Česko má hrozivo veľa nakazených, opatrenia sa ešte sprísnia

TA3 SITA
17.9.2020 09:40

V Českej republike znova padol rekord v dennom počte nových prípadov nákazy koronavírusom. V stredu malo pozitívne testy 2 139 ľudí. Denné prírastky infikovaných sa v Česku od minulého týždňa pohybujú nad tisíckou. Za utorok úrady evidovali rekordných takmer 1 700 prípadov.

Vysoký počet nakazených súvisí aj so zvýšeným počtom testov, tých laboratóriá v stredu vykonali viac ako 17-tisíc. Celkovo v Českej republike potvrdili nákazu u viac ako 41-tisíc ľudí, pričom aktívnych prípadov je 17 619. V nemocnici leží 388 pacientov a 81 z nich je na pľúcnej ventilácii alebo mimotelovom obehu. V dôsledku Covid-19 v Česku zomrelo 482 ľudí.

V súvislosti s narastajúcim počtom prípadov ministerstvo zdravotníctva avizovalo prísnejšie opatrenia. Od piatku 18:00 zakázalo vnútorné podujatia na státie pre viac ako desať ľudí s výnimkou trhov či výstav. Opatrenie sa podľa portálu Novinky.cz týka nielen organizovaných akcií, ale aj prevádzok ako reštaurácie, bary či kluby, kde prevádzkovatelia budú môcť vpustiť dnu len toľko zákazníkov, koľko majú vo vnútorných priestoroch pre nich miest na sedenie.

Rezort tiež upresnil nosenie rúšok v reštauráciách. Tie môžu zákazníci odložiť len vo chvíli, keď sedia a konzumujú alebo pijú. Naďalej sa budú môcť organizovať napríklad plesy či tanečné akcie, ale každý účastník musí mať svoje pridelené miesto na sedenie.

Od piatku 18:00 budú v ČR zakázané vnútorné podujatia na státie pre viac ako desať ľudí s výnimkou trhov či výstav.

Témy: Česko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok