Šestnásta etapa patrila Saganovej Bore, zvíťazil Nemec Kämna

TA3 TASR
15.9.2020 18:19

Kolega Petra Sagana v tíme Bora-Hansgrohe Lennard Kämna zvíťazil v utorňajšej 16. etape 107. ročníka cyklistických pretekov Tour de France. Po 164 kilometroch z Tour-du-Pin do Villard-de-Lans dotiahol nemecký jazdec do úspešného konca únik, druhý finišoval Ekvádorčan Richard Carapaz (Ineos), tretí skončil Švajčiar Sebastien Reichenbach (FDJ). Pelotón s nositeľom žltého dresu Slovincom Primožom Rogličom i slovenským reprezentantom Saganom výrazne zaostal.

Šestnásta etapa patrila Saganovej Bore, zvíťazil Nemec Kämna
SITA/AP

Bora pracovala v pelotóne

Po druhom dni voľna sa cyklisti vydali na prvú alpskú etapu. Úvodné stúpanie štvrtej kategórie Cote de Vineu (2,3 km, 6,8%) bolo na programe už po niekoľkých kilometroch, Bora pracovala v pelotóne, ale na prémii sa nemeckému tímu nepodarilo striasť lídra bodovacej súťaže Sama Bennetta. Za kopcom pokračovali snahy o útoky a hlavný balík dotiahol početnú vedúcu skupinu. O brejk sa pokúsil aj Sagan, ale Bennett sa ho držal. V novej, pätnásťčlennej vedúcej skupine mala Bora dvoch jazdcov, no naďalej zaberala aj v pelotóne, aby sa dopredu dostal Sagan.

Na čele boli Andrey Amador, Carapaz (obaja Ineos), Kämna, Daniel Oss (obaja Bora-Hansgrohe), Imanol Erviti, Carlos Verona (obaja Movistar), Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step), Reichenbach, Alberto Bettiol (EF Pro), Matteo Trentin (CCC), Chris Juul Jensen (Mitchelton-Scott), Nicholas Roche (Sunweb), Winner Anacona, Warren Barguil (Arkea-Samsic) či Quentin Pacher (B&B Hotels). V pelotóne pokračovali nástupy, napriek tomu sa v tejto fáze už nikto nedokázal odpútať.

Na jedinej utorňajšej rýchlostnej prémii získal dvadsať bodov Trentin a na treťom mieste bodovacej súťaže sa priblížil k druhému Saganovi. Potom už pelotón spomalil a lídri si mohli budovať väčší náskok, na vrchu druhej kategórie Col de Porte (7,4 km, 6,8%) sa k úniku pridali Casper Pedersen, Tiesj Benoot (obaja Sunweb) a Pierre Rolland (B&B). Okolo 80 kilometrov pred cieľom mali vyše 10-minútový náskok, medzi nimi a pelotónom bola ešte pätica prenasledovateľov približne s minútovým mankom.

Kämna s vyše minútovým náskokom

Vo vedúcej grupe nikto neohrozoval členov elitnej desiatky celkového poradia. Na začiatku stúpania druhej kategórie Cote de Revel (6 km, 8%) bol rozdiel medzi prvými skupinami 25 sekúnd, ale Neilson Powless (EF Pro), Pavel Sivakov (Ineos), Romain Sicard (Total Direct Energie), Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) a Simon Geschke (CCC) sa spojili s vedúcou osemnástkou. Rolland získal rovnako ako na Col de Porte päť bodov a vyrovnal sa zápisu doterajšieho lídra vrchárskej súťaže Benoita Cosnefroya.

Pred horskou prémiou prvej kategórie Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte (11,1 km, 6,5%) opustil pelotón obhajca celkového prvenstva Egan Bernal (Ineos) a zaradil sa ku špurtérom. Na čele sa načas osamostatnil Pacher, necelých päť kilometrov pod vrcholom ho predstihli Carapaz, Alaphilippe, Kämna a Reichenbach. Z tejto štvorice najprv odpadol Alaphilippe, po ňom aj Reichenbach, desaťbodovú prémiu vyhral Kämna pred Carapazom. Kämna sa odpútal aj od Carapaza a smeroval k cieľovému kopcu Villard-De-Lans (2,2 km, 6,5%). Vypracoval si vyše minútový náskok a s prehľadom zabezpečil pre Boru prvý triumf na tohtoročnej Tour.

Výsledky 16. etapy (Tour-du-Pin - Villard-de-Lans, 164 km):
1. Lennard Kämna (Nem./Bora-Hansgrohe) 4:12:52 h, 2. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) +1:27 min, 3. Sebastien Reichenbach (Švaj./Groupama-FDJ) +1:56, 4. Pavel Sivakov (Rus./Ineos Grenadiers) +2:34, 5. Simon Geschke (Nem./CCC) +2:35, 6. Warren Barguil (Fr./Arkea-Samsic) +2:37, 7. Tiesj Benoot (Belg./Sunweb) +2:41, 8. Nicolas Roche (Ír./Sunweb) +2:47, 9. Quentin Pacher (Fr./B&B Hotels-Vital Concept) +2:51, 10. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quickstep) +2:54, ... 125. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +27:27

celkové poradie:
1. Primož Roglič (Slov./Jumbo-Visma) 70:06:47 h, 2. Tadej Pogačar (Slov./SAE Emirates) +40 s, 3. Rigoberto Uran (Kol./EF Pro Cycling) +1:34, 4. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana) +1:45, 5. Adam Yates (V. Brit./Mitchelton-Scott) +2:03, 6. Richie Porte (Aus./Trek-Segafredo) +2:13, 7. Mikel Landa (Šp./Bahrain McLaren) +2:16, 8. Enric Mas (Šp./Movistar) +3:15, 9. Tom Dumoulin (Hol./Jumbo-Visma) +5:19, 10. Nairo Quintana (Kol./Arkea-Samsic) +5:43, ... 86. SAGAN +3:06:47 h

bodovacia súťaž:
1. Sam Bennett (Ír./Deceuninck-Quickstep) 269 bodov, 2. SAGAN 224, 3. Matteo Trentin (Tal./CCC) 212

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok