zverejnil hlavné zistenia z prieskumu o dištančnej výučbe počas prvej vlny pandémie. "Najkritickejšou bola vo všeobecnosti situácia najmä v školách s vysokým podielom detí zo sociálne znevýhodneného prostredia a v špeciálnych základných školách," upozorňuje inštitút. Prečítajte si viac v zhrnutí na ich facebookovej stránke.

11:10 Koronakríza znížila počet pracovných úrazov na Slovensku. Kým v minulom roku evidovala Sociálna poisťovňa v priemere 1 108,9 pracovných úrazov za mesiac, tento rok ani jeden z mesiacov nedosiahol takúto úroveň a v „pandemických“ mesiacoch apríl a máj počet pracovných úrazov dokonca výrazne klesol.

10:42 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden ostro skritizoval výrok prezidenta Donalda Trumpa o tom, že vakcína proti Covid-19 môže byť dostupná už v priebehu niekoľkých týždňov. Zároveň varoval Američanov, že Trumpovi v tomto smere nemožno dôverovať, informovala v piatok agentúra Reuters.

10:28 V Maďarsku potvrdili v piatok 941 nových prípadov nákazy koronavírusom. Bol tak prekonaný doterajší rekordný denný prírastok z 12. septembra, keď bolo potvrdených 916 prípadov. Počet obetí koronavírusu v Maďarsku stúpol za posledný deň o šesť na celkovo 669. Ochoreniu najnovšie podľahli starší pacienti s chronickými ochoreniami.

10:18 Máme 106 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Desiati sú na JIS, 12 sú na umelej pľúcnej ventilácii.

10:15 Najviac nových prípadov má Bratislava, kde evidovali 48 nakazených. Nasledujú okresy Námestovo a Skalica, kde pribudlo 12 infikovaných, Snina má 11 nových prípadov, Trnava 10, Košice deväť. Okresy Nitra a Topoľčany hlásia 8 nových prípadov nákazy.

Nasledujú ďalšie okresy: Nové Zámky (7), Prievidza (7), Banská Bystrica (6), Dunajská Streda (6), Trebišov (6), Trenčín (6), Levice (5), Piešťany (5), Senica (5), Stará Ľubovňa (5), Žilina (5), Galanta (4), Liptovský Mikuláš (4), Michalovce (4), Tvrdošín (4), Bánovce nad Bebravou (3), Humenné (3), Poprad (3), Spišská Nová Ves (3), Žiar nad Hronom (3), Detva (2), Dolný Kubín (2), Ilava (2), Komárno (2), Prešov (2), Senec (2), a po jednom prípade v okresoch Brezno, Čadca, Lučenec, Malacky, Partizánske, Pezinok, Púchov, Ružomberok, Svidník, Turčianske Teplice a Veľký Krtíš.

10:05 Vyliečilo sa ďalších 102 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 3390. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, celkovo evidujeme 39 obetí pandémie.

10:00 Na Slovensku pribudlo 235 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkovo evidujeme 6256 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5542 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:40 Zoznam červených krajín sa zmenil. Pripomeňte si, ako postupovať pri návrate na Slovensko.

9:20 Celý okres Trnava prechádza od pondelka 21. septembra na COVID semafore do červenej zóny a sprísni viaceré opatrenia proti šíreniu pandémie. Rozhodol o tom krízový štáb mesta.

9:15 Od 9:00 pribudli do zoznamu menej rizikových krajín Švédsko, Kanada a Bulharsko. Osoby, ktoré prídu z rizikových krajín EÚ, musia ostať v povinnej karanténe až do negatívneho výsledku testu na ochorenie Covid-19. Vyplýva to z opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR.

9:00 V Indii pribudlo 96 424 nových prípadov nákazy, čím tam celkový počet doteraz nakazených vzrástol na viac než 5,21 milióna.

8:50 Ceny ropy v piatok ráno pokračovali v raste po strmom zvýšení v závere predchádzajúceho dňa. Dôvodom je vyhlásenie najväčších producentov z aliancie OPEC+, že budú pokračovať v obmedzovaní ťažby a podniknú kroky proti tým členom, ktorí by nedodržiavali limity. Plánujú tiež mimoriadne stretnutie v októbri, ak dôjde k ďalšiemu oslabeniu ropných trhov.

8:23 Ukrajina hlási za posledných 24 hodín 3228 infikovaných, čo je menej ako predchádzajúci deň, keď ich úrady evidovali 3584. V piatok o tom informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na informácie Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

8:10 Pri kultúrnych a športových hromadných podujatiach sa od piatka započítavajú do počtu osôb iba ľudia v obecenstve. Podávanie občerstvenia je zakázané. Na športových podujatiach je povinné sedenie v každom druhom rade. Hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania sú zakázané s výnimkou svadieb, karov a krstín do 150 osôb. Vyplýva to z opatrenia Úradu verejného zdravotníctva, ktoré je účinné od piatka.

8:05 Od dnešného dňa platia nové hygienické usmernenia v súvislosti s hromadnými podujatiami. Prehodnotil sa aj zoznam rizikových krajín. Rozhodli sme sa preto časť nášho vysielania venovať koronavírusu. Čo pre vás dnes pripravujeme? Viac nám prezradila redaktorka Lenka Ježová.

7:25 Stovky Izraelčanov protestovali vo štvrtok večer v Tel Avive proti druhému celoštátnemu obmedzeniu voľného pohybu, ktoré začne platiť od piatkovej 14.00 h miestneho času. Tzv. lockdown bude trvať tri týždne a obsiahne príchod židovského Nového roku (Roš ha-šana), ako aj Deň zmierenia (Jom kipur) a pútnický sviatok stánkov (sukot).

6:35 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom už v celosvetovom meradle prekonal hranicu 30 miliónov. Vyplýva to zo štatistík americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá situáciu ohľadom pandémie globálne monitoruje. Počet úmrtí na Covid-19 sa podľa univerzity blíži k miliónovej hranici, pri súčte národných štatistík je ich už 943 000.

6:15 Prudký nárast potvrdených prípadov nákazy kronavírusom v Česku pokračuje. Denný prírastok vo štvrtok po prvýkrát prekonal číslo 3000. Za jediný deň testy preukázali nákazu u 3130 ľudí, čo je rovnaký údaj ako za celý mesiac marec. Od začiatku septembra sa nákaza preukázala u 19 539 ľudí, od začiatku pandémie u 44 155 ľudí. Aktuálne je v Česku 20 289 nakazených, väčšina má mierny priebeh ochorenia. Vyplýva to z dát ministerstva zdravotníctva.

6:05 Česká republika je od piatku z pohľadu pandémie koronavírusu pre SR takzvanou „červenou“ krajinou. V tejto súvislosti však existuje viacero výnimiek, pri ktorých po príchode z ČR nie je nutná izolácia alebo negatívny test na koronavírus.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok