Vybrali šéfa vojenských tajných, spravodajstvo povedie Kleštinec

TA3 TASR SITA
16.9.2020 14:18

Novým riaditeľom Vojenského spravodajstva bude Róbert Kleštinec. Minister obrany Jaroslav Naď to oznámil v stredu na tlačovej konferencii.

Kleštinec doteraz pôsobil ako zástupca veliteľa vzdušných síl Ozbrojených síl SR. Podľa Naďa by mal ako človek z prostredia mimo spravodajskej služby pôsobiť vo VS ako spájajúci prvok, keďže v jeho rámci vždy pôsobili „rôzne skupinky”. „Vždy keď prišlo k výmene vlády medzi sebou bojovali," povedal Naď s tým, že tento stav je nutné ukončiť.

Zároveň Kleštinca označil za skúseného profesionála, ktorý disponuje bezpečnostnou previerkou na stupeň „prísne tajné”. „Vojenské spravodajstvo má mimoriadne dôležité úlohy,” zdôraznil minister s tým, že v kompetencii spravodajstva je napríklad aj boj proti korupcii v ozbrojených silách alebo boj proti extrémizmu.

Naď takisto pripomenul viaceré kauzy, ktoré sa v minulosti spájali s VS, pričom ich označil za „donekonečna opakujúci sa problém”. Zároveň uviedol, že po jeho nástupe do funkcie z VS odišiel nielen jeho bývalý šéf Ján Balciar, ale aj ďalších približne 20 osôb. „Odišli lebo museli,” zdôraznil. Samotný Kleštinec povedal, že jeho prioritou je VS „zbaviť káuz a dostať ho z prvých stránok novín”. Takisto je podľa neho potrebné navrátiť inštitúcii stratenú dôveru a zabezpečiť, aby fungovala podľa zákona.

Vojenské spravodajstvo vzniklo začiatkom roku 2013 zlúčením Vojenskej spravodajskej služby a Vojenského obranného spravodajstva. Úlohou VS je spravodajské zabezpečenie obrany, obranyschopnosti a bezpečnosti štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok