Pribudlo takmer 200 nakazených, najviac hlási Bratislava i Orava

TA3 SITA TASR ČTK
15.9.2020 10:05

Česko pribudne na zoznam červených krajín, prichádzajúcich tak bude čakať voľba medzi testom a karanténou. Pri kultúrnych a športových podujatiach bude naďalej platiť pri interiérových akciách obmedzenie kapacity na 500 ľudí a pri exteriérových 1000 ľudí. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudlo takmer 200 nakazených, najviac hlási Bratislava i Orava
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:42 Pandémia nového koronavírusu spôsobuje obrovské obchodné straty aj v odevnom priemysle. Čínskemu najväčšiemu výrobcovi a vývozcovi svadobných šiat na svete klesol obrat o dve tretiny. Nedarí sa ani výrobcom tradičného japonského odevu. Namiesto kimona teraz šijú ochranné rúška. Pozrite si reláciu Spektrum.

21:58 Na jar, keď koronavírus dorazil už aj na Slovensko, začali byť banky opatrné. Niektorým klientom prestali požičiavať a zdvihli aj úroky na hypotékach. Neskôr, keď už ekonomika prekonala to najhoršie, obmedzenia uvoľnili a úvery na bývanie opäť zlacnili. Priemerný úrok na hypotéke tak počas koronakrízy stúpol iba mierne, to sa však už nedá povedať o spotrebných úveroch, ktoré zdraželi výraznejšie. Viac už v našej relácii Financie+.

21:35 V Českej republike laboratória v priebehu utorka potvrdili 968 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je dosiaľ najvyšší počet zaznamenaný v čiastočnej dennej štatistike do večera (18.00 h). Počas dňa zomrelo tiež ďalších šesť pacientov.

Aktívnych prípadov nákazy bolo v ČR k uvedenej hodine 15.593, pričom celkovo sa novým koronavírusom v krajine infikovalo 38.187 ľudí. Česko eviduje tiež 476 úmrtí po tom, ako úrady aktualizovali pôvodný pondelkový údaj o dvoch obetiach na päť, vyplýva zo správy Českej televízie.

Česká metropola zaznamenala od začiatku pandémie 7731 infikovaných.

21:10 Rokovanie írskeho parlamentu bolo na týždeň prerušené a členovia vlády sú v karanténe po tom, ako bola ministrovi zdravotníctva Stephenovi Donnellymu testom potvrdená nákaza koronavírusom SARS-CoV-2.

19:41 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

19:05 Šport na Slovensku ešte stále žije, no je otázkou, ako dlho. Ústredný krízový štáb síce neprijal piatkové rozhodnutie pandemickej komisie o sprísnení opatrení na štadiónoch, no tým sa boj o prežite našich klubov neskončil. Prezident HK Nitra Miroslav Kováčik vidí jedinú cestu vo finančnej kompenzácii pre kluby zo strany štátu.

18:50 Hotely v mestách patria medzi najviac zasiahnuté koronakrízou. Ich príjmy závisia najmä od zahraničných turistov, kongresov a veľkých spoločenských akcií. O všetky tieto zdroje v uplynulých mesiacoch prišli a súčasné opatrenia im opäť znemožnia návrat k bežnému podnikaniu. Hoteliéri preto vyzývajú vládu na prijatie urgentnej pomoci, inak budú prepúšťať a zatvárať. Na stredu preto plánujú aj zhromaždenie na podporu cestovného ruchu.

17:35 Hospodárska kríza v dôsledku koronavírusovej pandémie a karanténne opatrenia vyvolali u časti obyvateľstva nespokojnosť, ktorá by mohla vyvrcholiť do násilných protestov. Varovali pred tým v utorok v Ríme účastníci zasadnutia európskeho policajného úradu Europol.

Čoraz väčšie rozšírenie násilníckeho správania možno konštatovať nielen v USA, ale aj v mnohých európskych štátoch, vypočuli si delegáti podujatia. Násilné činy namierené proti policajtom boli hlásené v Holandsku, vo Francúzsku a v Portugalsku, pričom sú prejavom vzrastajúceho hnevu voči inštitúciám.

17:23 Po prvý raz od konca marca registruje Rakúsko v utorok znova viac ako 6000 aktívnych prípadov nákazy novým koronavírusom. Za 24 hodín od pondelka v krajine pribudlo 764 novoinfikovaných, čím počet prípadov dosiahol 6194, vyplýva z údajov ministerstiev vnútra a zdravotníctva.

17:15 Nový koronavírus potvrdili v ďalších dvoch školách v Bratislave. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva hlavného mesta Bratislavy.

16:40 Bratislavský kraj eviduje 22 nových pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19. Ide o 13 žien a deväť mužov, pričom najstaršou osobou je 85-ročný muž. Nové prípady okrem hlavného mesta hygienici zaznamenali aj v okresoch Malacky a Senec. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva hlavného mesta Bratislavy.

16:05 Dôsledky pandémie koronavírusu sú viditeľné v takmer všetkých oblastiach života. Zrejme najviac ovplyvnili finančnú situáciu firiem a ich zamestnancov. Podľa sociológov to ale nie je koniec a následky sa podľa nich ešte prehĺbia.

14:40 Premiér Igor Matovič si myslí, že susedné Česko by malo zvýšiť počty testovaných na ochorenie COVID-19. Povedal to po slávnostnej omši v bazilike v Šaštíne-Strážach. Zároveň uviedol, že si s českým premiérom Andrejom Babišom vysvetlili to, že Slovensko zaradí Česko na zoznam červených krajín.

14:13 Možnosť pracovať z domu patrí medzi obľúbené pracovné benefity a pre koronakrízu to umožňuje čoraz viac zamestnávateľov. Táto práca má však aj svoje špecifiká. Na vlastnej koži to zisťuje mnoho ľudí. Ako efektívne zvládnuť takzvaný „home office“, o tom sme sa rozprávali so sociologičkou Silviou Porubänovou z Inštitútu pre výskum práce a rodiny.

13:44 U 19 klientov a ôsmich zamestnancov Domu pokojnej staroby v Lipanoch bolo potvrdené ochorenie COVID-19. Uviedla to vedúca zariadenia Jana Koľová.

13:36 Vakcína má byť podľa viacerých odborníkov zlomovým bodom v boji s novým koronavírusom. Na jej vývoji pracujú aj slovenskí vedci, ktorí majú za sebou úspešné testovanie na myšiach. Podľa virológov sú v tejto oblasti najďalej tri až päť spoločností, ktoré by mohli vakcínu priniesť už na prelome tohto roka. Upozorňujú ale, že testovanie na ľuďoch nemusí ísť hladko.

13:08 Všetky testy na koronavírus u 156 cyklistov, ktorí zostali v poslednom týždni v konvoji Tour de France, boli negatívne. Dovedna od nedele do utorka vykonali 785 testov medzi cyklistami a ich obslužným personálom vo všetkých 22 tímoch. Všetci vrátane slovenského lídra tímu Bora-Hansgrohe Petra Sagana sa budú môcť v utorok o 13.05 h vydať v ústrety prvej alpskej etape z La Tour du Pin do Villard de Lans (164 km).

13:00 RÚVZ v Prešove priblížil, že veľká časť potvrdených prípadov bola identifikovaná v zariadení sociálnej starostlivosti v okrese Sabinov, ktoré je v izolácii, respektíve karanténe, približne od začiatku septembra pre výskyt ochorenia COVID-19 u jednej z osôb. V pondelok všetkých klientov aj personál opätovne pretestovali. Zo 102 osôb bolo ochorenie potvrdené u 27 ľudí, z toho u 19 klientov a u ôsmich členov personálu.

11:29 Zníženie dane z pridanej hodnoty či rekreačné poukazy nie sú adresným nástrojom pre cestovný ruch. Myslí si to minister financií Eduard Heger. Uviedol, že stále analyzujú dáta, aby našli účinné riešenie pre toto odvetvie zasiahnuté koronakrízou.

10:34 Počet aktuálne nakazených novým druhom koronavírusu prekročil v Maďarsku hranicu 9000 a dosiahol 9103, čo je o 709 viac než v pondelok. V utorok pribudlo 726 nových prípadov potvrdených infekcií a zomreli štyria starší pacienti.

10:28 Plénum Európskeho parlamentu sa bude na zasadnutí zaoberať koronavírusom. Súčasný stav šírenia vírusu COVID-19 v Európe ukazuje na potrebu ďalšieho rozvoja spolupráce a koordinácie krokov na európskej úrovni. Harmonizácia by sa mala týkať posudzovania zdravotných rizík, získavania a spracúvania dát v súvislosti s pandémiou, ale aj testovania. V tlačovej správe o tom informovala europoslankyňa Monika Beňová.

10:13 Najviac pozitívnych testov bolo v okresoch Bratislava (21), Tvrdošín (20), Nitra (19), Sabinov (19), Trnava (16), Snina (14), Prešov (13), Žilina (10), Námestovo (5), Martin (4), Košice (4), Galanta (4), Žarnovica (4). Pozitívne testovaní boli aj v okresoch Prievidza, Senica, Veľký Krtíš, Topoľčany, Lučenec, Banská Bystrica, Zlaté Moravce, Vranov nad Topľou, Trenčín, Šaľa, Skalica, Piešťany, Partizánske, Nove Zámky, Michalovce, Levice, Hlohovec, Gelnica, Brezno a Banská Štiavnica.

10:08 Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 85 pacientov, nepribudlo žiadne nové úmrtie. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

10:04 Na Slovensku pribudlo 188 nakazených, otestovali 4323 ľudí.

9:37 V Základnej škole v Trnave – Modranke bol potvrdený prípad ochorenia COVID-19, žiaci zostanú v najbližších dňoch doma. Šiestaci a ôsmaci majú Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trnave do 20. septembra nariadenú domácu karanténu, ostatní žiaci majú do konca týždňa riaditeľské voľno. Informovalo o tom vedenie školy.

9:21 Na tradičnú púť pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne chodia tisíce veriacich. Tá tohtoročná je na základe rozhodnutia Konferencie biskupov Slovenska len na farskej úrovni. Ako bude vyzerať a na aké obmedzenia sa musia veriaci pripraviť? Viac nám povedala kolegyňa Lenka Ježová.

8:40 Pripomíname si sviatok Sedembolestnej Panny Márie. V roku 1927 ju pápež Pius IX. vyhlásil za patrónku Slovenska. Tradičné púte sa tento rok musia vyrovnať s opatreniami proti šíreniu koronavírusu.

7:53 Na rozhodnutie Slovenska reagoval český premiér Andrej Babiš. Podľa neho Česko nie je riziková krajina. Dodal, že Slovensko testuje päťkrát menej ako Česká republika. Počet nových infikovaných koronavírusom u našich západných susedov opäť stúpol nad tisíc.

7:10 Očakávane drastické opatrenia pre spoločenské podujatia aspoň zatiaľ neprešli.

7:05 Česko pribudne na zoznam červených krajín.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok