Europarlament si uctil Chovanca, šéf žiada dôkladné vyšetrenie

TA3 TASR SITA
14.9.2020 20:12

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli vyzval na dôkladné vyšetrenie smrti slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý skonal po predvlaňajšom neprimeranom zásahu belgickej polície. Zodpovedných činiteľov požiadal o súčinnosť pri vyšetrovaní a poskytnutie odpovedí, pričom zdôraznil, že Európsky parlament bude prípad sledovať.

Europarlament si uctil Chovanca, šéf žiada dôkladné vyšetrenie
SITA/AP (ilu)

Ako Sassoli uviedol v tlačovej správe Európskeho parlamentu, "ľudské práva a právny štát sú pre Európsku úniu kľúčové hodnoty". Dodal, že prípadom smrti Jozefa Chovanca sa bude zaoberať Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci. Zároveň spresnil, že zákonodarný zbor EÚ podporuje požiadavku na úplné vyšetrenie tohto prípadu a vyzýva zodpovedné osoby na vysvetlenie všetkých okolností.

Poslanci Európskeho parlamentu si na výzvu Sassoliho minútou ticha uctili pamiatku slovenského občana Jozefa Chovanca. Ten zomrel na letisku v Charleroi, kde v cele predbežného zadržania čelil neprimeranému a neetickému správaniu zo strany polície.

Chovanec vlastnil spoločnosť, ktorá najímala slovenských robotníkov na belgické stavby a medzi krajinami cestoval pravidelne. Belgické médiá prirovnali Slovákov skon k smrti Georgea Floyda, ktorému v máji tohto roka policajt kolenom tlačil na krk takmer osem minút napriek výzvam, že nemôže dýchať. Jeho smrť vyvolala v Spojených štátoch aj inde vo svete veľké protesty proti rasizmu a policajnému násiliu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok