Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Microsoft vylovil z mora svoje experimentálne dátové centrum

Microsoft vylovil z mora svoje experimentálne dátové centrum
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dátové centrá sa rýchlo stávajú jedným z energeticky najnáročnejších odvetví, pretože si vyžadujú náročné chladenie a neustálu údržbu. Spoločnosť Microsoft teraz ukončila test nekonvenčného riešenia, keď pred dvomi rokmi spustila dátové centrum na dno mora. Po jeho vylovení zistila, že je spoľahlivejšie ako podobné pozemné zariadenia.

Týmto míľnikom sa skončila druhá fáza projektu Natick, dlhodobého experimentu spoločnosti Microsoft s oceánom chladenými dátovými centrami. Prvá fáza prebehla počas troch mesiacov v roku 2015 pri kalifornskom pobreží. Po nej nasledovalo v roku 2018 väčšie testovacie zariadenie, ktoré bolo ponorené do mora neďaleko škótskych ostrovov Orkney.

Experimentálne podvodné dátové centrum spoločnosti Microsoft.

Po dvoch rokoch uloženia na morskom dne bolo teraz toto dátové centrum vytiahnuté späť na povrch, kde sa vyčistilo a preskúmalo. Valcový kontajner s dĺžkou 12 metrov bol umiestnený 36 metrov pod morskými vlnami. Vo vnútri sa nachádzalo 12 serverových rackov s 864 servermi. Vnútro bolo pritom zbavené kyslíka a namiesto toho bolo naplnené suchým dusíkom. Servery sa ochladzovali morskou vodou, ktorá bola prečerpávaná cez chladiče umiestnené zo zadnej strany serverových rackov a vracala sa späť do mora.

Myšlienka projektu spočívala v tom, že chladné a stabilné prostredie, ako je toto, odstráni množstvo porúch, ktorým čelia pozemné dátové centrá, vrátane vlhkosti, kolísavých teplôt, korózie kyslíkom a nárazov od ľudí, ktorí sa pohybujú po centre. Teoreticky by tak podvodné servery mali vydržať dlhšie ako ich náprotivky na zemi.

Experimentálne podvodné dátové centrum spoločnosti Microsoft.

Táto hypotéza sa ukázala byť pravdivou. Tím zistil, že miera zlyhania serverov umiestnených na dne mora bola iba osminová oproti poruchám podobného pozemného zariadenia. Pred otvorením kontajnera boli odobraté vzorky vzduchu, aby bolo možné určiť, ako môžu plyny normálne uvoľňované zo zariadenia ovplyvniť prevádzkové prostredie. Niekoľko pokazených serverov a poškodených káblov bolo zabalených a odoslaných späť do ústredia spoločnosti Microsoft, aby sa určila príčina zlyhania.

Tím tvrdí, že sa zdá, že projekt úspešne preukázal, že koncepcia je logisticky, environmentálne a ekonomicky životaschopná. Získané skúsenosti môžu smerovať k budúcim návrhom dátových centier a vytvoreniu siete podvodných dátových centier, ktoré by mohli čoskoro prevádzkovať cloudové služby, ako je napríklad Azure od spoločnosti Microsoft.

Experimentálne podvodné dátové centrum spoločnosti Microsoft.