Johnson chce porušiť brexitovú dohodu, proti je päť expremiérov

TA3 SITA
14.9.2020 12:24

David Cameron je už piaty bývalý britský premiér, ktorý kritizoval avizovaný vládny návrh s plánom porušiť vyrokovanú dohodu o brexite. Informuje o tom spravodajský portál BBC. O zákone, ktorý vláda premiéra Borisa Johnsona označuje za akúsi záchrannú sieť v prípade, ak by Spojené kráľovstvo a EÚ do konca roka neuzavreli obchodnú dohodu, by mala dnes večer prvý raz rokovať Dolná snemovňa britského parlamentu.

Porušenie by mala byť posledná možnosť

Podľa BBC sa pritom očakáva, že legislatíva tam prejde, no v neskorších fázach schvaľovacieho procesu, najmä v Snemovni lordov, narazí na problémy. Cameron má podľa vlastných slov "pochybnosti" o návrhu a zároveň poznamenal, že porušenie medzinárodnej dohody by malo byť "úplne poslednou možnosťou". Plán už pritom pred ním kritizovali Theresa Mayová, John Major, Tony Blair i Gordon Brown.

Legislatíva, o ktorej samotná vláda priznala, že porušuje medzinárodné právo, vyvolala rozhorčenie v únii, britskej opozícii aj medzi Johnsonovými straníckymi kolegami. Keďže vláda zatiaľ ani náznakom nehodlá ustúpiť zo svojich pozícií, rastú obavy, že by v priebehu niekoľkých týždňov mohli stroskotať rokovania o obchodnej dohode medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Zákon sa týka hraníc

Kontroverzný zákon sa týka takzvaného Severoírskeho protokolu, ktorý je zameraný na to, aby medzi Severným Írskom a Írskou republikou zostali otvorené hranice. Kritici upozorňujú, že porušuje medzinárodné právo a poškodí medzinárodnú reputáciu krajiny. Únia tiež varovala, že v prípade potreby podnikne právne kroky.

Británia opustila euroblok 31. januára, keď sa zároveň začalo prechodné obdobie, ktorého cieľom je uzavrieť obchodnú dohodu. Tá by mala zmierniť ekonomický dopad brexitu. Toto obdobie sa skončí 31. decembra. Premiér Boris Johnson však v pondelok uviedol, že ak nedosiahnu dohodu do európskeho samitu, ktorý je naplánovaný na 15. októbra, obe strany by mali ísť ďalej a prijať to, že Británia odíde zo spoločného trhu bez dohody. Zástupcovia EÚ trvajú na tom, že rokovania treba uzavrieť do konca októbra.

Dolná komora schválila kontroverzný návrh zákona o vnútornom trhu. Vládny kabinet priznáva, že zákon bude porušením časti vyrokovanej dohody o brexite. Kľúčové bude ďalšie hlasovanie o pozmeňujúcich návrhoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok