Parlament zvolil nového šéfa RRZ, vo funkcii vystrieda Šramka

TA3 TASR
17.9.2020 17:33

Novým predsedom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť bude ekonomický expert a bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska Ján Tóth. Jeho nomináciu odsúhlasil parlament hlasmi 110 zo 142 prítomných poslancov.

Vyberali z troch kandidátov

Tóth vo funkcii vystrieda Ivana Šramka, ktorý bol predsedom RRZ od 27. júna 2012 do 27. júna 2019. Viacerí ministri počas diskusie v parlamente poďakovali Šramkovi za jeho doterajšie pôsobenie v RRZ. Parlament podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti volí predsedu RRZ trojpätinovou väčšinou poslancov. Za Tótha hlasovali poslanci OĽANO, Sme rodina, SaS, Za ľudí aj ĽSNS. Väčšina poslancov Smeru-SD a nezaradených poslancov sa zdržali alebo boli proti.

Vláda si vyberala spomedzi troch kandidátov, ktorí boli úspešní vo výberovom konaní. Okrem Tótha sa do top trojky dostal aj Martin Šuster, ktorý je riaditeľom odboru výskumu v Národnej banke Slovenska, a Jarko Fidrmuc, ktorý pôsobí ako profesor katedry medzinárodnej ekonomickej teórie a politiky na nemeckej Zeppelin University Friedrichshafen. Vláda sa na návrh ministra rozhodla pre Tótha. Členmi výberovej komisie spomedzi uchádzačov na post šéfa RRZ boli ekonomickí experti, ale aj poslanci z celého politického spektra.

Heger: Má víziu o fungovaní RRZ

Minister financií Eduard Heger pri oznamovaní Tóthovej nominácie skonštatoval, že má široký prehľad o slovenskej a zahraničnej ekonomike, vie tiež, ako funguje súkromný sektor. "Má víziu, ako by mala fungovať RRZ. V rámci tejto vízie môžeme vidieť, že kladie silný akcent na dlhodobú udržateľnosť verejných financií," priblížil Heger. Podľa ministra aj na základe vízií a priorít Tótha možno vidieť, že smerujú k tomu, aby Slovensko nastúpilo na cestu zdravých verejných financií. "Slovenské vlády sa musia naučiť v dobrých časoch odkladať na horšie časy, lebo doteraz sme toho svedkom za posledných osem rokov neboli," podotkol Heger.

Predseda RRZ zabezpečuje činnosť rady, zvoláva a vedie jej zasadnutia, prináša vízie, podieľa sa na strategických rozhodovaniach a činnosti RRZ a jej kancelárie. Zároveň reprezentuje radu a jej názory navonok pred medzinárodnými organizáciami, ako aj domácim obecenstvom. Funkčné obdobie predsedu je sedem rokov a môže byť zvolený len raz. Od vzniku rady doteraz ním bol Ivan Šramko.

Rozpočtová rada na Slovensku plní dôležitú funkciu. Okrem analytickej činnosti dohliada na verejné financie, zverejňuje správu o dlhodobej udržateľnosti, predkladá vláde "vysvedčenie" za plnenie pravidiel rozpočtovej zodpovednosti, taktiež vypracováva stanoviská k legislatívnym návrhom. Okrem toho monitoruje a hodnotí vývoj hospodárenia Slovenska.

Nový predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth považuje za najdôležitejšie dlhodobé zdravie verejných financií. Vo svojej funkcii chce byť férovým kritikom s argumentmi, ktoré sú podložené tvrdými dátami.

Súčasná situácia vo verejných financiách je podľa neho komplikovaná. "Z môjho pohľadu je asi najkomplikovanejší element ten, že už pred krízou verejné financie sa dostali do zóny vysokého rizika. Je prirodzené, že v čase krízy štát má ekonomiku stabilizovať aj cez vyšší deficit, aj cez vyššie výdavky," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok