ČR sprísňuje opatrenia, Stredočeský kraj je pre Nemecko červený

TA3 TASR
16.9.2020 21:42

České ministerstvo zdravotníctva od piatka 18.00 h zakazuje vnútorné akcie na státie pre viac ako desať ľudí s výnimkou výstav, trhov a podobných podujatí. Nemecko sa rozhodlo zaradiť Stredočeský kraj na zoznam epidemiologicky rizikových oblastí.

Opatrenie sa týka i barov či klubov

"Vzhľadom na rapídny nárast počtu nových prípadov nákazy COVID-19 v poslednom týždni sme sa s epidemiológmi rozhodli pristúpiť k ďalšiemu opatreniu, ktorým znížime sociálny kontakt v rizikových prevádzkach a súčasne neobmedzíme kultúrny a športový život," uviedol minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Opatrenie sa netýka len organizovaných akcií, ale aj reštaurácií, barov či klubov. Vo vnútorných priestoroch prevádzok stravovacích služieb tak nemôže byť viac zákazníkov, než je miest na sedenie. Aj naďalej bude možné organizovať napríklad plesy, tanečné a ďalšie akcie. Rezort zdravotníctva tiež spresnil pravidlá pre nosenie rúšok v stravovacích zariadeniach. Najnovšie platí, že zákazníci nemusia mať rúško, len pokiaľ jedia alebo pijú pri stole, dodal portál Novinky.cz.

Nemecko má nové rizikové oblasti

Nemecko zaradilo medzi rizikové oblasti v súvislosti so šírením nového druhu koronavírusu regióny a mestá v ôsmich európskych krajinách vrátane Česka, Maďarska a Rakúska. Vyplýva to z najnovších informácií Inštitútu Roberta Kocha v Berlíne.

Medzi rizikové oblasti tak podľa Nemecka od stredy patrí aj Stredočeský kraj, maďarské hlavné mesto Budapešť, rakúska metropola Viedeň, chorvátska Brodsko-posávska župa a Viroviticko-podrávska župa, rumunské župa Neamt a Krašovsko-severinská župa, švajčiarsky kantón Fribourg, vo Francúzsku región Hauts-de-France a zámorský región Réunion, ako aj holandské provincie Severné Holandsko a Južné Holandsko. Nemecko od stredy naopak nepovažuje za rizikové oblasti rumunské župy Argeš a Dambovita.

V Českej republike pribudlo v utorok 1677 infikovaných novým typom koronavírusu, čo je po troch dňoch opäť rekordné číslo. Od začiatku pandémie v ČR testy potvrdili 40.186 nakazených. V ČR s chorobou COVID-19 aktuálne bojuje 16.809 ľudí, obetí je 481.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok