Interrupčná tabletka je lepšia ako zákrok, tvrdí Cigániková

TA3 SITA
16.9.2020 12:05

Ak by bolo na Slovensku povolené používanie interrupčnej tabletky, je vypracovaný návrh na postup, akým by mala byť používaná. Na tlačovej konferencii to povedala poslankyňa národnej rady a predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Cigániková.

Interrupčná tabletka je totiž podľa nej pre ženy bezpečnejšia ako chirurgický zákrok. Cigániková doplnila, že v tejto súvislosti by mala koalícia do parlamentu predložiť pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotnej starostlivosti. „Čo sa týka využívania interrupčnej tabletky, je medzi odborníkmi zhoda, že pokiaľ sú interrupcie povolené, tak by sa mali vykonávať čo najšetrnejšie. Veľa žien si uvedomuje rizikovosť chirurgických zákrokov, a preto vyhľadávajú interrupčnú tabletku v zahraničí. Ak bude jej používanie na Slovensku povolené, tak len pod dohľadom odborníka,“ ozrejmila Cigániková.

Parlament má na 12. schôdzi v druhom čítaní rokovať o novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti v nej chcú presadiť, aby mala žena dlhší čas na premyslenie si umelého potratu, namiesto 48 hodín navrhujú 96 hodín. Návrh predpokladá detailnejší zber informácií o dôvodoch potratov. Povinnou má byť aj druhá lekárska správa pri indikácii ohrozenia zdravia života matky alebo počatého dieťaťa.

V návrhu sa hovorí o ubytovaní pre tehotné matky s deťmi a pre študentky, ktoré potrebujú dočasné bývanie, aby utajili svoje tehotenstvo, prípadne ešte aj do troch rokov, ak sa o dieťa starajú. Po novom by sa mala suma príspevku pri narodení dieťaťa rozdeliť na dve časti. Prvá časť vo výške 400 eur sa vyplatí matke počas tehotenstva, konkrétne po uplynutí dvanásteho týždňa tehotenstva. Táto možnosť má podľa predkladateľov návrhu ženám pomôcť, aby nepodstúpili umelé ukončenie tehotenstva z dôvodu aktuálneho nedostatku finančných prostriedkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok