Kultúra a šport budú žiť. Matovič upresnil najnovšie opatrenia

TA3 TASR SITA
14.9.2020 18:39

Pri kultúrnych a športových podujatiach bude naďalej platiť pri interiérových akciách obmedzenie kapacity na 500 ľudí a pri exteriérových 1000 ľudí. Počas zasadnutia ústredného krízového štábu o tom informoval premiér Igor Matovič.

Bez občerstvenia

V prípade kultúrnych podujatí v červenej zóne bude zákaz občerstvenia a kapacita bude znížená na polovicu. V prípade športových akcií v zelených oblastiach budú účastníci sedieť v každom druhom rade, v červených v každom štvrtom rade. Občerstvenie nebude dovolené. „Kultúra a šport môžu naďalej žiť,” povedal.

Premiér i senický regionálny hygienik odporúčajú pre obmedzenú kapacitu zvážiť účasť na púti v Šaštíne. "Chcem poprosiť ľudí, ktorí sú zvyknutí chodiť na túto púť, aby sa tentokrát zúčastnili radšej prostredníctvom televízneho vysielania," uviedol premiér.

"Pani ministerke kultúry išlo o to, aby sme neumlčali a doslova nevyhladovali, či už kultúrne podujatia, ale rovnako aj Eduard Heger ma oslovil pre športové podujatia. Dohodli sme sa, že bez ohľadu na to, ako sa nám podarí presvedčiť ústredný krízový štáb o tom, že by sme nemali až takto zásadne skresať počty prítomných, či už na kultúrnych alebo športových podujatiach, že bez ohľadu na to, či sa nám to podarí, alebo nie, chceme podať pomocnú ruku aj kultúrnej, aj športovej obci a zabezpečiť nejakú formu odškodného za to, že nemôžu naplno fungovať," uviedol predseda vlády.

Problémové svadby či plesy

Matovič tiež na margo podujatí povedal, že sa budú počítať len diváci, teda nie účinkujúci či hráči, alebo obsluhujúci personál. Dodržiavať sa musia naďalej hygienické pravidlá a nosenie rúšok. "Inak povedané, kultúra a šport môžu naďalej žiť," zdôraznil s tým, že tieto opatrenia sú dostatočné a odvážnejšie ako v iných krajinách. Zodpovednosť berie Matovič "na seba".

Doplnil, že problémom budú svadby, plesy a stužkové slávnosti. Túto otázku ešte budú musieť doriešiť v nasledujúcich dňoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok